Tomatsuksess i Grimstad

NORSKE TOMATER: På Hesnes utenfor Grimstad dyrker de tomater i lange baner.
NORSKE TOMATER: På Hesnes utenfor Grimstad dyrker de tomater i lange baner.
Foto: Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Det kommer flere forslag når du spør folk hva du kan gjøre i Grimstad, men ett tips går igjen hos alle: Hesnes Gartneri.

«Hesnes Gartneri må man besøke og jeg lover deg at du går på samme kjøpesmell som jeg pleier, med bilen full av kvalitetsplanter.»

Dette skriver kokk Dag Tjersland, kjent fra blant annet restaurantene Skur 33 og Balthazar og dessuten Grimstad-entusiast.

– Jeg bruker en del råvarer derfra, og jeg henter også urter, planter og settepoteter fra Grimstad som jeg har plantet for bruk i Signalen, restauranten min på Nesodden.

Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes er tredje generasjon som driver Hesnes gartneri på halvøya Hesnes rett utenfor Grimstad sentrum. I over sytti år har det vært dyrket vekster på denne gården. Urter, grønnsaker, et imponerende utvalg tomater og blomster er noe av det du finner i gartneriet og gårdsbutikken. Alt dyrket i den sørlandske skjærgården.
Klokken er kvart på ni om morgenen, og kundene begynner å dukke opp. «Alle» skal gjøre hager og verandaer fine til sommeren.  
Frode og Katrine og deres ansatte jobber med doble skritt for å få varene ut i butikk fra drivhusene. Store ampler hentes ned fra taket med en lang stang. De settes på traller som rulles ut i butikken.

– Vi har ikke nok varer, sier Frode og ler, både i fjor og i år har folk satt stor pris på å kunne være hjemme å stelle i egen hage.

Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes er tredje generasjon som driver Hesnes gartneri.
Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes er tredje generasjon som driver Hesnes gartneri.
Foto: Helle Øder Valebrokk

Stiklingene får de i februar og mars fra et produksjonsgartneri i Grimstad, så alt er lokalprodusert.

– Vi skulle gjerne ha hatt større drivhus så vi hadde kunnet produsere flere blomster på en gang, sier Frode.

Foruten planter og blomster bugner gartneriet og drivhusene av deilige grønnsaker. I dag høstes tomater i det store drivhuset.

– Har norske tomater smak?

– Vi har jobbet med dette i mange år. Det kommer an på om den er høstet når den er moden eller om den er modnet på lager. Enkelt og greit. En tomat du kjøper på et marked i utlandet er som oftest en god tomat, men en moden tomat rett fra busken her smaker også fantastisk.

– Vi høster dem på kanten av moden og da kan de ikke ligge lenge, sier sunnmøringen Frode, som har jobbet som kokk på blant annet Grand Hotel og Kastanjen i Oslo.

Ferdighøstede tomater.
Ferdighøstede tomater.
Foto: Helle Øder Valebrokk

– Hvor mange sorter tomat har dere?

– Aner ikke, sier Frode og begynner å ramse opp.

– Vi har to sorter bifftomater, tre typer rundt tomat, hovedtomaten Tomaranto som smaker godt, gul Bolzano-tomat som er rund i smaken og perfekt for dem som er sensitive for syre, forteller Frode.

– Vi har tre typer plommetomat. Interessen for plommetomat er dalende, men vi har kjørt noen nye typer som vi har troen på. En av dem er litt tørrere i konsistensen som gjør den ideell å bruke på pizza og i salat.

Frode ramser opp flere tomater.

– Den mørke tomaten der, sier Frode og peker på rekkene med King Creole-tomater.

– Den prøver vi å fortelle mannfolk om, for den skal visstnok ha positive egenskaper for å stagnere prostatakreft. Den inneholder et stoff som heter lycopene som skal være bra for akkurat dette. Vi har også hentet inn en gammel slager som heter Aranca. Det er en smakscocktailtomat som er litt større i størrelse enn cherrytomaten.

Inne i gartneriet kan man se tomatproduksjonen. Kun en heldekkende glassvegg som skiller kundene og de fargerike tomatfruktene. I dag er det høstedag, og de dyrebare tomatene legges forsiktig i kasser.

Auberginer - en Hellstrømfavoritt.
Auberginer - en Hellstrømfavoritt.
Foto: Helle Øder Valebrokk

Flere av Norges beste kokker elsker å handle grønnsakene og plantene som Katrine og Frode steller med. Og det er ikke så rart. Grønnsakene får lov til å henge i drivhuset til de er modne og spiseklare. Frode ga seg som kokk for mange år siden. Han synes det er deilig å være omgitt av så mange flotte råvarer.

– Jeg er veldig fornøyd med kundegruppen vår som også stimulerer oss til å fortsette med produktutvikling. Kokkene er gode ambassadører for oss. Bent Stiansen er for eksempel et fantastisk menneske. Plutselig kan det tikke inn en melding der det står “Hvordan går det på Hesnes. Hvordan går det med sellerien?” Det er en sånn melding som varmer så mye. Tenk at vi kan bety noe for en så kjent person.

– Vi er glade for de lokale som vil bruke oss også. Vi har surfet på en bølge i mange år. Da vi kom hit i 2002 begynte Apotekergaarden, et kjent og kjært spisested i byen å reklamere for produsentene i menyen. Vi kunne lese «blomkål fra Hesnes». Det hadde jeg aldri sett før. Da jeg jobbet i Oslo som kokk var det varer fra Frankrike, Spania og lignende. Her var det produkter fra Hesnes i Grimstad. Det var spesielt, og jeg følte meg så stolt. Jeg tror ikke man den gang skjønte hva slags markedsverdi det hadde. Plutselig kom kundene til gårdsbutikken og skulle ha blomkål i de forskjellige fargene som de hadde spist på Apotekergaarden. Det kom folk helt fra Kristiansand for å handle hos oss. Det har bare økt på siden den gang.

Folk kommer langveisfra for å handle i gårdsbutikkeb til Hesnes.
Folk kommer langveisfra for å handle i gårdsbutikkeb til Hesnes.
Foto: Helle Øder Valebrokk

For noen år siden valgte Frode og Katrine å stå alene, utenfor Gartnerhallen og Bama-systemet.

– Det var litt skummelt. Salget her hjemme økte, og vi så at vi ville prøve å stå alene og satse på hjemmeutsalget. Det var tøft, men vi så at salget gikk en vei, og det var oppover. Folk snakket varmt om oss, og etterspørselen økte.

– Vi er en nisjeprodusent, og vi vil gi våre trofaste kunder som har støttet oss i så mange år, de varene de kommer for. Vi har hatt et luksusproblem med at vi ikke har hatt nok varer til tider i sesongen, men med nytt drivhus så løste vi i hvert fall tomatproduksjonsproblemet, sier Frode og smiler.

På Hesnes gartneri dyrker de også chili.

– De er populære, og vi kunne ha dyrket mer. Vi har kommet til et punkt der vi har lyst på enda mer areal.

– Dyrker dere noe uvanlig i drivhuset?

– Jeg synes vi var ganske tøffe da vi la inn en rad med aubergine. Eyvind Hellstrøm har kalt oss «Aubergineplantasjen». Det er litt festlig. Aubergine er litt sært i Norge. Det er en grønnsak som er lite brukt her, men mye brukt i store deler av verden.

– Vi ser alltid etter nye sorter å dyrke frem, sier Frode.

Hesnes er også kjent for sine fine blomster og urter.
Hesnes er også kjent for sine fine blomster og urter.

Hesnes Gartneri er fra gammelt av mest kjent for apotekervirksomheten og tomater. Nå har de også ord på seg for å ha fine blomster og urter. Katrine forteller at Hesnes er en gård i aktivitet. Det er ikke alltid striglet og velstelt etter at traktorene har kjørt på veien.

– Slik er det hos oss. Det er en arbeidsplass og en familiebedrift. Vi ønsker å kunne benytte oss av teknologi og gjøre arbeidsplassen mer funksjonell, mer attraktiv og økonomisk bærekraftig for de unge som skal overta.

– Vi har bare de drivhusene vi har, og når blomsterproduksjonen er ferdig, er det tid for urtene å kunne selges ut fra det store nye drivhuset. Her har vi god plass imellom bordene og kundene kan gå og lukte og se urtene. Vi har alltid fulgt den norske sesongen, så dermed vil det variere hvilke grønnsaker du finner i gårdsbutikken etter de forskjellige tidene på året. Er du her i mai så finner du asparges i gårdsbutikken, og kommer du da igjen i august så er den sesongen forbi, forteller Katrine, som er odelsjente med røtter på Hesnes.

– Kundene våre setter enormt pris på råvarene når de kommer. Vi har kunder som gleder seg til årets første nykål, asparges og nypoteter. Det er et festmåltid for mange gourmands.

Jobben er sesongbetont, og sesongene blir lengre og lengre. Arbeidsdagene er lange, og fri kan de skyte en hvit pinn etter. De må stå på.

Chili
Chili
Foto: Helle Øder Valebrokk
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?