Det beste jeg vet med Øyunn Krogh

7. januar 2022Aktuelt
GUILTY PLEASURE: «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh synes alt blir bedre med litt grillkrydder.
GUILTY PLEASURE: «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh synes alt blir bedre med litt grillkrydder.
Foto: Privat

Øyunn Krogh (27) har allerede bryllupsdesserten planlagt. På sitt eget kjøkken mener hun det er ett krydder som løfter nesten all mat.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjendiser, kokker, influensere og bloggere. Tidligere har blant annet kokk Reneé Fagerhøi, landbruks- og matminister Sandra Borch og Youtuber Herman Dahl snakket om sine matvaner.

Øyunn Krogh ble for alvor kjent gjennom norske skjermer da hun sammen med sin daværende kjæreste Levi Try vant «Sommerhytta» i 2020. Og på kort tid har hun blitt influenser på heltid med millioner av likes på TikTok.

Julen 2022 er hun å se i NRK-satsningen «24 stjerners julekalender», men tidligere i år var hun også en av deltagerne av årets sesong av «Farmen Kjendis».

– Hvordan var det å være med på Farmen? Og hvordan var maten der inne?

– Det var veldig intenst og veldig gøy. Den nye tingen jeg lærte meg på matfronten var å lage ost av kumelk og eddik. Det tenkte jeg at jeg skulle ta med og gjøre hjemme, men det har jeg ikke gjort en eneste gang.

– Min verste matepisode på gården må være den grøten vi spiste når vi ikke hadde separert melken, hvor den kom rett fra spenen. Jeg tenkte at jeg ikke er kresen, men det klarte jeg ikke og måtte lage grøt på vann. Samme da Heine Totland lagde leverpostei av kaninlever. Jeg spiser til vanlig ikke kjøtt, men bestemte meg for å spise det der inne. Men der stoppet det for meg.

– Hvor lenge har du vært kjøttfri?

– Påsken i fjor bestemte jeg meg for å kutte ut kjøtt og fisk samtidig - med unntak av oppholdet på Farmen. Jeg har vært pescetarianer tidligere, men den gangen var jeg så dårlig på å få meg nok næring, så jeg sluttet. Så var det en kveld jeg og Levi lå nedi båthytta til foreldrene mine og så dokumentaren «Cowspiracy». Da den var ferdig så jeg på ham og sa at nå skal jeg ikke spise mer dyr. Etter det spiste vi hver vår middag fordi han spiser kjøtt og ikke jeg.

PÅ SKIVEN: Influenseren er opptatt av både god og næringsrik mat.
PÅ SKIVEN: Influenseren er opptatt av både god og næringsrik mat.
Foto: Øyunn Krogh

– Hva er favorittfrokosten din?

– Den er ganske skiftende. Jeg får nemlig veldig dilla på én ting som jeg da spiser hver dag i godt over et halvt år. Jeg prøver å ha en næringsrik frokost. En favoritt som alltid kommer tilbake er havregrøt med banan, smør, kanel og honning. Akkurat nå er det ristet brød med avokado og egg. Jeg pleier å stoppe med en gang jeg merker at jeg begynner å bli litt lei, sånn at jeg kan ta opp frokosten igjen om et halvt år.

– Og favorittmiddag?

– Jeg er utrolig glad i indisk! Spesielt når man er vegetarianer så får man masse smaker og krydder i indisk mat. Det som ofte følger med når man spiser kjøtt, det får man med indisk. Det samme med tanke på næring. Jeg føler at mat smaker bedre når det er godt drivstoff for kroppen også.

– Jeg er dårlig på å lage mat fra bunnen av, men er til gjengjeld veldig god på å kombinere sauser. Det er litt som å jukse seg til å lage god mat.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

Det som inntil nylig het Joika-kaker. Det elsket jeg! Det fikk jeg alltid da farmoren min var på besøk og var barnevakt. Da var det full jubel for da fikk vi servert Joika-kaker i brun saus med kokte poteter og kokte gulrøtter av farmor.

– Har du en favorittkake?

– Jeg er egentlig smågodtmenneske og ikke kakemenneske. Men noe så veldig generasjonsriktig av meg er jeg at jeg er veldig glad i Oreo-kake, men det topper ikke mammas gulrotkake. Den er bare veldig god - hun knuser gulrøttene perfekt, strør hasselnøtter på toppen og bare gjør alt riktig. Jeg har tendens til å skjære av litt av bunnen for jeg vil ha mest mulig frosting.

– Dessert da?

– Sjokolademousse! Hvis den tid kommer, skal det være desserten i bryllupet mitt.

– Du nevnte smågodt som godteri. Hva er favoritten der?

– Lakris er jeg så svak for. Jeg kan gå på Yummy Heaven eller lignende og kjøpe en full pose med all mulig lakris, både søt og salt.

SVAK FOR SALT: Krogh fyller helst opp smågodtposen med bare lakris.
SVAK FOR SALT: Krogh fyller helst opp smågodtposen med bare lakris.
Foto: Privat

– Hva er din favorittingrediens?

– Dette her en skikkelig guilty pleasure, men det er grillkrydder. Jeg bruker det også når jeg lager fancy mat, eller jeg bruker grillkrydder i nesten all mat. Jeg synes nesten alt blir bedre med litt grillkrydder.

– Hva er din favorittsesong?

– Jeg er veldig glad i høsten for da er det mye gryteretter og sånn. Før da jeg spiste kjøtt var viltgryte en favoritt. Samme med fårikål.

– Hva liker du best å drikke?

– Det er helt klart Pepsi Max. Jeg drikker også en del latte på soyamelk. Det går ned en del av dem i løpet av dagen - både fra kafé og hjemmelaget. Om jeg har tilgang til kaffemaskin, så blander jeg kaffe med soyamelk med litt vanilje. Da smiler livet!

– Hvor ville du reist på tur for matens skyld?

– Det måtte faktisk bli India, så glad som jeg er i indisk mat. Der har jeg heller aldri vært.

– Hva spiser du aldri?

– Bortsett fra kjøtt og fisk for tiden, er jeg ganske altetende. Det er få ting jeg ikke liker. Før var det oliven, men det lærte jeg meg å like.

ALTETENDE: 27-åringen spiser det meste. Rett før Farmen-innspillingen bestemte hun seg for å kutte ut kjøtt og fisk.
ALTETENDE: 27-åringen spiser det meste. Rett før Farmen-innspillingen bestemte hun seg for å kutte ut kjøtt og fisk.
Foto: Privat

– Om du kunne spist middag med tre kjente personer, hvem som helst, hvem velger du?

– Jeg har litt lyst til å velge en jeg kjenner for da kan vi snakke om opplevelsen sammen senere. Også ville jeg valgt en kjempekjendis - kanskje noe så teit som Trump. Siste person må bli en kokk. Jeg velger Jamie Oliver, da kan han fortelle om maten, også er han jo ganske kjekk. Tror han også ville vært med på de interne vitsene. Vi hadde blitt en bra gjeng.

– Helt til slutt: nytt år, nye muligheter. Går du inn i januar med noen nye matvaner?

– Jeg prøver alltid å ha et nyttårsforsett. Jeg kan alltids bli bedre på å spise mer «riktig». Ikke at det betyr å spise sunnere med bare salat og sånt, men mer variert, mer næringsrikt og mer jevnlige måltider. Så svaret må være bedre matrutiner rett og slett. Det varer kanskje en uke.

Åpen om bruddet: - Litt trist at det er over

Publisert: 07.01.2022 kl. 14:11
Oppdatert: 16.12.2022 kl. 20:33


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?