Slik lager du gresskarlykt til halloween
Lær hvordan du skjærer ut gresskar steg for steg.
Halloween-feringen er her i år igjen. Selv om den opprinnelige feiringen stammer fra katolsk tro i Irland og England, kom den mer kjente tradisjonen med utkledde småbarn og godterijakt til Norge via USA på 2000-tallet. Og den har for mange etablert seg som en fast høstfest.
En gresskarlykt setter virkelig stemningen, og mange setter lykter utenfor inngangen for å vise at de gjerne tar imot godterihungrige barn.
Lykten er et artig prosjekt og gir deg samtidig mulighet til lage noen smakfulle retter av innholdet - for du skal selvsagt ikke kaste innmaten.
Se våre forslag til oppskrifter nederst i saken. Selv om det kanskje er andre gresskar-sorter som er bedre egnet til matlagning, er det mye godt du kan lage av gresskarkjøttet som blir til overs når du lager lykter.
Lag din egen Halloween-lykt:
Dette trenger du:
- En veldig skarp og spiss kniv
- En skje eller iskremskje for å grave ut innmaten
- Tusj
- Et gresskar som klarer å stå støtt på egen hånd
Slik gjør du:
1. Skjær av toppen først. Her er det veldig viktig at kniven ligger på skrå, så lokket har noe å ligge på etterpå. Hvis snittet er loddrett, vil lokket falle nedi.
2. Lag en god størrelse på lokket, så du får plass til å ta ut innmaten og sette inn lys. Ta ut den trådete innmaten og frøene.
3. Begynn å skjære og skrape ut kjøttinnmaten. Dette er veldig hardt, og krever en skarp kniv eller en iskremskje. Pass på å ikke skjære gjennom skallet.
4. Bruk tusjen til å tegne på ansiktet. Bruk den skarpe kniven til å skjære ut øyne, nese og munn. Du kan også skrive morsomme ting og skjære ut det. Kun fantasien setter stopper.
5. Du bør sette kniven ganske rett inn når du skjærer ut ansiktet for å få mest mulig lys ut.
6. Siden det gjerne blåser litt er det smart å ha tre-fire telys i gresskaret så du får maksimal effekt. Gresskarlykten holder i hvert fall én til to uker før den viser tegn til at den er dårlig utenpå.
Tipsene har vi fått av Maria Villmones Bondeson, som står bak matbloggen Marias Salt og Søtt.
Her litt inspirasjon til hva du kan bruke innmaten til:
Slik lager du skummel gresskarlykt til Halloween
Publisert: 27.10.2014 kl. 12:46
Oppdatert: 31.10.2022 kl. 13:13
Lag deg en gratis konto