Gjør tacoen sunnere med denne vitaminbomben

PERFEKT AVOKADO: Å finne perfekt avokado er alltid en utfordring når du står i grønnsaksdisken. I en moden avokado skal steinen inni løse lett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PERFEKT AVOKADO: Å finne perfekt avokado er alltid en utfordring når du står i grønnsaksdisken. I en moden avokado skal steinen inni løse lett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

Én avokado inneholder 20 forskjellige vitaminer og mineraler.

En varm vind stryker over de lange bladene på et eviggrønt tre i Mexico. I ti år har det stått der; vokst seg høyt og stort. Først i år dukket små, pæreformede frukter opp på treet. Det var i denne republikken de aller første avokadoene ble til. Og nettopp dette treet er en del av Mexicos avokadoproduksjon, som er verdens aller største. En lang kjepp beveger seg mellom grenene og kutter av stilkene. En etter en faller avokadoene mot bakken med lave dump.

Få inspirasjon til å bruke avokado i matlagingen her. Og sjekk Godt-Jons triks for å dele avokadoen og få ut steinen.

Gjennom årene har avokado også vært en viktig næringskilde for befolkningen i Sør-Amerika, forteller Toril Gulbrandsen, matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Avokado er faktisk en frukt, men vi bruker den gjerne som en grønnsak i matlaging. Det som skiller den fra andre frukter, er at den har et høyt fettinnhold. Men dette er en-umettet, sunt fett. Avokado er noe av det beste du kan spise, sier Gulbrandsen.

Det finnes mange grunner til å spise avokado. I tillegg til de sunne fettsyrene, inneholder avokadoen blant annet fiber, kalium, magnesium, folat og vitamin A, B, C og E. Forskning viser at avokado kan bedre hormonbalansen og fordøyelsen, og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

En moden avokado kjennetegnes ved at den gir etter for et svakt trykk i håndflaten. Og når du deler den i to, skal den store steinen inni løsne lett. Når du har skåret i avokadoen, starter oksidasjonsprosessen. Dette vil si at avokadoen etter hvert blir brun, sier Gulbrandsen.

- Om du ikke skal bruke avokadoen med én gang, kan du forebygge dette ved å dryppe litt sitronsaft på frukten. Du kan også la steinen ligge igjen i den ene halvdelen. Steinen er litt magisk; den forhindrer at avokadokjøttet blir brunt, råder hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FISK OG GRØNT: Server sashimi med en frisk og smakfull avokado- og mangosalat og ponzusaus for et fullverdig måltid. Klikk her for oppskrift! Foto: Julie Ilona Balas
FISK OG GRØNT: Server sashimi med en frisk og smakfull avokado- og mangosalat og ponzusaus for et fullverdig måltid. Klikk her for oppskrift! Foto: Julie Ilona Balas

Fettsyresammensetningeni avokado gjør den til en gunstig matvare, både alene og sammen med annen mat, forteller Inger Ottestad, klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo.

- Om du lager en salat, kan du gjerne tilsette en avokado. Den løfter næringsinnholdet, og kan gjøre deg raskere mett.

I Norge har vi helt klart et stort forbedringspotensiale når det kommer til inntak av frukt og grønnsaker, forteller Ottestad. Men hvordan få i oss mer av de sunne råvarene? Tilgjengelighet er stikkordet:

- Det første du må gjøre, er å handle inn. Ha frukt og grønnsaker tilgjengelige, slik at du kan spise det til alle måltider.

En undersøkelse Nielsen Norge utførte for Opplysningskontoret for frukt og grønt, viste at 29 prosent av oss spiser taco i helgen. Om du er en av dem, kan du raskt gjøre lørdagstacoen sunnere:

- Guacamole er faktisk noe av det enkleste du kan lage. Mos avokado, bland inn litt limesaft, finhakket hvitløk og chili. Smak til med litt salt og pepper, og vips, så har du hjemmelaget guacamole, sier Gulbrandsen.

FAKTA:

Avokado kan øke sjansen for å bli gravid. Det avdekket en studie ved Harvard School of Public Health i USA. Ifølge forskerne kan kvinner som prøver å bli gravide ved hjelp av prøverørsbefruktning tredoble sjansen om de spiser en-umettede fettsyrer. Dette er fettsyrer avokadoen er rik på.

En avokado modnes først etter at den har blitt plukket. Det kan ta tre til åtte dager før den er moden nok til å spises. Om en avokado ikke blir plukket med det samme den er klar til å høstes inn, kan den henge på treet i opptil halvannet år.

En halv avokado om dagen kan føre til vekttap. Ifølge en fersk studie gjennomført ved Loma Linda University i USA, gir en halv avokado til lunsj stor metthetsfølelse. Dermed hadde deltakerne i studien 40 prosent mindre lyst til å småspise frem til neste måltid.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?