Til hovedinnhold

Helt rått

Kamskjellene er vakre i seg selv, men når en åpner dem med en skarp kniv viser de virkelig muskler. (Foto: Mari Vold)
Kamskjellene er vakre i seg selv, men når en åpner dem med en skarp kniv viser de virkelig muskler. (Foto: Mari Vold)

Kamskjell er fortsatt den perfekte forrett.


Ikke blir de dårligere av å tilberedes sammen med laks heller, og det er slett ikke noe problem om du ikke har tid til å steke den …

Det er snart en måned siden vi presenterte varmebehandlet mat her i Kjøkkenveien, og vi later fortsatt som det er sommer i Trøndelag. Vi spiser lett og vi kaster ikke bort verdifull sommertid på omstendelig matlaging.

Sushi er i skuddet som aldri før. Men er du som oss, er høydepunktene i de fleste sushimåltid runden med sashimi før lassene av ris kommer på bordet.

Sashimi er rå sjømat på sitt reneste og beste. Med årene har vi turt å tukle litt med de rene konseptene og lage smaksnyanserte marinader. De gjør det jo i Japan, da det må være lov for oss også.

Salmalaks og ferske kamskjell fra kysten av Trøndelag (frosset kamskjell er bannlyst i denne sammenhengen) er noe av de ypperste råvarer fra havet, og dessuten så rene og milde på smak at de passer godt både for så vel avanserte spisere av råmat som for dem som fortsatt er litt engstelige av seg.

Med såpass mye sitron i marinaden, er dette virkelig sashimi for alle. For et øyeblikk kan vi glemme både gråvær, finanskrise, opptøyer og det som verre er. Denne forretten vil fungere både som et glimt av sol, og et energikick.

Og så kan helgen begynne.

Kamskjell sashimi

Foto: Mari Vold
Foto: Mari Vold

Asiatiske toner i sausen passer godt til kamskjell. (Foto: Mari Vold)

Forrett/smårett til fire:

0,5 chili

1 fedd hvitløk

2 vårløk

0,5 mango

4 ss riseddik

2 ss rød søt paprika

2 ts sesamolje

2 ts honning

4 ts soyasaus

Saft av en kvart sitron

2–3 ss hakket koriander

200 g salmalaks

4 kamskjell

20 aspargestopper

Åpne kamskjellene med en skarp kniv og skjær av musklene. Del hver muskel i tre-fire på langs.

Skjær salmalaks i tilsvarende tynne skiver. Legg på serveringsfat- eller porsjonstallerkener.

Rens mango, vårløk og paprika og hakk i biter. Hakk chili og hvitløk i mindre biter. Bland i sesamolje, honning, soyasaus, riseddik og sitronsaft og hakket koriander. Hell over kamskjellene og laksen og la stå i noen minutter.

Dryss over aspargestopper og server.

Foto: Mari Vold
Foto: Mari Vold

Kamskjellmuskelen er vår kysts virkelige perle, en rå delikatesse. (Foto: Mari Vold)

Vintips:

Rå sjømat, frisk vin.

Sashimi er en ting, sushi noe helt annet – og kamskjell er naturligvis noe helt for seg selv. Skal du ut og spise et helt asiatisk måltid, kan en tørr tysk Riesling eller en Gewürztraminer fra Alsace gjøre susen. Men når det som her er snakk om rå kamskjell i sashimivariant, må vi tenke i andre baner. Først fikk jeg lyst på champagne eller cava, så tenkte jeg at en vin fra Chablis vil aldri være feil. Så det er der vi havner.

Velger du musserende, kan den råbillige champagnen Michel Turgy Réserve Blanc de Blancs (kr. 239,90) fungere utmerket.

Chablis-vinen trenger heller ikke være av de dyreste og mest kompliserte, en Petit Chablis eller en kommune-Chablis vil passe bra, f.eks. Clotilde Davenne Les Temps Perdus Petit Chablis 2009 (kr. 139,90).

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?