Ukens matblogger: Lettvint turkake med karamell og peanøtter

10. april 2014Aktuelt
TIL MATBOKSEN: Når du skal på tur er denne kaken nydelig niste. Foto: Ellen M. E. Lundring
TIL MATBOKSEN: Når du skal på tur er denne kaken nydelig niste. Foto: Ellen M. E. Lundring

Denne kosekaken er en uslåelig kombinasjonen av søtt og salt som minner om Snickers, men hakket sprøere. Perfekt å ha med i sekken på påskefjellet eller til turer i skog og mark. 

Ellen M. E. Lundring (31)Er utdannet journalist og samfunnsviter, er redaktør i magasinet «Bake».Bor i Oslo, men er opprinnelig fra Verdal.Favorittråvaren er ekte smør.
Favorittredskap er slikkepott! Kan aldri ha for mange.Når jeg lager mat så liker jeg å ha det stille rundt meg uten stress.Kakefabrikken.com Jeg vil vise at det ikke trenger å være vanskelig å bake gode kaker fra bunnen av.Foto: Klaudia Iga Pérès
Ellen M. E. Lundring (31)Er utdannet journalist og samfunnsviter, er redaktør i magasinet «Bake».Bor i Oslo, men er opprinnelig fra Verdal.Favorittråvaren er ekte smør. Favorittredskap er slikkepott! Kan aldri ha for mange.Når jeg lager mat så liker jeg å ha det stille rundt meg uten stress.Kakefabrikken.com Jeg vil vise at det ikke trenger å være vanskelig å bake gode kaker fra bunnen av.Foto: Klaudia Iga Pérès

- Hadde den vært sunn, hadde jeg spist kaken hver dag. De er farlig gode, sier ukens matblogger Ellen M. E. Lundring til Godt.no.

- Dette er perfekt lørdagskos, og nå som det er påske passer det også bra på skituren. Kombinasjonen av mørdeigsbunn, karamell, peanøtter og mørk sjokolade er en uslåelig kombinasjon av salt, søtt, seigt og sprøtt, sier hun.

- Lag mange nok, de kommer til å fly unna. Bare pass på å steke bunnen til den blir sprø, og kok karamellen lenge nok så den blir fast, men ikke så lenge at den blir hard, poengterer Ellen.

Mørdeigsbunn

  • 100 g kaldt usaltet smør
  • 150 g hvetemel
  • 50 g sukker

Del opp smøret i firkanter på 1-2 cm.

Ha alle ingrediensene i en food prosessor og kjør det sammen til en smuldrete masse.

Hell blandingen over i en bolle og kna sammen til en deig. Trykk deigen utover i en liten bakepapirkledd langpanne på 20×30 cm eller tilsvarende, og stek midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter til overflaten er gyllen. Avkjøl.

Karamellfyll

  • 150 g smør
  • 3 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 3 ss sirup (lys eller golden)
  • 150 g salte peanøtter

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett fløte, sukker og sirup. Kok på medium varme til det blir til tykk karamell, 20-30 minutter. Avkjøl i noen minutter. Strø peanøttene øver den avkjølte mørdeigsbunnen og hell deretter karamellen over. Avkjøl i kjøleskap til karamellen har blitt fast.

Topping

  • 100 g mørk sjokolade

Smelt sjokolade over vannbad eller i mikrobølgeovn. Fordel sjokoladen over karamellen. Sett kaldt til sjokoladen stivner og skjær i passende biter.

Publisert: 10.04.2014 kl. 07:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?