Til hovedinnhold

Gjør suksess med «vinkaffe»

22. mars 2017Aktuelt
BLANDING: En kaffegründer i California har nå funnet opp vininfusert kaffe. OBS: Dette er illustrasjonsbilder. Foto: Frode Hansen/Trond Solberg/VG
BLANDING: En kaffegründer i California har nå funnet opp vininfusert kaffe. OBS: Dette er illustrasjonsbilder. Foto: Frode Hansen/Trond Solberg/VG

Kaffen skal være fruktig og ha vinens «nese og historie».

Er du glad i vin og kaffe? Da kommer du til å juble over at det nå finnes - hold deg fast - vininfusert kaffe.

GRÜNDER: Rick Molinari er mannen bak den vininfuserte kaffen som nå har gått viralt. Foto: Privat
GRÜNDER: Rick Molinari er mannen bak den vininfuserte kaffen som nå har gått viralt. Foto: Privat

Mannen bak bønnene er California-baserte Rick Molinari, som til daglig driver kaffebaren Molinari Caffe i Napa Valley. Den spesielle kaffen heter Molinari Private Reserve, og er alkoholfri - men skal ifølge hjemmesiden ha vinens «nese og historie».

Nå har vinkaffen fått internasjonal oppmerksomhet, og har blitt dekket av blant annet Eater og Time Magazine.

- Det har vært helt vilt å se hvor dette har beveget seg. Det har gått viralt, som du kan se, sier Molinari til Godt.

Fruktig

Kaffen ble til en gang Molinari og kaffebrenneren John Weaver bestemte seg for å lage en ny kaffevariant til kaffebaren.

- Jeg ville ha noe annerledes å servere. Så jeg møtte noen venner som lager vin, smakte på mange forskjellige varianter, og lagde min egen blanding av vin, forteller Molinari.

Etter et halvt år kom de fram til metoden de bruker i dag: Grønne Arabica-bønner rehydreres med rødvinen slik at de når en bestemt væskeprosent. Deretter tørkes og håndbrennes de, ifølge presseskrivet.

Resultatet er en kaffe som smaker både kaffe og vin.

- Når kaffen er helt nybrygget har den en god aroma av vin med et hint av kaffe. Når kaffen deretter kjøler seg ned, åpner den seg som en vin, og den smaker mer fruktig, forteller Molinari.

Tilsetter du fløte, kommer fruktigheten visstnok fram først. Og lager du espresso har cremaen, altså det tynne laget med skum på toppen, en rødlig tone.

Skeptisk

USIKKER: Kaffebrenner og barista Lise Rømo vil heller kalle den vininfuserte kaffen for en «kaffedrikk». Foto: Privat
USIKKER: Kaffebrenner og barista Lise Rømo vil heller kalle den vininfuserte kaffen for en «kaffedrikk». Foto: Privat

Lise Rømo vant Årets Barista 2016 i NM i Baristakunst, er kaffebrenner og driver én av kaféene i kafékjeden Nord. Hun omtaler seg som «lettere skeptisk» til den vininfuserte kaffen.

- Jeg vet ikke om jeg ville kalt det en kaffe. Kanskje heller en kaffedrikk, sier Rømo.

Baristaen har selv jobbet med kaffer som har blitt produsert ved hjelp av laktisk fermentering for å fremheve vinøse karakteristikker i smaken. Men hun har aldri hørt om, eller smakt, rødvinskaffe før.

- Jeg ser for meg at vinsmaken vil skjule en del av smakene i råvaren (bønnene, journ. anm.), og det er akkurat disse smakene baristaer prøver å få til å skinne, sier Rømo.

Publisert: 22.03.2017 kl. 16:11
Oppdatert: 22.03.2017 kl. 16:24


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?