Havremelk rives vekk fra butikkhyllene: – Får hjertebank

20. juli 2021Aktuelt
ETTERSPURTE DRÅPER: Plantemelken Barrista, tidligere iKaffe, har lenge vært utsolgt i mange butikker.
ETTERSPURTE DRÅPER: Plantemelken Barrista, tidligere iKaffe, har lenge vært utsolgt i mange butikker.
Foto: Tjodunn Dyrnes/Godt
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

Derfor er den populære havremelken nærmest umulig å finne i butikkhyllene.

Tomme hyller etter tomme hyller. Sånn har det vært i nesten alle butikker de siste månedene dersom du har vært på jakt etter en spesiell type plantemelk.

Det har nemlig nesten ikke vært mulig å få tak i den superpopulære havremelken fra svenske Oatly.

– Årsaken er den raskt økende etterspørselen etter plantebaserte produkter, som i seg selv er fantastisk fordi det gagner planeten, sier pressekontakt i Oatly, Erica Wigge.

Hun forklarer at de akkurat nå jobber med å utvide produksjonskapasiteten.

– Vi håper å ha de etterspurte produktene våre på plass i butikkhyllene så snart som mulig.

Savnet har vært stort

De siste ukene har flere influencere lagt ut bilde på Instagram av at de hamstrer inn melke-erstatningen, da det i flere perioder har vært utsolgt for varen.

I sosiale medier legger flere butikker ut bilder når de har fått noen kartonger på lager, og på Facebook er det mange som spør hvor havremelken, som gir perfekt skum til kaffen, har tatt veien.

Én av dem er Iris Maria Makridis. Hun forteller at hun har drukket denne melken hver dag de siste tre årene.

– Jeg ble litt desperat da den ikke var i butikken, og fortalte derfor om det til venner og kollegaer. Så da begynte de å tipse meg om hvor de har sett at de hadde den inne. Så jeg har brukt mine metoder for å få tak i den, og vi har reist rundt omkring for å få tak i den.

– Hvorfor MÅ du bare ha denne melken?

– Det er ikke ofte man føler man blir avhengig av et produkt. Det er noe jeg har brukt hver dag i mange år, og da den plutselig ble det borte, ble jeg nesten desperat. Det er bare noe spesielt med smaken på den melken, og den har jeg blitt avhengig av, forteller hun, og utdyper:

– Jeg har testet andre alternativer også, men det er ingen som er som den havremelken.

På telefon avslører hun at hun ikke har gått lange perioder uten melken, da hun pleier å hamstre inn for å slippe å gå en dag uten.

– Jeg kjøper 20 liter når de først får det inn i butikk, så jeg pleier å ha et lager. Jeg kjenner at jeg får hjertebank når bare har 6 liter igjen... haha!

HAMSTRER: Da «Oatly barista» begynte å forsvinne fra butikken så Iris Maria Makridis seg nødt til å begynne å hamstre favorittmelken.
HAMSTRER: Da «Oatly barista» begynte å forsvinne fra butikken så Iris Maria Makridis seg nødt til å begynne å hamstre favorittmelken.
Foto: Iris Maria Makridis

Ei som derimot gikk flere uker uten en eneste dråpe av den populære melken, var Idril Cecili Faureng Engelbrektson. Hun valgte til slutt å reise et godt stykke for å sikre seg favorittmelken.

– Tok turen, med buss fra Arendal, ens ærend for å overleve sommeren med skikkelig melk i kaffen, skrev hun på Facebook.

På telefon forteller hun at det er flere grunner til at hun sverger til denne melken.

– Fordi det er den eneste «melka» som smaker godt i cappuchino/latte, den eneste havremelken som skummer skikkelig, og den har en sødme i seg som gjør at jeg ikke trenger å ha andre søtningsmidler i kaffen. Drikker cappuchino hver morgen, så det er en fast start på dagen, forklarer hun til Godt.no.

Det finnes også flere typer havredrikk i butikkene fra ulike produsenter, selv om ikke alle skummer like godt. Eksperter Godt har snakket med til sin store guide om plantemelk mener havredrikk er det som ligner mest på vanlig melk.

Selges på Finn

Stein Rømmerud i NorgesGruppen forteller at flere faktorer gjør at melken ikke har vært i butikk den siste tiden.

– Vi har dessverre ikke hatt tilfredsstillende leveringssituasjon på iKaffe (Oatly Barista journ.anm). Det har vart en liten stund, og skyldes dels høyt salg, både i Norge utenfor våre grenser, men også utfordringer i fabrikken til Oatly i Sverige, sier han, og fortsetter:

– Vi har fått på plass en erstatter som leveres kjølet, iKaffe deluxe, som vi håper kundene våre er fornøyd med. Vi er blitt lovet at situasjonen skal forbedres betraktelig fra august.

Hos Coop forteller de også til Godt at de har opplevd økt etterspørsel etter ulike typer plantemelk.

UTSOLGT: Havremelken som gjør kaffen perfekt har vært utsolgt i flere måneder.
UTSOLGT: Havremelken som gjør kaffen perfekt har vært utsolgt i flere måneder.
Foto: Faksimile

Som følge av mangelen har noen sett sitt snitt til å selge noen av sine kartonger med melk på Finn.no - og skal man tro kommentarfeltene på Facebook, har etterspørselen etter denne varen vært så stor at det også på Finn har vært «utsolgt» i perioder.

Men alt er ikke bare gull og utsolgte hyller for den svenske plantedrikk-produsenten. Merket var nemlig nylig i hardt vær etter anklager om såkalt «grønnvasking».

NB! Finn.no er eid av Schibsted som også eier VG og Godt.no.

Publisert: 20.07.2021 kl. 12:02
Oppdatert: 23.07.2021 kl. 12:30


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?