Til hovedinnhold

Oppbevarer du løk riktig? Slik skal det gjøres

ALLSIDIG GRØNNSAK: Løk kan brukes i mange retter, og det finnes flere ulike varianter av arten. Foto: Annemor Larsen/VG
ALLSIDIG GRØNNSAK: Løk kan brukes i mange retter, og det finnes flere ulike varianter av arten. Foto: Annemor Larsen/VG

Hint: Ikke legg den i sterkt lys på et fuktig sted.


Løk kan brukes til det meste, og er for mange helt uunnværlig på kjøkkenet. Den er en sunn og rimelig matvare, og den kommer i mange ulike varianter. Den er også svært lokal; Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser her i landet. Likevel spiser vi nordmenn mye mindre av den, enn de gjør i mange andre land.

– Den er godt egnet å dyrke i vårt klima og kan lagres lenge, etter at den er tørket og har fått dette skallet utenpå som bidrar til å bevare den deilige smaken, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt til Godt.

Gul løk og rødløk

Ferske tall viser at vi nordmenn spiser i snitt litt over seks kilo løk per person hvert år. På verdensbasis derimot ble det i 2017 konsumert 11,9 kilo løk per innbygger.

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser 2 av 10 spiser vanlig gul løk daglig, mens 6 av 10 spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker.

– På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk - både til hverdags og til fest, sier Byermoen, og legger til:

- Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter.

Ligge alene

Gul løk, eller kepaløk, som den egentlig heter, har svært lang holdbarhet dersom den oppbevares riktig.

Den bør ligge tørt og kjølig, og tåler temperaturer helt ned mot null grader.

KEPALØK: Både gul løk og rødløk har svært lang holdbarhet dersom man oppbevarer dem riktig. Foto: Roger Neumann / VG
KEPALØK: Både gul løk og rødløk har svært lang holdbarhet dersom man oppbevarer dem riktig. Foto: Roger Neumann / VG

Byermoen forteller at den helst bør ligge mørkt og atskilt fra andre grønnsaker.

– Fersk løk, altså den løken som kjøpes i bunt uten tørt skall på, har betydelig kortere holdbarhet, men holder seg inntil et par uker i kjøleskap, sier hun.

Rød kepaløk, eller rødløk, har som oftest en mildere smak enn den gule, og spises derfor oftere rå.

Byermoen forteller at den ellers har de samme egenskapene som gul løk, og at den skal oppbevares på samme måte.

Sjalottløk og hvitløk

SJALOTTLØK: Denne kan holde seg i flere måneder hvis den oppbevares tørt og kjølig. Foto: Fredrik Solstad / VG
SJALOTTLØK: Denne kan holde seg i flere måneder hvis den oppbevares tørt og kjølig. Foto: Fredrik Solstad / VG

Sjalottløken er mindre enn kepaløken, og har også mindre syre og bitterhet.

Denne egner seg best varmebehandlet og er en selvskreven ingrediens i supper og sauser.

– Dersom den oppbevares tørt og kjølig holder den seg i flere måneder, sier Byermoen.

Hvitløken kan også holde seg i flere måneder dersom den oppbevares tørt og kjølig.

Hvis temperaturen blir over fem-åtte grader kan den begynne å spire.

– Fersk hvitløk bør ikke oppbevares mer enn én til to uker i kjøleskap.

Purreløk

I motsetning til annen løk vokser purreløken over jorden, og er en ferskvare. Den oppbevares best kjølig, gjerne i plast.

– Den kan ellers fort bli slapp fordi vannet fordamper, sier Byermoen.

Hun legger til at purren kan brukes både rå og varmebehandlet, og at den er mildere i smaken enn vanlig løk.

Simulere dvale

Kokk Håkon Mella har skrevet boken Enkel Kjøkkenhage på 1-2-3, og har tidligere omtalt løk som sin favoritt.

– Bare tenk hvor ofte vi bruker den. Den er basis i utallige supper og sauser, kjempeanvendelig som tilbehør. Jeg vil anslå den har sin plass i fem av syv middager. Litt synd den får så lite anerkjennelse, sa Mella da.

Kokken påpeker at grønnsaker fortsatt lever etter at de er høstet. Løk med skall er klare for å ligge i dvale i mørket og vente på vårsolen etter høsting.

– Vi kan simulere denne dvalen ved å passe på at det ytterste skallet er tørt slik at det kapsler inn sin egen fuktighet, og at den får ligge et mørkt sted, sier Mella.

Kjøleskapet er ikke optimalt, siden det ofte er høy luftfuktighet her.

Det beste er en tørr, kald kjeller eller et uthus.

Selv har Mella lagret løk med skall i flere måneder i kjøkkenskuffen, og sier det også går å lagre dem varmt så lenge det er mørkt og tørt.

– Purre og vårløk, derimot, lagrer du best i kjøleskapet.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?