Vegetar: Tips til hvordan du kan bytte ut kjøttdeigen med kjøttfrie alternativer

KJØTTFRITT: Lasagne og nachos uten kjøttdeig kan være kjempegodt.
KJØTTFRITT: Lasagne og nachos uten kjøttdeig kan være kjempegodt.
Foto: Lene Engelstad/Krister Sørbø/VG
Natalie Ngo Granum

Lag nachos, lasagne, taco og burger – helt uten kjøtt.

Kjøttdeig er et lettvint utgangspunkt for mange middager. Og vi har tidligere skrevet om hva som er forskjellen mellom kjøttdeig og karbonadedeig, og hvilken type kjøttdeig du bør velge til forskjellige retter.

Noen ganger er det imidlertid fint med kjøttfrie middager – enten du ønsker å spise mindre kjøtt eller bare vil prøve noe nytt. Ifølge de norske store dagligvarekjedene har vegetartrenden fortsatt å øke de siste årene, men du trenger ikke alltid å velge ferdige kjøttlignende produkter for å erstatte kjøttet.

Vi har derfor plukket ut fem typiske kjøttdeigretter der kjøttdeigen er byttet ut med for eksempel grønnsaker eller quinoa.

Belgvekster som bønner og linser, samt tofu, er gode kilder til proteiner i stedet for kjøtt. Og selv om utgangspunktet på disse ikke nødvendigvis er så smakssterke, kan både bønner og linser løftes med hjelp av krydder og tilbehør. Mens tofu kan virke som en uvant råvare å ta fatt på, kan den nå nye, smakfulle høyder ved valg av riktig tofu og tilberedning.

Quinoa er et frø som ofte brukes som en erstatning for ris eller lignende, men det er faktisk et fullverdig protein, ifølge Norsk helseinformatikks nettsider.

Grønnsaker i seg selv trenger heller ikke å begrenses som kun tilbehør, men er spennende å eksperimentere med som hovedingrediens i for eksempel en burger eller en lasagne.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?