De beste pavlovaene

Lise Finckenhagens Pavlova i langpanne passer bra når man skal lage kake til mange. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
Lise Finckenhagens Pavlova i langpanne passer bra når man skal lage kake til mange. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
Foto: VG
Anders Christensen
Anders Christensen

Pavlova er så godt at Australia og New Zealand krangler om hvem som fant den opp. Her er fem pavlova-oppskrifter som er perfekte til 17. mai, konfirmasjon og alle andre fester.

Pavlova er en av verdens mest populære festkaker og grunnen er enkel: Den er lett å lage og den smaker helt fantastisk. Det gjør marengskaken til en sikker vinner til 17. mai, konfirmasjon og andre festligheter i sommer.

Ifølge What's Cooking America vet ingen helt sikkert når den første Pavlovaen ble laget. Men det som er sikkert er at den fikk navnet sitt etter ballerinaen Anna Pavlova, og at oppskriftene begynte å dukke opp etter at hun turnerte i Australia og New Zealand på 1920-tallet. Spørsmålet om hvilket av landene som er opphavet til kaken har faktisk ført til en aldri så liten feide mellom de to landene, skriver TVNZ.

I sin biografi om Anna Pavlova skriver Keith Money at en kokk ved et hotell i Wellington i New Zealand fant opp kaken da Pavlova bodde på hotellet i 1926. Kokken skal ha blitt inspirert av ballerinaens tutu som var påsydd grønne roser. Tutuens form gjenskapte kokken med marengs, nettingen ble gjenskapt med krem, mens kiwi erstattet rosene.

Australia hevder på sin side at de er opphavet til den ekte pavlovakaken. De hevder at det var en kokk ved et hotell i Perth som først fant opp kaken i 1935, og at han oppkalte den etter Pavlova som hadde bodd på hotellet i 1929. Grunnen til at kaken ble kalt Pavlova skal ha vært at kaken var «så lett som Pavlova».

BAKETIPSET: Marengsguide på 60 sekunder

Har du noen andre gode pavlovaoppskrifter? Del dem gjerne i kommentarfeltet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?