Norsk kokk om omstridt kongepai: – Veldig folkelig

21. april 2023Aktuelt
KONGELIG PAI: Kongehuset håper denne blir å se på alle bord kroningsdagen.
KONGELIG PAI: Kongehuset håper denne blir å se på alle bord kroningsdagen.
Foto: Buckingham Palace/PA
AvHelene MariussenogNTB

Kong Charles inviterer på pai i mai – men møter motbør på hjemmebane. Kokk Tom Viktor Gausdal får derimot vann i munnen.

6. mai krones kong Charles og dronning Camilla i Westminster Abbey, og de har store planer for Englands mange lunsjbord. De ønsker nemlig at innbyggerne skal ta del i kroningen ved å lage én spesiell rett: Kjøttfri ostepai.

Ifølge det britiske kongehuset er det kong Charles og dronning Camilla som har valgt ut paien. Buckingham Palace har nå lagt ut oppskriften på sine hjemmesider, og gir retten navnet «The Coronation Quiche».

Oppskriften er ikke vegansk, men uten kjøtt, som ville vært tilfellet i den mer tradisjonelle paien quiche lorraine, som lages med bacon, informerer NTB.

Se oppskriften nederst i saken!

KONGEN AV PAI: Kong Charles, her med sin kommende dronning Camilla.
KONGEN AV PAI: Kong Charles, her med sin kommende dronning Camilla.
Foto: James Glossop / AP

Men hvorfor vil kong Charles og dronning Camilla nettopp ha ostepai som kroningsrett? Og vil dette bli en god pai?

Den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal, som også er selvutnevnt rojalist, påpeker at England er «paiens hjemland».

– De er jo helt gærne etter paier i alle typer former og fasonger.

Positiv: Kokken Tom Victor Gausdal er glad i pai, og synes spinat er et sunt alternativ.
Positiv: Kokken Tom Victor Gausdal er glad i pai, og synes spinat er et sunt alternativ.
Foto: Frode Hansen / VG

Svaret ligger kanskje også i enkelheten: Paien gir tilsynelatende et signal om at kongehuset har beina plantet på jorden.

– Pai er veldig folkelig. De kan være billige, så folk har råd til å lage dem. Charles har kanskje lyst til å vise at han er en litt annerledes monark, sier Gausdal.

Paien ble nylig også tematikk for selveste Stortinget. NRK omtalte saken først.

Etter at landbruksminister Sandra Borch tidligere i år sa at «kjøttfri middag er ikke middag», reagerer nå stortingsrepresentant for MDG, Une Bastholm, med et skriftlig spørsmål til Borch. Hun spør: «Kan Kong Charles III sin signaturrett karakteriseres som middag, ifølge statsråden?»

Svaret fra Borch klinger kort og greit: «Ja».

Twitter kokte

Offentliggjøringen av kroningsretten har ikke bare ført til diskusjon i det norske Stortinget – engelskmennene har diskutert paien opp og ned på sosiale medier.

The independent skriver at mange digger retten, mens andre stiller seg kritiske til en spesiell ingrediens – egg. Det er nemlig eggmangel i Storbritannia, skriver avisen.

Deler av grunnen er at England opplevde et stort fugleinfluensautbrudd i fjor. Kombinert med høye energipriser, og mangel på fôr på grunn av krigen i Ukraina, har egg blitt veldig dyrt.

På sosiale medier er det dermed flere som latterliggjør oppskriften.

«There are no f***ing eggs in the supermarkets,», skriver for eksempel en bruker på Twitter.

New York Post påpeker at flere fans beskriver retten som «pinlig».

Den britiske kokken Mark Flanagan sier paien er valgt som kroningsrett fordi den kan deles, spises kald og varm og passer til en rekke ulike kosthold, skriver NTB. Den passer altså de fleste.

Den engelske tabloidavisen The Sun påpeker likevel at det er flere ingredienser på listen som er vanskelig å få tak i. Journalist Hayley Minn prøvde selv å lage paien etter kongehusets oppskrift – men slet med å finne fersk estragon, bondebønner og smult, altså svinefett.

PAI-PAR: Camilla og Charles prøver kanskje å fremstå folkelige, men møter mye kritikk på sosiale medier.
PAI-PAR: Camilla og Charles prøver kanskje å fremstå folkelige, men møter mye kritikk på sosiale medier.
Foto: OLI SCARFF / AFP

Tradisjonelt med jubileumsmat

Tilgjengelig eller ikke – det er ikke første gang kongehuset presenterer en matrett i forbindelse med en stor dag. I 1953, da dronning Elizabeth ble kronet, ble det servert en knall gul og kremete rett bestående av kald kylling, karri og majones.

Retten fikk navnet «The Coronation Chicken», og var en slags kyllingsalat som kunne brukes som fyll i sandwicher.

Dronning Elisabeth slo også på stortrommen under sitt 70-årsjubileum i september fjor, hvor hun feiret å være den lengst regjerende monarken på tronen i britisk historie. I den anledning lanserte kongehuset en pudding som fikk navnet «Platinum Pudding». Det ble utlyst en konkurranse i forkant for å kåre oppskriften som skulle brukes til desserten.

ELSKER PAI: – Selv hadde jeg pa med ost og skinke her om dagen. Det er veldig godt!
ELSKER PAI: – Selv hadde jeg pa med ost og skinke her om dagen. Det er veldig godt!

Kokk Tom Victor Gausdal er positiv til at kroningsretten til kong Charles bruker spinat.

– Spinat er en av de sunneste grønnsakene du kan spise. Med en god cheddarost blir det kjempegodt.

– Ville du lagt til en ingrediens?

– Jeg ville hatt purre eller sjalottløk i for å sprite den opp. Ellers ville jeg hatt en salat med god vinaigrette ved siden. Da tilsetter man noe friskt og syrlig.

Slik lager du den

Vil du selv prøve den kongelige paien? Vi har oversatt oppskriften for deg.

Paibunn:

  • 125g mel
  • En klype salt
  • 25g kaldt smør i terninger
  • 25g smult
  • 2ss mel
  • Eller 250g ferdiglaget paideig

Fyll:

  • 125ml melk
  • 175ml kremfløte
  • 2 medium egg
  • 1ss hakket fersk estragon
  • Salt og pepper
  • 100g revet cheddarost
  • 180g kokt spinat, lett hakket
  • 60g kokte bondebønner eller soyabønner

Fremgangsmåte:

  1. Sikt mel og salt i en bolle; tilsett fett og gni blandingen sammen med fingertuppene til du får en sandaktig, brødsmulelignende tekstur.
  2. Tilsett melken litt om gangen og bland ingrediensene sammen til en deig.
  3. Dekk til og la hvile i kjøleskapet i 30–45 minutter

  4. Hell mel på kjøkkenbenken og kjevle deigen til en sirkel som er litt større enn toppen av formen og ca. 5 mm tykk.
  5. Kle formen med deigen, pass på at det ikke blir hull. Da kan blandingen lekke. Dekk til og la hvile i ytterligere 30 minutter i kjøleskapet.
  6. Forvarm ovnen til 190°C.
  7. Kle bakeformen med smørepapir, tilsett bakebønner og stek blindt i 15 minutter før du fjerner smørepapiret og bakebønnene.
  8. Reduser ovnstemperaturen til 160°C.
  9. Pisk sammen melk, fløte, egg, urter og krydder.
  10. Ta ut paien av ovnen. Strø halvparten av den revne osten i over paibunnen, topp med hakket spinat og bønner og urter, hell deretter over den flytende blandingen.
  11. Om nødvendig, gi blandingen en forsiktig omrøring for å sikre at fyllet er jevnt fordelt, men pass på så du ikke skader paibunnen.
  12. Dryss over den resterende osten. Sett inn i ovnen og stek i 20–25 minutter til stivnet og lett gylden.

Ble du ikke inspirert? Hva med en kyllingpai med karamellisert løk eller en gresskarpai med kokos? I Godt-universet finner det enda flere gode paioppskrifter:

Publisert: 21.04.2023 kl. 16:16


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?