Michelin 2018: Ekspertene tror disse restaurantene får stjerner
Spår stjerner i nye byer, og flere stjernerestauranter i Oslo.
Mandag 19. februar går den årlige Michelin-utdelingen for nordiske land av stabelen i København. Da får vi endelig vite om Norge får noen nye stjernerestauranter, om flere norske byer blir inkludert og hvem som beholder - eller mister - sine hardt opparbeidete stjerner.
I forbindelse med utdelingen har Godt snakket med fire eksperter på temaet for å få deres spådommer om årets utdeling: VGs to restaurantanmeldere, André Blomberg-Nygård og Erik Fosnes Hansen, redaktør for matmagasinet NORD, Anya Seeberg Liaaen, og Sven-Erik Renaa, som med sin restaurant RE-NAA var den første som fikk stjerne utenfor Oslo.
Én stjerne betyr at restauranten er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner betyr at restauranten er «verdt en reise i seg selv», ifølge guiden.
Dette spår ekspertene:
Anya Seeberg Liaaen, sjefredaktør i Matmagasinet NORD
Redaktøren tror ingen kommer til å miste stjerner under årets utdeling, men håper på flere stjerner utenfor Oslo og Stavanger.
– Det har skjedd så mye siden den nordiske Michelinguiden ble utgitt for første gang for et par år siden, at jeg håper inspektørene har turt å ta på seg noe annet enn penskoene, og reist litt mer rundt i landet. Christopher Haatuft og Lysverket i Bergen må få en stjerne nå, hvis ikke skjønner jeg ingenting. Credo i Trondheim fortjener virkelig også en stjerne, men det kan hende de har gått under radaren til Michelin-inspektørene siden de nettopp har hatt stengt i en periode og flyttet til nye lokaler.
I Oslo trekker Seeberg Liaaen frem flere restauranter.
– Bokbacka står klare. Og À L'aise, som er så ultrafranske. Stjernen har de jobbet for siden åpningen, og de vil nok gjerne vise at de er den «nye Bagatelle». Brasserie Ouest og Matthias Bernwieser kan også ha en sjanse, men da må inspektørene ha vært kjappe siden restauranten er såpass ny. Og så tror jeg at Kolonialen på Bislett har ekthet og respekt for råvarene på et nivå jeg synes er en stjerne verdig - selv om eieren, Pontus Dahlstrøm, nok kanskje ikke ønsker seg den for sin egen del.
Redaktøren tror også det er muligheter for at én restaurant stiger i gradene:
– Kontrast kan være på vei mot to stjerner. Han (Mikael Svensson journ. anm.) er så sulten, og jobber like beinhardt som en eliteidrettsutøver. Han kommer ikke til å gi seg.
-----
Sven-Erik Renaa, kjøkkensjef ved RE-NAA*
– À L'aise i Oslo nevnes av mange. Jeg kjenner Ulrik (Jepsen, kjøkkensjef, journ.anm.), og han er veldig flink. Så der blir det kanskje en stjerne.
Kokken sier han ikke har en «feeling» av at noen går opp til to stjerner, men at vi kan se stjerner utenfor de nåværende michelinbyene.
– Utenfor Oslo og Stavanger tror jeg Trondheim kan ha en mulighet med restaurant Fagn, som har tatt over de gamle lokalene til Credo. Men det kan hende det er for tidlig, siden de bare har vært åpne et halvt år.
-----
André Blomberg Nygård, restaurantanmelder i VG
Anmelderen tror ingen står i fare for å miste stjernene sine, men håper Michelin utvider med en by til under årets utdeling. Av Trondheim og Bergen tror han sistnevnte har størst sjanse.
– Lysverket er alltids en outsider. Og Bare restaurant og Colonialen er bra restauranter, men jeg er ikke så sikker på dem selv, sier anmelderen om bergensrestaurantene.
I Oslo trekker han frem flere.
– Rent matmessig mener jeg at Brasserie Ouest er flinkest i klassen på det de holder på med. Men jeg er usikker på om Michelin er klar for et fransk brasserier med stjerne i Oslo.
– À L'aise er «skapt» for michelinstjerneformen. Veldig mye av deres identitet er knyttet opp mot det, så her er det litt «bære eller briste», føler jeg: Det er vanskelig å operere i det segmentet og den prisklassen uten å ha en stjerne å lene seg på.
– Björn Svenssons Galt er alltid et tips, og jeg tror han ville fått et besøk uansett.
– Omakase by Alex Cabiao har jeg hørt litt snakk om, men etter min mening kan de ikke måle seg med Sabi Omakase i Stavanger. Bokbacka er bra, men her tror jeg lokalet holder litt igjen.
-----
Erik Fosnes Hansen, restaurantanmelder i VG
Restaurantkritikeren tror alle de norske Michelin-restaurantene beholder sine stjerner, men er ekstra spent på om toppkokken Bjørn Svensson får stjerne for tredje gang. Han har tidligere stått bak stjernerestaurantene Oscarsgate og Fauna som han la ned henholdsvis i 2012 og 2016.
– Denne gangen har han åpnet Galt som holder samme standard som hans tidligere restauranter, men stedet er mindre, med lavere skuldre og mer lekenhet. Da jeg var der i høst synes jeg det holdt til en stjerne og vel så det.
– Andre kandidater jeg har troen på, basert på tidligere besøk, er Bokbacka og Omakase by Alex Cabiao. Samtidig synes jeg at maten på Bon Lío er så god og interessant at den i seg selv er et stjernemåltid. Det spørs om stilen er for casual og høylytt at de finner nåde hos Michelin-inspektørene.
----------
Guide Michelin
- Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på intitiativ av dekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportiddel.
- I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
- I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
- Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte uttdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
- I 2015 kom historiens første nordiske Michelin-Guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
- Norge har per i dag fem stjernerestauranter: Maaemo *** (Oslo), samt Statholdergaarden * (Oslo), Kontrast * (Oslo), Sabi Omakase * (Stavanger) og RE-NAA * (Stavanger)
- I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. Her i Norge har vi to restauranter med denne utmerkelsen: Restaurant Eik og Smalhans, begge i Oslo.
Kilde: Michelin
Publisert: 16.02.2018 kl. 15:53
Lag deg en gratis konto