Disse eplene kan være giftige

Foto: Espen Braata / VG
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Mange nyter godt av epler og plommer i hagen på sensommeren. Men visste du at du burde ligge unna frukten som har falt på bakken?

Det mener i hvert fall Mattilsynet.

Det er fordi det kan utvikle seg en gift i frukten.

– Det finnes nemlig en muggsopp i omgivelsene i bær og frukt som kan danne giftstoffer om den kommer inn i fruktkjøttet, sier Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Spesielt nedfallsfrukt er utsatt.

Om frukten detter i bakken, kan den få skader som gjør at den angripes av muggsopp.

Har du et epletre eller et plommetre i hagen, har du sikkert opplevd at mye av frukten ender opp på bakken før du får plukket den. Du tenker kanskje «Nå må jeg se til å høste de eplene», mens du har matsvinn og global oppvarming i bakhodet. Da kan det være fristende å plukke opp det som allerede er falt fra treet.

Men her bør du altså gå varsomt frem.

– Muggen trives godt på nedfallsfrukt som har ligget dagevis på plenen, spesielt i fuktig vær.

– Risikoen er at man kan få i seg uønskede stoffer.

Gran forklarer at muggsoppene som angriper frukten kan utvikle et giftstoff som heter patulin.

Spesielt frukt med fallskader og som har utviklet brune og bløte flekker, bør du styre helt unna.

– Muggsopp finnes allerede i naturen, også i frukt og bær, men når frukten påfører seg slag blir den enda mer sårbar slik at det er lett for sopp å angripe.

– Det er det samme som hvis du selv får et sår: Det må det renses og behandles riktig, hvis ikke kan det bli infisert.

Foto: ARKIV / NTB

Det hjelper heller ikke å skjære bort de brune flekkene.

– Giften kan også forekomme i fruktkjøtt som ser friskt ut. Patulin er nemlig vannløselig og vil kunne løse seg opp i hele fruktvæsken.

Heller ikke varmebehandling hjelper.

– Giftstoffene blir ikke ødelagt ved varmebehandling. Man kan drepe muggsoppen, men ikke giften.

– Betyr dette at nedfallsfrukt med muggsopp som ikke har utviklet patulin enda, kan varmebehandles og spises?

– Ja, det stemmer. Det vil alltid være noen muggsopp og bakterier på det meste vi omgir oss med, inkludert frukt og bær. Men når de får tilgang på næringsstoffer vil de kunne «vokse og formere» seg slik at det dannes gift.

Men hva skjer om man får i seg giften?

– Særlig mage- og tarmproblemer kan oppstå, sier Gran.

– Men man kan reagere med akutt mage- og tarmbesvær, som diaré og oppkast.

Hun forklarer at dette er avhengig av hvor mye gift det er i frukten, og hva hvert enkelt menneske tåler.

– Noen tåler mer enn andre, og andre reagerer raskere.

Patulin kan også hemme immunforsvaret og skade arvestoffet, altså vårt DNA, forkalrer Gran.

– Her er cellene i tarmkanalen særlig utsatt, som igjen kan påvirke immuncellene. Cellene kan bli skadet slik at man ikke klarer å absorbere maten.

Likevel – noe nedfallsfrukt kan du spise.

For eksempel om frukten nettopp har falt på bakken, eller om den ikke har skader. Men du skal ikke vente for lenge med å plukke det opp.

– Epler, pærer og plommer som har havnet på bakken samme dag, uten skade, kan man spise.

– Har frukten råte eller brune flekker, skal du styre langt unna.

Har du høstet både friske og skadede epler fra bakken i en og samme kurv? Da bør du kaste alt.

– Eplene med råte kan smitte over på den friske frukten. Har du blandet, bør du kaste alt.

Men hva med markspiste epler?

– Det er ikke nødvendigvis et faresignal, sier Gran.

– Høster du epler fra treet med spor av mark, og det ikke er råteflekker, er det sannsynlig at patulinnivået ikke er særlig høyt. Marken er altså ikke farlig, bare ubehagelig.

Har du plukket friske epler i tide? Dette er noe av det du kan lage med epler:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?