I morgen kan Christian André Pettersen bli verdensmester i kokkekunst
Norge er blant favorittene til å vinne Bocuse d'Or. Se direktesendingen av konkurransen her.
Kokkenes uoffisielle verdensmesterskap, Bocuse d'Or, er nå i gang. I løpet av to dager skal 24 av verdens beste kokker konkurrere om den gjeve tittelen. Og det er slett ikke umulig at Norges kandidat, Christian André Pettersen (29), stikker av med seieren:
– Jeg tror jeg kan vinne Bocuse d'Or. Jeg har øye for detaljer, jobbet mye, drømt lenge, sett for meg alle mulige scenario og har et fantastisk lag i ryggen, sier han til NRK Rogaland.
Med seg på laget har han trener Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Østebø.
Artikkelen fortsetter under videoen.
DIREKTE: Kokke-VM
Avgjøres i morgen
Pettersen, som til daglig jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, vant Årets Kokk i Norge i 2017. Dette regnes som Norges viktigste matkonkurranse, og det er her man konkurrerer om å bli Norges representant i Bocuse d'Or Europe.
I europafinalen i Torino tok Pettersen en overlegen seier med 108 poeng foran andreplassen, og gikk dermed videre til det som omtales som kokke-VM, Bocuse d'Or.
Restauranteier og kjendiskokk Bent Stiansen, som ble den første skandinaveren til å vinne da han deltok i Bocuse d'Or i 1993, er selv tilstede i Lyon.
Ettersom han er styreleder i det norske Bocuse-akademiet, er han også dommer i den internasjonale juryen. Han forteller til Godt at stemningen i konkurranselokalet er god.
– Jeg har akkurat kommet ut fra dommermøte, så jeg har ikke rukket å få føle på stemningen selv ennå, men jeg hører den, ler han.
Han er også optimistisk hva gjelder Norges vinnersjanser:
– Pettersen har gjort svært gode forberedelser, og han er blant favorittene, noe jeg tror han lever opp til. Men her deles ikke gullmedaljer ut på forhånd, sier han.
Fem og en halv time
Pettersen startet konkurransen klokken 08.40 tirsdag morgen.
Hver deltaker har 5 timer og 35 minutter på å tilberede to retter, med hovedråvarer bestemt av arrangøren. Deltakerne bestemmer selv garnityr og saus til rettene.
Som tallerkenrett skal kandidatene tilberede en chartreuse (aspik) med skjell og grønnsaker, mens fatretten er en kalvecarré.
Rettene presenteres for det internasjonale dommerpanelet, som kårer en vinner onsdag kveld.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Her er den norske menyen:
«Chartreuse du Nord»
Presentert på to måter. Servert sammen.
Chartreuse med skjell & selleri, dekket med knuste tørkede, grønnsaker og fennikelfrø.
Rosett av grønnsaker med sellerikaviar.
Fra markedet:
Øst – vest
Kamskjell kosho (japansk peppersaus) med pepperrot og østersperle.
Salat & spirer
Langtidsbakt grønne squash med spirer og salatmajones
Tangtartelett med krem av eggeplomme og tørket trøffeltang fra Lofoten
Saus chartreuse
*Chartreuse er en klassisk fransk fylt grønnsakskake som kan være en selvstendig hovedrett
Fat «Nord»
Stekt kalvekam
Dekket med finhakket kalvekjøtt og arktisk krydder
Salat Nord
Sprøstekt kalvebrissel med sautert grønnkål og kremet sopp
Potetsufflé med løk og trøffeltang fra Lofoten
Potet «aligot» (tradisjonell fransk potetkrem på nye måte)
Dampet purrestokk og brisselkrem
Blomkålrosett
Smørbakt blomkål med grønnsakskaviar
Syltede reddiker med spirer
Saus
Kalvesjy
Publisert: 29.01.2019 kl. 11:45
Oppdatert: 29.01.2019 kl. 14:39
Lag deg en gratis konto