Stor økning i salg av alkoholfritt

ALKOHOLFRI: Drinker uten alkohol er blitt mer populært. Foto: Sara Johannessen/VG
ALKOHOLFRI: Drinker uten alkohol er blitt mer populært. Foto: Sara Johannessen/VG
AvSara Berge HolmbergogMaria Tveiten Helgeby

Eksperter fra bransjen kan fortelle at alkoholfrie produkter er blitt en større trend – både hjemme og på baren.

Vi har tidligere snakket med folk i restaurantbransjen om hva som vil bli trendy i 2019, og skrevet om de mest populære drinkene. Nå er det kommet en ny trend, og den kalles «NoLo», som på engelsk står for «no or low alcohol» – eller alkohol med ingen eller lav alkoholprosent på norsk.

Som med mat og vin, går også drinktrendene mot en sunnere retning. I tillegg til at nordmenn gjerne velger slankere drinkalternativer, er alkoholfritt nå blitt mer populært.

– Vi selger veldig mye mer alkoholfritt nå enn tidligere, forteller Hege-Lill Hagen Asp, pressekontakt i Vinmonopolet.

Hun legger til:

– I fjor ble det for første gang solgt større volum av alkoholfrie produkter enn sterkvin.

Slik har det også vært de første fem månedene av året. Hittil i 2019 har alkoholfrie produkter hatt en økning på hele 11 prosent fra i fjor.

– Selv om det foreløpig ikke utgjør en veldig stor del av salget vårt, så er det jo den kategorien med klart høyest prosentvis vekst. Ser man på landet som helhet, er det definitivt en trend at alkoholfritt-salget går oppover, sier Hagen Asp.

IMPORTØR: Jesper Høst ser en tydelig trend for alkoholfritt. Foto: Calle Huth
IMPORTØR: Jesper Høst ser en tydelig trend for alkoholfritt. Foto: Calle Huth

Hagen Asp forteller at folk kjøper mer alkoholfritt øl og vin, men at det er kommet en boblende trend som også gjelder de alkoholfrie produktene.

– 36 prosent av de alkoholfrie varene vi solgte i 2018 var sider eller av den perlende eller musserende varianten, sier hun.

Jesper Høst, importør i Palmer Group, forteller at han ser en trend i salget som peker på at alkoholfritt og «NoLo» er på vei oppover.

– Det har vært en eksplosiv økning på etterspørselen etter alkoholfritt. Vi ser det internasjonalt også, både for bartendere og importører. Det er blitt en trend med lavere alkohol eller alkoholfritt, forteller han.

Hagen Asp bekrefter at trenden er tydelig, og forteller at det er ungdommer som leder an. Ifølge en undersøkelse publisert på Folkehelseinstituttet, gjort av European School Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD), drikker ungdom mindre nå enn tidligere. I 2015 svarte 59 prosent av norske 15-16-åringer at de hadde drukket noen gang, i motsetning til 75 prosent i 1995 og 85 prosent i 1999.

Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, og hun mener denne trenden er bra.

– Det svarer på mange av de kjipe sidene ved alkohol, som drikkepress, flatfylla og søndager med hodepine og fylleangst, sier hun og legger til:

– Det er bra at ungdommen går foran og viser at det går an å velge noe annet enn alkohol hver gang man skal kose seg.

Årsakene til at folk drikker mer alkoholfritt eller med lavere alkohol mener Eriksrud er mange.

SE VGTV: Alkoholfri sprit - smaker du forskjell?

Alkoholfri sprit - smaker du forskjell?

– For det første er det et økende helsefokus i dagens samfunn. Vi trener oftere, spiser mindre kjøtt og mer grønnsaker. Det å kutte ned på alkoholinntaket er del av dette bildet. Og så har det kommet flere gode alkoholfrie alternativer på markedet, som passer både til en bedre middag og som festdrikke. Det gjør det lettere å bytte ut et eller flere glass med noe alkoholfritt, sier hun.

Hagen Asp tror folk er flinkere til å huske på å kjøpe alkoholfrie alternativer til ting som store selskaper.

– Folk sørger for å ha et alternativ til gjester som kanskje kjører, er gravide eller rett og slett ikke drikker i det hele tatt, sier hun.

Høst forteller også at det også begynner å komme alkoholfrie alternativer på markedet som holder god kvalitet.

– Det tar de på min side av bransjen alvorlig. Da jeg var ung og hipp bartender var alkoholfritt gjerne en flaske støvete alkoholfri vin helt bakerst i barhyllen. I dag finnes det andre alternativer og det er en etterspørsel der, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

JASMIN-LIMONADE: Bartender Anne Maurseth sin mocktail: Jasmin-Limonade. Oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen/VG
JASMIN-LIMONADE: Bartender Anne Maurseth sin mocktail: Jasmin-Limonade. Oppskrift finner du nederst i saken. Foto: Sara Johannessen/VG

Joakim Olsson er driftsansvarlig på Oslo-baren Himkok, som ble kåret til verdens 19. beste bar i fjor høst. Han sier de absolutt merker at folk er mer interesserte i alkoholfrie produkter.

– Folk drikker mer kontrollert, og har lyst til å kunne gå ut på en bar eller en restaurant uten å drikke alkohol også. Så interessen øker hele tiden, og jeg tror det kommer til å vokse mye også.

Olsson sier den alkoholfrie trenden har vokst frem i løpet av de siste fire årene.

– Den store forskjellen er at produsentene nå også tenker mye mer på kvaliteten på de alkoholfrie produktene.

Selv har de ingen faste alkoholfrie cocktails på menyen på Himkok – de lager dem heller basert på kundenes smakspreferanser. Og bestselgeren er fortsatt en cocktail med vodka – Betacocktail – som består av en juice av blant annet gulrot og ingefær, sitronjuice og nevnte vodka.

Skal han selv drikke noe alkoholfritt, liker han å eksperimentere med tonic og forskjellige safter, som for eksempel jordbærsaft.

– Tonic gjør at cocktailen fortsatt har litt motstand og ikke blir så brusaktig. Det har også kommet alkoholfrie brennevinsprodukter vi jobber litt med, sier Olsson.

Det er ikke bare på vintrendene at lettere og lysere alternativer er blitt mer populært, men det gjelder også på drinkfronten.

– Generelt vil folk ha lysere og lettere drinker. Uavhengig av alkoholmengden begynner det definitivt å bli en trend som leder an, sier Høst.

Hagen Asp kan fortelle at gin har økt i salg.

– Dette kan man tolke som et uttrykk for at lett og lyst trenden også gjelder innen brennevin. Gin brukes jo ofte sammen med tonic, altså i utblandet form, avslutter Hagen Asp.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?