Slik dyrker du ditt eget grillkrydder
De beste grillurtene nyter du ferske fra egen kjøkkenhage hele sesongen. Og best av alt: De varer mye lenger enn butikkjøpte urter.
Det bugner av urter i dagligvarebutikkene. Til og med på vinterstid kan du ta med hjem en smak av sommer - og flott er det. Det er ikke noe galt med en butikkurt, men som de fleste av oss har erfart gang på gang tåler urtene fra butikk nesten ingenting og dør fort.
Derfor plant dine egne grillurter og løft smaken på sommermaten. Her er noen enkle suksessregler:
1. Disse urtene bør du velge
Aromatiske urter som timian, salvie, oregano og rosmarin er selve grunnlaget for grillurtehylla. Der har du en firerbande som dufter av sommer og gir smak til det som du måtte ønske å grille en sen sommerkveld.
Det er fint å bruke urter til å lage marinader. Man kan også fylle det man skal grille med friske urter. Her bruker man ofte de litt mer sarte vekstene som basilikum, koriander, kjørvel og persille.
2. Selvdyrkede urter tåler mest
Har du plantet urter fra før, har du nå en plante som er herdet. Den er rett og slett mer livskraftig enn en kjøpeurt. Men kjøpeurten kan herdes den også. Plant den om i en større potte med god jord, gi den litt ekstra næring og vann. Kniper du av toppene, har den større sjanse for å kunne klare å suge vannet helt opp og vokse seg stor. Ta den ut om dagen og inn om natten i en liten ukes tid. Da vil den venne seg langsomt til den noen ganger kjølige norske sommeren. Planleggingen for neste helgs grillfest starter altså nå.
3. Dette klimaet trives urtene best i
Urter er forholdsvis enkle skapninger, ikke helt ulike oss nordmenn. Der vi flykter til Syden for å få sol og varme samt kunne leske oss med billig drikke, ønsker også plantene det samme.
Sett derfor plantene på en varm og lun plass med gode solforhold, men pass på at de ikke tørker ut.
Noen planter klarer seg selvfølgelig bedre enn andre, men som regel kan man si at de trives i lett fuktet jord. Du trenger ikke å bruke mye tid på stell av urtene dine.
Du kommer høyst sannsynlig til å bli så glad i å bruke de i matlagingen at du sjelden eller aldri trenger å knipe vekk blader som har visnet. Skulle det dog skje at noe på planten blir brunt og livløst, tar du det bare vekk. Dette kan være et tegn på at de har vært i overkant eksponert for sollys og blitt litt «solbrente».
4. Spar plass, så dem sammen
Tenker du nå at det hadde vært fint å ha litt grønt å velge mellom neste gang du tenner grillen? Problemet for mange er at de ikke ser for seg at de har plass til alle pottene med forskjellige urter. Det kan fort bli mange, så plant urtene sammen. Finn frem, snekre eller på annen måte skaff til veie en stor beholder som kan egne seg til planting. Fyll med lecakuler og jord og plant forskjellige urter i den. Husk bare å ha litt avstand mellom urtene.
Et siste tips:
Når du bruker av urtene dine, kniper du av bladene helt ned til et nytt bladfeste. På den måten gir du urtene mulighet til å produsere nye blader som du elegant og med selvtillit kan bruke i maten ved neste anledning.
Publisert: 16.06.2013 kl. 10:38
Oppdatert: 06.05.2016 kl. 10:04
Lag deg en gratis konto