Hold dere fast, nå kommer nudelbølgen

11. juni 2013Aktuelt
NUDELBØLGE: Noodles på Solli serverer rykende ferske nudler som tar maks 5 minutter fra du bestiller til du har maten i hånden. Foto: Knut Lake
NUDELBØLGE: Noodles på Solli serverer rykende ferske nudler som tar maks 5 minutter fra du bestiller til du har maten i hånden. Foto: Knut Lake

Sushien har fått en ny konkurrent. Nudler er nemlig den siste trenden innen fastfood. 

- Nudler er mye større i resten av verden, bortsett fra i Skandinavia. Dessuten var vi generelt lei av takeaway-bransjen i Oslo. Det er mye som er dyrt, dårlig og usunt. Vi savnet rask mat som faktisk gir energi, forklarer Knut Lake til Godt.

Sammen med samboeren Maria Putak har han startet det nye populære stedet Noodles på Solli plass. Begge har lang erfaring fra restaurantbransjen, men aldri tidligere jobbet med såkalt fastfood.

FERSKE RÅVARER: Bak disken kan du velge mellom et rikt utvalg av grønnsaker som går i den amerikanskinspirerte boksen med nudler, valgfritt protein og saus. Foto: Jørgen Braastad/VG
FERSKE RÅVARER: Bak disken kan du velge mellom et rikt utvalg av grønnsaker som går i den amerikanskinspirerte boksen med nudler, valgfritt protein og saus. Foto: Jørgen Braastad/VG

Ideen startet med at de begge reiste mye rundt i storbyer i Europa, og følte at det var noe som manglet på takeaway-fronten i Oslo. Resultatet ble Oslos første nudelbar.

Siden åpningen i mars har responsen vært enorm og utelukket positiv fra Oslos befolkning.

– Vi har fått en fantastisk respons fra Oslo som by fra første dag. Oslofolket har åpnet armene og tatt oss godt i mot. Det er blitt en slags kjærlighetsutveksling fra Oslo til oss, og andre veien tilbake, forteller Maria Putak.


Noodles deler oppskriften på deres beste nudelsalat. Sjekk den nederst i saken!


Den nye sushien

I løpet av en måned gikk det fra null til hundre på den lille nudelbaren. På en vanlig dag serverer de en imponerende mengde bokser med nudler. Gründerne tror at nudelbølgen er så vidt i gang, og at det kommer til å ta mer av innen ett års tid.

– Hver tiårsepoke i restaurantbransjen har en ny bølge. Sushien hadde sin storhetstid fra begynnelsen av 2000-tallet. Det var det nye sunne og kjappe. Nå finnes sushisteder på hvert gatehjørne. Jeg skal ikke si at folk er lei sushi helt ennå, men jeg tror at folk leter etter noe nytt som ikke er burger eller kebab, konstaterer Lake.

TRENDSETTERE: Gründerne Knut Lake og Maria Putak bak Noodles på Solli håper på å være med og starte en ny nudeltrend i Oslo. Foto: Natalie Ngo
TRENDSETTERE: Gründerne Knut Lake og Maria Putak bak Noodles på Solli håper på å være med og starte en ny nudeltrend i Oslo. Foto: Natalie Ngo


Noodles-eierne mener at nudler er den nye mattrenden nettopp fordi det treffer et veldig bredt marked.

– Kundene våre er rett og slett alle. Det er alt fra skoleungdommer, småbarnsfamilier til pensjonister som kommer innom. Alle liker jo nudler – og med nudler kan du få så mange ulike varianter så lenge du anvender gode, ferske råvarer.


Nudeltrend

Tidligere i april åpnet Noodles & Soup i Pilestredet. I tillegg til servering i restauranten tilbyr de en takeaway-meny inspirert av det asiatiske kjøkken, med hovedvekt på nudelsupper og retter med stekte nudler.

Eieren Jintara Kootnayang startet spisestedet fordi hun synes at det er for lite nudler i norske ganer.

– Jeg kommer fra Thailand selv og savner mer nudler her i Norge. Det er jo så godt og ikke minst sunt, og faller særlig i smak hos ungdommene, sier Kootnayang.

Godts matekspert og kokk Jon Krog Pedersen tror derimot ikke at den nye nudeltrenden i Oslo kommer til å ta helt av.

– Sushien er kommet for å bli. Jeg tror dessuten de nye nudelstedene får en hard kamp mot lavkarbotrenden. I tillegg må de konkurrere med autentiske vietnamesiske og thai restauranter som alltid har hatt nudelretter på menyen, fastslår Pedersen.

Ett av kokkens favorittsteder i Oslo er nemlig Lille Saigon 1 i Bernt Ankers 7. I tillegg til en bred meny med vietnamesiske retter med ris, har de også en variert liste med nudelretter som består både av wokede varianter og nudelsupper.

Noodles beste nudelsalat

Dette trenger du:

Fire personer

400 g glassnudler

2 stk sitrongress

10 stk limeblader

2 stk sjalottløk, finhakket

2 stk rød chili

2 stk kinesisk hvitløk

1 dl riseddik

1 ts wasabi

0.5 dl sukker

0.5 dl vann

2 ss sesamolje

2 ss soyasaus (gjerne glutenfri)

2 ss ristet sesamfrø

500 g indrefilet

1 bunt reddik

1 stk rettich

1 bunt vårløk

Blandet bladsalat, for eksempel mache, mizuna o.l.

Mango

Papaya

Slik gjør du:
1. Slå kokende vann over nudlene og la trekke i 5 minutter. Sil av og la det kjøle ned.

2. Skjær alle grønnsaker i tynne strimler. Bland sammen grønnsakene med salaten.

3. Kok sukker og vann til det blir gyllenbrunt. Hell på eddik og kok sammen. Ta kjelen av fra varmen etter ca. 3 minutter. Mens du gjør dette knus sitrongress og limeblad i en mortel sammen med en hvitløk og en chili.

4. Hell den lukne eddiken over og la trekke i ca. 1 time. Sil av og tilsett wasabi, soya, sesam olje, sesam frø og sjalottløk. Hell dette over nudlene.

5. Brun fileten i en panne med sesam olje. Lag en purè av en hvitløk og en chili. Gni inn fileten i dette, i tillegg til en klype salt. Stek i ovn på 120 grader til kjernen er 58 grader. La hvile i ca. 15 minutter.

6. Skjær den så i tynne skiver. Bland alt sammen og server!

Publisert: 11.06.2013 kl. 11:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?