Nå åpner The Vandelay og en rekke nye spisesteder

2. september 2020Aktuelt
HEKTISK: Det er kort tid og hektisk stemning i sluttspurten før Esben Holmboe Bang og teamet hans åpner dørene til den nye restauranten i Oslobukta torsdag.
HEKTISK: Det er kort tid og hektisk stemning i sluttspurten før Esben Holmboe Bang og teamet hans åpner dørene til den nye restauranten i Oslobukta torsdag.
Foto: Line Møller/VG

Restaurantbransjen er hardt rammet av coronakrisen, og flere har måtte kaste inn håndkleet. Likevel åpner en lang rekke nye spisesteder i disse dager dørene.

Lavere etterspørsel, kanselleringer, konkursfrykt og tapte inntekter som følge av smittevernreglene er noe av det norske restauranter og serveringssteder melder om i en fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv blant sine medlemmer.

– Året som helhet vil nok stå igjen som et meget tøft år for bransjen. Selv om de fleste nå er åpne igjen, driver man med restriksjoner som 1-metersregelen, krav om bordservering og ekstra hygienetiltak. I tillegg fører skjenkestopp ved midnatt til et betydelig omsetningstap for mange, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Godt.

4 Service-gruppen, som er med på å starte flere spisesteder nå – både kommersielle restauranter (Salome, Alma og Skøien Gastrobar) og en kombinasjon av kantine og restaurant, som i den gamle Telegrafbygningen i Kvaderaturen. Gruppen satser friskt, selv om driftsdirektør Hennig Østlund innrømmer at det er tøffere tider.

– Nei, det er ikke akkurat en gullalder for vår bransje nå, sier Østlund.

The Vandelay åpner torsdag

Blant dem som heller ikke lar seg skremme av usikkerheten i bransjen er Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang. Torsdag åpner han sitt nye sted, The Vandelay i Oslobukta, vegg i vegg med mor-restauranten.

– Hva tenker du om å åpne dørene til et nytt spisested i en så annerledes og litt usikker tid?

– Jeg tenker ikke det er så annerledes. Vi følger selvfølgelig alle regler for ekstra smittevern som gjelder nå, men vi må jo bare komme i gang og vi gleder oss virkelig til å åpne dørene torsdag, sier Holmboe Bang til Godt.

Det er ikke bare her til lands at mange restauranter er rammet av krisen. Fra København kom nyheten denne uken om at Nomas søster-restaurant Restaurant 108, som har René Redzepi på eiersiden, må lukke dørene.

På Instagram oppgir restauranten at årsaken er pandemien, og et manglende antall utenlandske turister.

Og i slutten av mai ble kjent at de danske Kadeau-konsernet, som eier to Michelin-restauranter ble nødt til å slå seg konkurs.

Esben Holmboe Bang er til nå mest kjent som kjøkkensjef og medeier av Maaemo. Nå åpner han sin andre restaurant.
Esben Holmboe Bang er til nå mest kjent som kjøkkensjef og medeier av Maaemo. Nå åpner han sin andre restaurant.
Foto: Line Møller/VG

Ble corona-forsinket

– Hvordan har coronaen påvirket Vandelay-prosjektet?

– Vi skulle egentlig åpne før sommeren. Det var umulig, på grunn av coronasituasjonen og byggearbeidene stoppet også opp, men nå føler vi at tiden moden, sier Holmboe Bang.

Det er foreløpig litt usikker hva man kan forvente av det nye stedet. Holmboe Bang holder kortene svært tett til brystet hva meny og mat angår.

– Ligner The Vandalay på Maaemo?

– Overhodet ikke. Det er to helt forskjellige restauranter.

– Kan du fortelle litt mer om maten? Hva kan vi forvente oss på The Vandelay?

– Det blir god mat og god vin, sier han kort.

Men det han kan avsløre er at det blir ulik meny både til frokost, lunsj og middag. Og at de i helgene skal servere brunsj.

Tirsdag kveld, etter at Godt snakket med Holmboe Bang, ble menyen i sin helhet lagt ut på The Vandelays nettside og viser at de blant annet skal servere klassikere som burger, avokadotoast, kjøleskapsgrøt og pannekaker.

En som heller ikke har latt seg stoppe av pandemien er donut-dronningen Talor Browne. Hun starter hele tre nye steder i coronaperioden, og melder stadig om at butikkene dessverre er utsolgte for donuts, lenge før stengetid.

Les mer om henne i intervjuet her:

Flere i landet

TØFF TID: Kristin Krohn Devold, som er administrerende direktør for NHO Reiseliv, mener det kommer til å bli et tøft år, for en bransje som allerede har mye hard konkurranse.
TØFF TID: Kristin Krohn Devold, som er administrerende direktør for NHO Reiseliv, mener det kommer til å bli et tøft år, for en bransje som allerede har mye hard konkurranse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen

Krohn Devold i NHO mener at så lenge det fortsatt er restriksjoner, vil det være en tøffere enn vanlig å drive i bransjen.

– Men nordmenn vil ikke slutte å gå ut og spise, og kanskje kan noen serveringssteder nyte godt av at de fleste nordmenn ikke kommer til å reise utenlands i høst, sier Krohn Devold.

– Ville du anbefalt noen å starte opp et nytt sted nå?

– Hvis man har et konsept man tror på, så er det ingenting i veien for å starte noe nytt nå. Å drive et serveringssted i Norge er i utgangspunktet ganske tøft, med hard konkurranse i bransjen. Vi er opptatt av å skape gode rammebetingelser for dem som tør å satse, sier hun.

Det er ikke bare Holmboe Bang og Browne som kjører på med nyåpninger i disse tider. En rask opptelling av nyåpninger viser at det fortsatt – heldigvis – blomstrer i Oslos restaurantverden. Her har vi samlet en liste med steder som nylig har åpnet, eller vi vet skal åpne snart.

Har vi glemt noen? Del gjerne i kommentarfeltet!

Denne erfarne trioen startet for få uker siden restauranten Salome i Barcode. Fra venstre Andreas Viestad, Nelson Fernandes og Dag Tjersland.
Denne erfarne trioen startet for få uker siden restauranten Salome i Barcode. Fra venstre Andreas Viestad, Nelson Fernandes og Dag Tjersland.
Foto: Mette Randem

Nye steder i hovedstaden:

The Vandelay:

Esben Holmboe Bang som står bak Maaemo, åpner et nytt konsept, som foreløpig høres litt vanskelig ut å definere i Operagata 30 i Bjørvika. Kjøkkensjef er Stephanie Haywood, som har jobbet på Maaemo de tre siste årene.

Salome:

En såkalt venetiansk-inspirert restaurant i Barcode, som blant annet matskribent Andreas Viestad og Dag Tjersland står bak.

Frenchie:

Damene som står bak den suksessrike Olivias-kjeden åpnet dørene til sitt nye sted på Solli plass 7. august, til det de selv kaller en «grenseløs bistro». Ser ikke overraskende ut til å ha blitt tatt imot med åpne armer av Frogner-folket.

Jyun:

I ett av de to lokalene som skifter leietagere med relativt hyppig frekvens på Frogner Plass, har det åpnet en ny kinesisk restaurant med dumplings, nudler og oksekjake som er stekt i 15 timer på menyen.

Bindaas Torggata:

I de gamle lokalene til Taco Republica, som for øvrig ble slått konkurs i vår, har det åpnet et sted med indisk gatemat og håndverksøl.

Mohn:

Like ved Oslos mest instagrammede tre, i området forbi Tjuvholmen mot Filipstadkaia ligger dette nye stedet. Det virker uformelt, og har «digg mat til en snill penge», som de selv skriver på sin Insta-profil.

Arts restaurant:

Denne restauranten på Tjuvholmen, som samarbeider med galleriet Fine Arts – og faktisk har samme inngangsdør, åpnet i juni. Stedet har fokus på Middelhavets råvarer, og vil trolig tilfredsstille mange brygga-ansatte i tiden som kommer.

Breddes tacos:

Et nytt tilskudd til restaurantene i Mathallen, er dette taco-konseptet. Det har tidligere vært drevet som pop-ups under navnet Maiz på ulike steder i byen, og forventningene lar ikke vent på seg.

Winther:

Midt på Aker Brygge har det nylig åpnet et nytt sted med et konsept som kombinerer restaurant, pizzeria, ysteri og matbutikk på ett og samme sted.

Skøien Gastrobar:

Ny nabolagsrestaurant på Skøyen. Åpnet i august og serverer etter eget utsagn: «Husmannskost i rause porsjoner».

Disse åpner veldig snart:

Fun Kitchen:

I Hegdehaugsveien 31, de gamle lokalene til Lille-Asia, åpner Fun Kitchen den 4. september. De skal etter det Godt kjenner til servere asian fusion-mat og ha et «club dining» konsept i helgene med 25 års aldersgrense.

Geita:

På oversiden av Sankt Hanshaug-parken, like ved Lovisenberg sykehus i Geitmyrsveien, åpnes det 15. september et «fine dining»-sted.

Vaquera Verde:

Nok et nytt sted skal åpne på Sankt Hanshaugen, en såkalt plantebasert meksikansk kafé med cocktails. Åpnes trolig i oktober.

Pillefyken:

En nabolagsrestaurant på Tøyen det er knyttet store forventninger til etter som paret bak er Sverre Bøyum og Susanne Låstad, som tidligere var vertskapet på nedlagte, men smått legendariske Pjoltergeist.

Hos Alma på Harbitz Torg:

Brunsj hele dagen, blir konseptet på det nye spisestedet Alma som åpner i Harbitz Torg på Skøyen den 17. september.

Telegrafen i Kongens gate 21:

I den gamle telegrafbygningen i Kvadraturen, er det åpnet en personalrestaurant/kantine som også vil være åpen for publikum fra den 21. september. Konseptet er «premium kantine» med spis alt du vil til en fast pris. En såkalt mini-mathall med flere restauranter, kafeer og barer skal også åpnes her, men først til våren 2021.

Publisert: 02.09.2020 kl. 07:26
Oppdatert: 21.09.2020 kl. 09:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?