Inviter til kongelig festmat til helgen
Vår flotte kronprinsesse runder 40 år. Jeg har tillatt meg å lage en liten festemeny med et royalt tilsnitt – som likevel er oppnåelig for «hvermannsen».
Med en kronprinsessetittel følger det en hel gjeng opp-til-mange-retters middager, men hva tror jeg kronprinsesse Mette-Marit ville valgt hvis hun selv fikk bestemme? Dette blir selvfølgelig vill gjetting, men jeg gjør et forsøk. Jeg tror kronprinsessen tenker sunnhet, sesong, kvalitet, maritimt og kortreist.
Kongekrabbe til forrett er jo et helt innlysende valg, det ligger i navnet og i det faktum at kongekrabben er en helt nydelig råvare. Det er veldig fristende å blande litt majones sammen med krabbekjøttet, men jeg føler jeg skal være litt forsiktig med fete valg, og heller derfor mot noen dråper god og sunn kaldpresset olivenolje. «Sørlandschips» kan av samme fete grunn utelates, men for oss som elsker alt som er fritert, er det helt topp.
Virker kongekrabbe en smule uoppnåelig, kan jeg forsikre deg om at en gyllen porsjon hjemmelaget «sørlandschips» er perfekt trøstemat.
Piggvaren er noe av det beste havet har å by på, og denne er fisket utenfor Kristiansand, sikkert rett i nærheten av rekene. Når det gjelder lokale råvarer og tradisjoner, har jo kronprinsessen hele landet som sitt lokalområde, men er du opprinnelig fra Sørlandet, elsker du reker, sånn er det bare. Rekeskummet har jeg laget på rekeskallet for å understreke at det tenkes økonomi også på Skaugum, i hvert fall på kjøkkenet. Og kantarellene kan man plukke selv, helt gratis. Eller man kan få en kammertjener eller noen til å plukke for seg.
Desserten bestårav friske bær fra vakker norsk natur, på en seng av syrnet melkekrem med vanilje og bare bitte litt sukker. Noen dråper granskuddsirup gir smak av skog, og litt revet mørk sjokolade er garantert like uimotståelig for kronprinsesser som for hun som kun er dronning på sitt eget kjøkken.
Ukens hjemmelaget «sørlandschips»
Her har jeg brukt poteter fra Reddal, men andre poteter fra sørlandsområdet kan også brukes.
Skjær potetene i syltynne skiver. Friter skivene gylne i varm solsikkeolje. Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø. Løft dem opp av oljen med en hullsleiv og la de dryppe av seg på kjøkkenpapir. Dryss over salt med en gang. Nydelig!
Ukens mest trendy
Den metroseksuelle reka! Visste du at reker er hermafroditter? Jo, da, reka starter livet som hann og skifter etter hvert til hunnkjønn.
Ukens tips
Piggvar selges ofte som hel fisk og da må det litt filetering til. Piggvar er en flyndrefisk og i likhet med andre flyndrefisker er den ganske enkel å filetere i fire benfrie fileter. Vær nøye og varsom slik at du får med alt det nydelige fiskekjøttet. Skinnet sitter gjerne litt hardt så vær forsiktig når du fjerner det, planen er at alt kjøttet skal være på fileten og ikke sitte igjen på skinnet. Er du usikker, kan du be fiskehandleren om hjelp. Piggvarbein og hode gir nydelig fiskekraft.
Får du ikke tak i piggvar, kan du erstatte den med slettvar eller kveite.
Følg meg på Instagram for matbilder og bak i kulissene-bilder, og husk å hashtagge matbildene dine med #godtno - enten du lager et kongelig festmåltid eller noe annet godt.
Publisert: 16.08.2013 kl. 07:01
Lag deg en gratis konto