Ukens matblogger: Lettvint turkake med karamell og peanøtter
Denne kosekaken er en uslåelig kombinasjonen av søtt og salt som minner om Snickers, men hakket sprøere. Perfekt å ha med i sekken på påskefjellet eller til turer i skog og mark.
- Hadde den vært sunn, hadde jeg spist kaken hver dag. De er farlig gode, sier ukens matblogger Ellen M. E. Lundring til Godt.no.
- Dette er perfekt lørdagskos, og nå som det er påske passer det også bra på skituren. Kombinasjonen av mørdeigsbunn, karamell, peanøtter og mørk sjokolade er en uslåelig kombinasjon av salt, søtt, seigt og sprøtt, sier hun.
- Lag mange nok, de kommer til å fly unna. Bare pass på å steke bunnen til den blir sprø, og kok karamellen lenge nok så den blir fast, men ikke så lenge at den blir hard, poengterer Ellen.
Les bloggen til Ellen, og følg henne på Facebook, Instagram,Twitter ogPinterest også.
Mørdeigsbunn
- 100 g kaldt usaltet smør
- 150 g hvetemel
- 50 g sukker
Del opp smøret i firkanter på 1-2 cm.
Ha alle ingrediensene i en food prosessor og kjør det sammen til en smuldrete masse.
Hell blandingen over i en bolle og kna sammen til en deig. Trykk deigen utover i en liten bakepapirkledd langpanne på 20×30 cm eller tilsvarende, og stek midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter til overflaten er gyllen. Avkjøl.
Karamellfyll
- 150 g smør
- 3 dl fløte
- 100 g sukker
- 3 ss sirup (lys eller golden)
- 150 g salte peanøtter
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Tilsett fløte, sukker og sirup. Kok på medium varme til det blir til tykk karamell, 20-30 minutter. Avkjøl i noen minutter. Strø peanøttene øver den avkjølte mørdeigsbunnen og hell deretter karamellen over. Avkjøl i kjøleskap til karamellen har blitt fast.
Topping
- 100 g mørk sjokolade
Smelt sjokolade over vannbad eller i mikrobølgeovn. Fordel sjokoladen over karamellen. Sett kaldt til sjokoladen stivner og skjær i passende biter.
Publisert: 10.04.2014 kl. 07:07
Lag deg en gratis konto