Takk for tapasen, Andalucía
Min nye favoritt-tapasbar så ut som en nedslitt kjellerbod. Men jeg følte meg som en pilegrim som var kommet til Mekka.
På reise er jeg alltid på jakt etter gode råvarer og måltider. Gjett om jeg fikk dette på årets reise til Spania!
Etter et par dagers akklimatisering gikk jeg i gang med jakten. Hver morgen var jeg på markedet, der det bugnet av lokal frukt og grønnsaker. Her var alt fra papaya, kaktusfiken og moreller til de beste tomater du kan tenke deg. Jeg besøkte også kjøtthandlerne, oste- og fiskehandlerne; alt var like bra. Etter et lite besøk på kafé, gikk turen til butikken på hjørnet, som solgte brød og frukt, deretter hjem til frokost. En perfekt start på dagen.
Men så til tapasen. Jeg følte meg virkelig som en pilegrim som var kommet til Mekka. På tapasbarene fant jeg de ordentlig gode skinkene, ostene, sjømaten, de deilige grønnsakene.
Den beste opplevelsen hadde jeg da jeg ble invitert på tapasbar av en spansk venn. Da vi kom inn lokalet, ble jeg litt nervøs. Det så ut som en passe nedslitt kjellerbod, innredet med enkle stoler og bord.
I baren sto en kar i T-skjorte og drakk øl. I et hull i veggen sto en frityrgryte og en grill. Etter litt høflig småprat bestilte vi en øl og fikk deretter servert en stor, fritert sardin – perfekt saftig, sprø og passe salt. Neste rett var perfekte hjerteskjell med lokal vin. Neste rett var grillet sverdfisk med olivenolje, hvitløk og sitron – denne var så god at jeg begynte å småspise fra de andre sin tallerken. Til slutt kom de mest perfekt grillede sjøkreps jeg har spist.
Takk til kjellerboden!
Steinbit med olje og hvitløk
Foto: Gidske Stark
4 stk. steinbitbiffer på 160 g hver
8 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
Saft av 1 sitron
1 bunt persille, grovhakket
Rikelig med god olivenolje
2 hoder hjertesalat
Salt og pepper
Del hjertesalaten i to og legg den i bunnen av tallerkenen. Ha på olivenolje, salt og litt sitronjus.
Ha salt og pepper på steinbiten. Stek den i olivenolje på svak varme. Etter en liten stund har du i hvitløken. Når fisken er ferdig stekt, ca. 7–8 min har du på persille og sitronjus.
Fisken anrettes oppå hjertesalaten, husk å helle stekeoljen over fisken. Serveres med bagett.
Chorizostekt kyllingbryst
Foto: Gidske Stark
4 stk. kyllingbryst
1 ts finhakket rød chili
120 g chorizopølse i terninger
80 g sommerkål i strimler
100 g gulrøtter i skiver
100 g neper i skiver
30 g god olivenolje
Salt og pepper
Solsikkeolje til steking
Bland grønnsakene i olivenolje og ca. ½ ts salt, la dette stå i ca. 1 time til de blir møre.
Ha solsikkeolje, chorizo, chili og kyllingbryst i en stekepanne. Stek dette på svak varme til kyllingbrystene er ferdig, ca. 10 min. På slutten av steketiden økes varmen, slik at man får en gyllen og fin utside på kyllingbrystene.
Anrettes på en tallerken med de marinerte grønnsakene i bunnen.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51
Lag deg en gratis konto