Gunnar Hvarnes' hjemmelagde laksepostei
Gunnar Hvarnes (36) mener du kommer langt med basisvarer i skapet. Til denne juleinspirerte retten trenger du nemlig ikke noe særlig mer enn det og røkelaks.
I tillegg til å jobbe frilans som kokk, har Gunnar Hvarnes ansvaret for matlagingen hjemme. Sammen med familien spiser han helst hjemmelaget middag 5-6 dager i uken.
Nøkkelen til god hverdagsmat mener mesterkokken ligger i planleggingen, men også gode retningslinjer.
– Er man ikke forberedt, er det lett å ta en snarvei når middagstid nærmer seg. Det er de dagene man ofte havner på ferdigmat, sier Hvarnes og fortsetter:
– Et tips er å lage seg et par regler som man holder, for eksempel fisk på onsdager eller lignende. Hos oss er søndag hellig hvor vi alltid lager skikkelig middag med tradisjonelle retter som fårikål og svinestek.
Intens kokkekonkurranse
Hvarnes har en rekke NM-plasseringer i norsk kokkekunst, samt bronsjemedalje fra den prestisjefylte kokkekonkurransen Bocuse d'Or.
I høst har han kjempet mot noen av Norges fremste kokker på skjermen i «Kokkenes kamp» på TV2. Her har de fått bryne seg på alt fra å posjere egg til å tournere poteter (skrelt med kniv og slik at poteten får en sekskantet form, red.anm.).
Glad i kokte poteter
Hjemme slipper kokken heldigvis å tournere dem. Men han lager gjerne kokte poteter opptil tre ganger i uken, som er blant barnas favoritter.
Også potetene kan man skrelle og gjøre klare dagen før, i likhet med annet tilbehør.
– I en hektisk juletid kan det være lurt å få unnagjort småting. Denne uken lagde jeg for eksempel rødkål klart til julaften, som nå står og godgjør seg i et tett glass, forteller Hvarnes.
I god førjulsstemning deler Gunnar Hvarnes oppskriften på en superenkel postei fylt med røkelaks servert med salat og grillet brød med Godt. Posteien kan fint lages noen dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet.
Lettvint adventspostei med røkelaks, salat og grillet brød
– Du kommer langt med basisvarer som friske grønnsaker, løk og olivenolje tilgjengelig. Pakk gjerne om grønnsakene før du legger dem i kjøleskapet, slik at de holder lenger. Riv av de stygge salatbladene som er med å gjøre resten av grønnsakene dårlige og oppbevar dem i plastposer eller bokser, tipser Hvarnes.
200 gr god røkelaks
100 gr creme fraiche
100 gr Philadelphia naturell
2 ss kremfløte
1 ss hakket dill
1 ss revet pepperrot
2 ts hvitvinseddik
Salt etter smak (spørs hvor salt røkelaksen er)
Vaskede blader romanosalat eller hjertesalat
Grillet brød (gjerne gårsdagens)
Vinaigrette
1 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
1 ss hakket løk
Salt og pepper
1. Kutt røkelaksen i småbiter. Pisk sammen creme fraiche og Philadelphia til en jevn og glatt røre.
2. Vend inn røkelaks, hakket dill, revet pepperot og eddik. Smak til med salt og pepper. Vend til slutt inn fløten.
3. Fyll massen i en ønsket form. Kle formen først med plastfilm slik at det blir lettere å få den ut. La den stå i kjøleskapet i minst 1 time. Kan fint stå i 2-3 dager.
4. Vend posteien ut av formen på ett fat, legg på salat vendt i vinaigrette og ha på nygrillede brød. Pynt gjerne med fine dillkvaster.
Publisert: 12.12.2013 kl. 17:13
Oppdatert: 18.12.2013 kl. 14:58
Lag deg en gratis konto