Til hovedinnhold

Derfor bør du kjøle ned kokt ris og pasta kjapt

25. oktober 2022Aktuelt
HASTER: La risen dampe av seg, og sett den kaldt så fort som mulig hvis du har laget for mye.
HASTER: La risen dampe av seg, og sett den kaldt så fort som mulig hvis du har laget for mye.
Shutterstock

Ikke la den kokte risen og pastaen stå ute lenge før du kjøler ned restene. Da kan det utvikle seg noen skumle bakterier.

Noe mat og drikke kan fint stå litt i romtemperatur. Som enkelte varianter av melk, og selvfølgelig lukket hermetikk.

Men kokt ris og pasta skal du være mer påpasselig med. Randi Edvardsen er seniorrådgiver i Mattilsynet. Hun forteller at det både i ris og pasta kan forekomme bakterier som produserer giftstoffer.

EKSPERT: Randi Edvardsen i Mattilsynet.
EKSPERT: Randi Edvardsen i Mattilsynet.
Bård Gudim

– Når disse giftstoffene er produsert i tilstrekkelig mengde, kan de gjøre deg alvorlig syk. I ris er det spesielt én bakterie som heter Bacillus cereus. Den kan finnes i sporeform i den tørre risen, og den overlever koking. Så da kan levende bakterier begynne å vokse når risen har en passelig lunken temperatur.

Skadelig

Og denne giften tåler «alt». Giftstoffene blir værende selv om risen fryses eller varmes opp til kokepunkt igjen.

– Når disse giftstoffene først er laget, er ikke maten trygg lenger.

Får du i deg tilstrekkelige mengder Bacillus cereus, kan du få leverskader.

– Og i de aller mest alvorlige tilfellene – og merk at dette er veldig sjeldent – kan det være dødelig. Jeg er ikke kjent med at dette har skjedd i Norge, men det har vært dødsfall i utlandet. Og da har man spist kokt ris eller pasta som har stått i romtemperatur i lang tid.

Kjøl ned raskt

– Hva kan man gjøre for å forhindre det?

– Du må forebygge at bakteriene vokser, og da er det aller beste rådet å ikke lage mer enn du trenger hver gang. Men hvis du har pasta eller ris til overs, er det viktig at det kjøles ned raskt. Del det gjerne opp i mindre porsjoner så det blir god luftsirkulasjon, la det bare dampe av seg, og putt det rett inn i kjøleskapet.

KAN LAGRES: Ris som er riktig avkjølt og lagret, kan oppbevares et par dager i kjøleskapet.
KAN LAGRES: Ris som er riktig avkjølt og lagret, kan oppbevares et par dager i kjøleskapet.
Shutterstock

– Hvor lenge kan den kokte risen eller pastaen stå i kjøleskapet, da?

– Da kan du ha restene i en to-tre dager.

– Men hva med pastasalater i butikken, som har lengre holdbarhet enn to dager?

– Så vidt meg bekjent står disse i kjøledisk, og her har produsenten tatt ansvaret for å sette en holdbarhet som gjør at den skal være trygg å spise.

Ta forebyggende grep

– Ikke sant. Så, for å være sikker: Det går greit å spise kokt ris som er et par dager gammel, for eksempel hvis man skal lage stekt ris?

– Det går bra, bare du har oppbevart risen kjølig etter at den ble kokt.

– Og det har ikke noe å si om du varmer opp risen hvis giftstoffene først er der?

– Nei, du klarer ikke å påvirke tryggheten ved å varme opp risen, hvis giftstoffene allerede har fått utvikle seg. Det du klarer å påvirke, er å ta forebyggende grep så snart maten er laget. Og da går det fint.

Publisert: 25.10.2022 kl. 11:51
Oppdatert: 31.10.2022 kl. 15:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?