Mer enn halverer fristen
Mens de fleste andre restauranter har en avbestillingsfrist på mellom 24 og 72 timer, har stjernerestauranten Unders gjester måttet godta en frist på hele to måneder.
Etter at Godt skrev om saftige no-show-gebyrer ved norske restauranter om du ikke avbestiller bordet ditt i tide, ble vi oppmerksomme på noen restauranter som hadde ekstra lange avbestillingsfrister.
På restaurant Renaa med sine to Michelinstjerner i Stavanger må du avbestille bordet ditt 10 dager før, for ikke å bli trukket 2 900 kroner.
– Stavanger er en liten by og de fleste av våre gjester er tilreisende, så derfor trenger vi denne avbestillingsfristen, sier Torill Renaa, medeier i stjernerestauranten.
– Når det er sagt, kan jeg ikke huske at noen har betalt avbestillingsgebyr. Vi har en god kommunikasjon med kundene og forsøker å finne løsninger som ny dato eller noen fra ventelisten som kan ta bordet, sier Renaa.
– Hvis dere får dekket opp med gjester fra ventelisten, dropper dere gebyr da?
– Selvfølgelig, sier Renaa.
Men én restaurant slår Renaa når det gjelder avbestillingsfrist - og det med solid margin.
Restaurant Under på Lindesnes, undervannsrestauranten som også er belønnet med en Michelinstjerne, har hele to måneders avbestillingsfrist.
Maaemo med sine tre stjerner har til sammenligning 72 timers avbestillingsfrist og 3 500 kroner om du avbestiller etter dette eller ikke dukker opp, altså er en såkalt no-show.
Forvirrende fra restaurant Under
På sine egne sider skriver restaurant Under at om du avbestiller i tidsrommet mellom to måneder og to uker før, vil de refundere 50% av meny-prisen.
Om du avbestiller senere - må du betale for hele «the Immersion Menu» som p.t. koster 2 250 kroner. Alle forhåndsbetalte tillegg skal du imidlertid få tilbake, lover restauranten.
I tillegg er det komplisert å forstå hva gjesten faktisk skal betale i avbestillingsgebyr, 1000 kroner eller 1 125 kroner. Vi ber restauranten avklare.
Innrømmer feil
Markedansvarlig Bernt Dag Ravnevand svarer Godt på epost på vegne av restaurant Under:
– Jeg ser at vi burde endret på kanselleringsreglene som står på websiden. Det var en del feil der, innrømmer Ravnevand.
– Vi har naturligvis vært farget av pandemien og har vært svært fleksible med avbestillinger. Normalen siden mars 2020 har vært at vi har utsatt bestillingen uten tap av depositumet, og at vi hele tiden har forsøkt å finne nye datoer til gjestene våre. De aller fleste har valgt denne løsningen fremfor å få tilbakebetalt depositumet, forklarer Ravnevand.
Endrer avbestillingsfristen
– Hvorfor har Under så lang avbestillingsfrist - hele to måneder før man har bordreservasjon?
– Når ting nå blir mer stabilt og oversiktlig etter pandemien vil vi fortsette med en policy der vi kun belaster gjestene for depositumet dersom de avbestiller senere enn 14 dager før reservasjonen. Depositumet vil fortsatt være 1000 kroner pr person, svarer Ravnevand.
Under vil altså endre avbestillingsfristen sin fra to måneder til to uker etter at Godt tok kontakt med restauranten.
Ikke ulovlig
Vi har også spurt Forbrukerrådet hva de tenker rundt avbestillingsgebyrene.
– Det er ikke ulovlig å avtale gebyr for manglende oppmøte. En slik praksis er mer vanlig i andre deler av verden, selv om også norske restauranter har hatt slike gebyrer tidligere, svarer forbrukerjurist Thomas Iversen.
Forbrukerjuristen mener det er viktig at restaurantene gjør både gebyrer og frister tydelig for gjestene når de bestiller.
– Det må også komme tydelig frem hvilke frister som gjelder for avbestilling samt størrelsen på gebyret. Gebyret vil antakelig variere veldig fra restaurant til restaurant, sier Iversen.
Ikke rettslig urimelig
– Hva tenker dere om Unders to måneders- og Renaas ti dagersfrist?
– Restaurantene du fremhever her er i desidert øverste sjikt når det kommer til pris, og har få bord. Selv om det er veldig høye priser isolert sett for å avbestille, vil de i denne sammenheng ikke være urimelige – og altså innenfor det som regnes som rimelig i rettslig forstand, sier Iversen.
Han mener det er sammenlignbart med teater og konserter, hvor du må betale full pris på forskudd.
Men han har én liten reservasjon.
– Forbrukerrådet er likevel skeptiske til om et slikt gebyr er noe som på sikt sikrer at bordene fylles opp på restaurantene. Det kan fort bli slik at forbrukerne vegrer seg å reservere på grunn av gebyret. Her må restaurantene sette seg ned og regne på om gebyret er verdt risiko ved færre bookinger, sier Iversen til Godt.
Publisert: 17.11.2021 kl. 15:51
Oppdatert: 18.11.2021 kl. 15:29
Lag deg en gratis konto