Bobler og teskje: Funker det populære trikset?

MUSSERENDE: Kan en teskje holde på «bruset» i en flaske med bobler? Gammel teskje-myte får oppmerksomhet på TikTok.
MUSSERENDE: Kan en teskje holde på «bruset» i en flaske med bobler? Gammel teskje-myte får oppmerksomhet på TikTok.
Foto: Malin Gaden / Godt
Lea Heljesdatter Kvadsheim
Lea Heljesdatter Kvadsheim

Ifølge sosiale medier er svaret ja, men skal vi tro Trond Erling Pettersen i Vinmonopolet, er vi vitner til en gammel myte.

På sosiale medier kan man finne mange enkle og nyttige tips, som hvordan man skreller granateple uten at saften spruter i alle retninger. Nå hevdes det at man kan bevare boblene til en musserende vin ved å putte en teskje i flasken.

Tilhengere av «trikset» mener, blant annet, at det kalde metallet kjøler luften rundt flaskehalsen, noe som gjør den tettere og lar færre bobler slippe ut til overflaten.

Dette er imidlertid ikke riktig.

– «Teskje-trikset» er en myte som har eksistert i mange år. Men det er nettopp det: En myte, understreker Trond Erling Pettersen, leder i varefag og faghandel ved Vinmonopolet.

Han viser til at det er ingenting ved hverken formen eller materialitet til skjeen som bidrar til å holde på boblene.

Trikset blir også avvist av flere andre eksperter og internasjonale medier, som The Guardian, Mirror og The Irish Times.

BOBBLER: Musserende vin som cava, prosecco, cremant, champagne og pet nat er en festdrink for mange.
BOBBLER: Musserende vin som cava, prosecco, cremant, champagne og pet nat er en festdrink for mange.
Foto: Fredrik Solstad / VG

Mens Pettersen mener «teskje-trikset» ikke vil hjelpe å holde på boblene, finnes det noen enkle steg man kan ta.

– Mitt beste tips er å kjøpe en champagnestopper.

Han forteller at det hjelper å fange CO2-gassen i flasken, noe som er ønskelig hvis man vil at boblene skal holde seg lengst mulig. Pettersen understreker også at det er svært viktig å holde flasken kald.

– Gassen holder seg bedre i kald væske enn i varm, så en musserende vin kan holde ganske bra på boblene i flere dager – også uten en kork eller champagnestopper, så lenge den ikke varmes opp, forklarer han.

BOBLER: Hvis man ikke fullføre en hel flask med musserende vin, finnes det noen enkle grep man kan ta for å unngå å miste boblene.
BOBLER: Hvis man ikke fullføre en hel flask med musserende vin, finnes det noen enkle grep man kan ta for å unngå å miste boblene.
Foto: Malene Strande Cae / VG

Pettersen vet ikke hvor «teskje-trikset» kommer fra, men han har en teori på hvorfor mange tror det funker:

– Det er overraskende hvor godt musserende vin holder på boblene selv uten noe i flaskeåpningen.

– Kanskje er det slik «teskje-myten» har oppstått og holdt seg levende? At man lar seg overraske over boblenivået i en avkjølt flaske som ikke har vært lukket, og så gir man «æren» til skjeen og ikke til det faktum at kald vin holder på boblene?

Vil du lese mer om sommerlig drikke? I Den lille sommerdrikkeboken kan du få tips til sesongens beste vin, bobler, øl og drinker. Boken kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt).

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?