Rachel Khoo: - Du trenger ikke et stort kjøkken for å lage god mat

20. januar 2014Aktuelt
FRANSK KJØKKEN: I en leilighet på 21 kvadratmeter i Paris har Rachel Khoo kokkelert retter til både venner og restaurantgjester. Foto: Daniel Lucchesi
FRANSK KJØKKEN: I en leilighet på 21 kvadratmeter i Paris har Rachel Khoo kokkelert retter til både venner og restaurantgjester. Foto: Daniel Lucchesi

Den britiske stjernekokken Rachel Khoo (31) forførte franskmennene med sin kokkekunst i et knøttlite kjøkken. Nå erobrer hun verden med hennes enkle og  moderne vri på franske, klassiske oppskrifter.

Rachel Khoo er briten som flyttet til Paris for å lære seg fransk kokkekunst. Uten å snakke et ord fransk meldte hun seg på den verdensberømte kokkeskolen Le Cordon Bleu for åtte år siden.

Siden da har flere dører åpnet seg for Rachel, også utenfor Frankrikes grenser. Nå har hun gitt ut flere kokebøker og fått sin egen TV-serie som sendes verden over. I tillegg er hun allerede i gang med nytt show for den britiske kanalen BBC. Veien dit har imidlertid vært utfordrende.

– Første fire årene var ganske tøffe. Jeg kjente ikke så mange og kunne ikke språket. Folk sier at noen har flaks, men jeg tror ikke på flaks. Jeg banket på mange dører og fikk mange dører slengt tilbake, innimellom åpnet to eller tre dører seg, forklarer Khoo til Godt, som egentlig har bakgrunn fra mote- og PR-bransjen.

21 kvadratmeter

Med både kokebøkene og TV-serien hyller Rachel det aller beste ved fransk matlaging på en moderne og lett tilgjengelig måte.

Selv har hun mistet oversikten over hvor mange land som sender serien, men nå har den omsider kommet til Norge på VGTV. Over seks episoder i «Det lille pariserkjøkken» tar Rachel seerne med på hennes matreise i Paris, der hun kokkelerer fra sin lille leilighet på 21 kvadratmeter.

– Serien handler i hovedsak om at jeg lager mat i mitt lille kjøkken i Paris, der jeg viser at man trenger ikke et stort glamorøst kjøkken for å kunne lage god mat. I løpet av episodene får du også se mine favorittsteder i byen, forteller 31-åringen.

Kunne levd på ost

I dag pendler hun mellom London og Paris, hvor hun fortsatt lager fransk mat med en enkel vri.

Det Rachel Khoo elsker med Paris er de lokale markedene som har holdt stand i alle år - ikke minst kunnskapen og lidenskapen blant de som jobber på markedene.

Den franske matkulturen viste seg å være midt i blinken for Rachel – hun kunne nemlig levd på bare ost.

– Siden jeg lager mat hele tiden som en del av jobben min, så er det enkelte dager hvor jeg er lat når det kommer til mine egne måltider. Da kan jeg hive i meg bare ost. Måtte jeg velge tre ingredienser å leve på i ett år ville jeg faktisk valgt ost, kjeks og druer!

Favoritten er den populære, franske osten comté, som helst skal være rundt 18 måneder gammel.

LETT GRYTE: Rachel prøver å gjøre det enklest mulig i det lille kjøkkenet sitt ved å putte alt i en gryte når hun lager gryteretter. I første episode av serien viser hun hennes vri på en lett lammegryte. Foto: Daniel Lucchesi
LETT GRYTE: Rachel prøver å gjøre det enklest mulig i det lille kjøkkenet sitt ved å putte alt i en gryte når hun lager gryteretter. I første episode av serien viser hun hennes vri på en lett lammegryte. Foto: Daniel Lucchesi

Som aromaterapi

Det er imidlertid ikke bare de franske ostene som har fanget Rachel. I vinter vil hun lage klassiskeren «boeuf bourgignon», som er en gryterett bestående av oksekjøtt og rødvin.

– Gryten er perfekt når det begynner å bli kjølig og mørkt ut. Jeg elsker lukten av rødvin og urter – det er nesten aromaterapi, ler hun.

I Frankrike bruker hver region sin egen lokale rødvin til denne retten, men Rachel er sjeldent redd for å gjøre en egen versjon av klassikeren. For eksempel da hun var i Sverige en sommer byttet hun ut oksekjøttet med elgekjøtt.

Se første episode av «Det lille pariserkjøkken» med Rachel Khoo her:

Publisert: 20.01.2014 kl. 11:44
Oppdatert: 20.01.2014 kl. 14:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?