Ti oppskrifter du kan tyvstarte julekosen med

16. november 2020Aktuelt
DEILIGE SMAKER: Hjemmelaget gløgg fylt med krydder og frukt gir julestemning.
DEILIGE SMAKER: Hjemmelaget gløgg fylt med krydder og frukt gir julestemning.
Foto: Sara Johannessen Meek

I år trenger vi ingen unnskyldning for å starte juleforberedelsene ekstra tidlig.

Vi har alle fått i oppgave å være mest mulig hjemme, og hva er vel ikke bedre da med å starte allerede nå med juleforberedelser, matlaging og hygge?

La duften av typiske julekrydder som kanel, nellik og stjerneanis spre seg hjemme, og forsøk å gjøre den kommende måneden så varm og god som du bare kan. Nå er tiden for å kose seg med baking, koking og steking.

Pynting hører med. Les på Min Mote: Derfor bør du pynte tidlig til jul i år

Gløgg-kos

Har du hørt om simmer pots? Sett en gryte med varmt vann og kryddere som stjerneanis, nellik og kanel over svak varme, så har du en simmer pot. En naturlig og rimelig måte å gi hjemmet en deilig duft.

Se på gløggen som en simmer pot, som ikke bare sprer herlig juleduft i huset, men som også kan nytes.

Denne gløggoppskriften kan brukes som et utgangspunkt, og så kan du justere den etter eget ønske. Den kan selvsagt lages alkoholfri med alternativer som en frisk eplemost, rabarbrasaft eller plommesaft.

Hent frem igjen ettermiddagskaffen fra glemselen, og gjør det til en daglig hyggestund, og for all del sørg for å ha noe godt å bite i på lur.

Da er det ikke feil med en enkel krydderkake med kremostglasur. Den kan like gjerne serveres til kaffen som til gløggen.

Eller hva med å gjøre novemberettermiddagen litt ekstra hyggelig sammen med barna og lag de tradisjonsrike risbollene? De er enkle å lage, og holder seg i ukevis dersom de settes kjølig. Men du skal ikke se bort fra at du må lage dem i flere omganger innen julen ringes inn.

Middagsfest

Er det en råvare som både oser av jul og som kler alt av krydder, så er det and. I Danmark er jo and en fast del av juletradisjonen. Imponer familien med sprøstekte andebryst med pastinakkpuré, rødløkskompott og kryddersaus med innslag av bringebær. Det er faktisk enklere enn du tror!

Juleribben er allerede i butikken. Og selv om du kanskje synes det er litt tidlig å kjøre den klassiske julemiddagen, så finnes det en rekke muligheter å variere ribbemiddagen. Den er også veldig god kald. Med en god dæsj sennep og noen syltede beter har en luksuslunsj på hjemmekontoret.

Prøv den også med nye krydder.

Eller, hvorfor ikke allerede nå nyte en bedre pinnekjøttmiddag?

Tilbehør-test

Tiden fra nå og frem til jul er også perfekt for å teste ut nytt tilbehør. Denne salaten passer både til pinnekjøtt og ribbe, og er helt nydelig på smak.

Denne fargeklatten av en salat passer også godt til julematen, men også til en søndagsstek.

Hvorfor ikke bytte ut den tradisjonelle surkålen med en fermentert versjon, som du kan lage klar allerede nå?

Vi har ikke glemt søtsakene. Fransk hvit nougat med pistasj er en nydelig konfektbit som passer ypperlig som gave eller julekos.
Enkel å lage er den også.

Publisert: 16.11.2020 kl. 15:54


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?