Så enkelt lager du hjemmelaget hamburger

KOSEMAT: Stek løk til de blir karamelisert, lag ostesausen og stek burgerne. Ganske enkelt og garantert godt. Foto: Ida Gran-Jansen
KOSEMAT: Stek løk til de blir karamelisert, lag ostesausen og stek burgerne. Ganske enkelt og garantert godt. Foto: Ida Gran-Jansen
Magne D. Antonsen

En skikkelig burger er hjemmelaget og kommer med ost og bacon - og gjerne karamellisert løk. Hher er oppskriften du bør prøve i helgen.

Matblogger Ida Gran-Jansens (27) favoritt: Hamburger
Bor i Oslo
Har blogget siden 2013
Blogg: Idagranjansen.com
Foto: Studio Dreyer/Hensley
Matblogger Ida Gran-Jansens (27) favoritt: Hamburger Bor i Oslo Har blogget siden 2013 Blogg: Idagranjansen.com Foto: Studio Dreyer/Hensley

Ida Gran-Jansen ble en av Norgest mest kjente matbloggere da hun vant «Hele Norge baker» i 2013. Senere har hun vunnet prisen for beste bakeblogg i kåringen av årets beste matblogger i 2014. Hun har også hatt eget bakeprogram på TV3, «Idas fristelser», og utgitt to kokebøker.

Les bloggen til Ida her: Idagranjansen.com

- Hamburger er for meg det ultimate måltid, sier bakebloggeren Ida til Godt.no.

- Du har masse kjøtt, digg dressing, hamburgerbrød, salat og chips. Men det er viktig at det er en god burger. For det finnes mange steder som serverer dårlige burgere med tørt brød og da er det ikke en favoritt., sier hun.

- Jeg liker godt å lage burger og brød selv, og da synes jeg en blåmuggostdressing og karamellisert løk er vanvittig godt. Hvis jeg ikke lager hamburgeren selv så går jeg gjerne på Kverneriet i Oslo, der har jeg smakt en burger med kirsebærreduksjon, brieost og hasselnøtter. En kombinasjon jeg kanskje ikke hadde tenkt ut selv, forteller hun.

Hvor ofte kan du spise burger?

- Haha, alt for mange ganger. Den siste måneden har jeg vært på burgerrestaurant én gang i uken. Og jeg kunne helt fint spist burger mange ganger i uken for det er så mange spennende kombinasjoner, sier Ida.

- Å lage hamburger har jeg lært meg selv etter å ha sett på forskjellige oppskrifter. Og det er ikke hokus pokus, det er egentlig ganske lett. Selv for nybegynnere, men les gjennom hele oppskriften før du starter. Det anbefaler jeg at man gjør uansett hva man skal lage, sier hun.

- Jeg vil anbefale å lage alt av tilbehør på forhånd, mens kjøttdeigen står og godgjør seg med krydderne. Da tar det kanskje én time å lage, sier Ida.

400 g kjøttdeig

400 g karbonadedeig

1 egg

1 håndfull loffsmuler

1 ts dijonsennep

1 ts worcestersaus

Salt og pepper

1 pakke bacon

Salat

1 stk gul løk

1 ss smør

1 ss olje

2 ss brunt sukker

6 ss balsamicoeddik

1 ts salt

150 g myk blåmuggost

4 ss creme fraiche

1 ss olivenolje

1 ts worcestersaus

2-3 ss hakket gressløk

Det første du gjør er å blande sammen kjøttdeig, karbonadedeig, egg, loffsmuler, sennep, worchestersaus, salt og pepper. Kna godt slik at alt blander seg. Form burgere og sett kjølig mens du lager resten.

Skrell løken, kutt dem i to og skjør tynne skiver. Varm smør og olje i en stekepanne og tilsett løken. Når løken begynner å bli brun, tar ca 10 minutter på medium varme så tilsetter du sukker. Bland alt godt sammen. Ha tilslutt i balsamicoeddik og salt. Rør godt og la småkoke til løken er helt myk og kremete. Sett til side mens du lager blåmuggsausen.

Ha blåmuggosten, creme fraiche, olje og worchestersaus i en skål. Bruk en stavmikser til å blende alt sammen. Klipp tilslutt i masse gressløk. Ca. 5-6 ss. Jeg liker mye gressløk, men om du ikke gjør det så har du i mindre.

Stek burgerne i en stekepanne med litt olje og smør. Stek bacon og vips så var alt klart.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?