Gulrot er helt konge!

MAKSIMALISTISK GULROTKAKE: Den ultimate gulrotkake i langpanne med karamell.
MAKSIMALISTISK GULROTKAKE: Den ultimate gulrotkake i langpanne med karamell.
Foto: FOTO: Kristine Ilstad/Det søte liv
Tjodunn Dyrnes

Gulrøttene er perfekte akkurat nå og kan brukes både i søte og salte retter. Her er fem favorittoppskrifter med gulrot du bør prøve.

Høstens norske gulrøtter er å få tak i nå, enten du er så heldig å ha dyrket noen i hagen selv eller du må i butikken for å få tak dem dem. Den flotte oransje fargen i gulrøtter kommer fra betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen når du spiser gulrøtter.

Det finnes mange kosttilskudd med betakaroten. Da VGs moteportal MinMote spurte ernæringsbiolog Lise Von Krogh om vi trenger betakarotentilskudd eller faktisk kan spise gulrøtter i stedet, fortalte hun at en gulrot på 80 gram gir 4,2 mg betakaroten. Dette er omtrent den samme mengden som finnes i enkelte kosttilskudd, så du kan faktisk få i deg like mye betakaroten ved å spise en gulrot eller to.

De knasende sprø gulrøttene kan spises rå og er perfekte å ha med i matpakken. Men de kan brukes til å så mye, mye mer.

Du har sikkert hørt om Hasselback-poteter, du vet, sånne poteter som er kuttet i tynne skiver? Kanskje har du også laget disse potetene, men har du forsøkt Hasselback-gulrøtter?

Sprø i kantene og myk i midten. Med et dryss av ristede mandler, granateplekjerne, mynte og koriander, blir det en spennende og litt annerledes gulrotrett proppfull av smak og ulike konsistenser.

Ta en titt på vår egen Lises fristende rett med Hasselback-gulrøtter servert med gulrothummus.

Klassikeren gulrotkake er ikke til å komme utenom. Her gir gulrøttene både ekstra smak, saftighet og litt tyggemotstand i en ellers herlig myk kake.

Og på toppen - kremostglasuren som brer seg som et silkemykt teppe med smaksnoter av både skarp sitron og varm vanilje. Høres ut som en oppskrift du fikk lyst til å prøve?

Eller hva med en gulrotkake i langpanne toppet med karamell?

Våre dyktige eksperter Kristine Ilstad og Lise Finckenhagen kan sine kaker!

Ok, så har du kanskje din egen gulrotkakeoppskrift som du alltid lager. Men har du forsøkt å ha gulrot i vaflene?

Ikke det? Men da er det kanskje på tide. I tillegg til gulrot har disse vaflene også speltmel og havregryn, for en litt sunnere vaffel.

Liker du mat med litt ekstra krydder og friske fraspark er er denne suppen en garantert vinner for deg. Den er ikke supersterk, men deilig varmende i magen.

Prikken over i’en i denne oppskriften er fetaosten og granateplekjernene som drysses over ved servering. Gulrotsuppen er en lekker fargefest på tallerkenen og en skikkelig smakseksplosjon.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?