Vin til sopp: Gode vintips til høstens soppretter
Sopp er en fantastisk råvare som du kan nyte med både rødvin, hvitvin og musserende.
Disker du opp med kraftige soppretter sammen med sesongens vilt, som hjort eller rype, passer det utmerket med en noe lagret rødvin fremstilt av Nebiolo-druen. En fremragende kombinasjon er Barolo til hjortestek, servert med ristet fåresopp og rødvinssaus.
Hvit fisk med smørstekte kantareller er også en ren nytelse for ganen. Her smaker det fortreffelig med fyldige hvitviner fremstilt av chardonnay-druen.
Stikker du nesen ned i en fatlagret hvitvin fra burgund, dufter den gjerne av smør og nøtter. Disse hvitvinene oppleves som fyldige og rike i munnen - og harmonerer svært godt sammen med den feite fiskesmaken og den smørpregede soppsmaken.
Ønsker du å velge fra øverste hylle, er hvitvinen fra mersault fra burgund verdt å fremheve. Er du svak for musserende eller champagne, velg en variant av pinot noir-druen. Disse er ofte fyldigere og egner seg derfor best til sesongens soppretter.nyt gjerne et glass musserende til lises soppsalat. Alle ukens viner har fått tre konkrete matanbefalinger.
Husk at både maten og vinen smaker best når du har plukket soppen selv!
4610201
Bestillingsutvalget/lokale vinmonopol
Pris: Kr. 117,-
Terningkast: 5
Poeng 80
Land/region: Argentina, Mendoza
Fyldig Chardonnay fra Chile. Dufter av ananas, melon, toast og hint av smør. Oppleves som litt «kremet» i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.
Prøv den til stekt hellefisk og smørstekte kantareller, ovnsbakt sei eller steinsoppsuppe.
9200001
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 329,90,-
Terningkast: 5
Poeng 85
Land/region: Frankrike, Burgund, Meursault
Klassisk Meursault fra Burgund fremstilt av produsenten Olivier Leflaive. Dufter av smør, nøtter, lime og hint av mineraler. Oppleves som fyldig og rik i munnen, samtidig som den er frisk og syrlig. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Kan ligge opptil 15 år i kjelleren.
Smaker fantastisk sammen med ristet breiflabb med smørstekte kantareller, stekt piggvar eller hummer.
4639401
Bestillingsutvalget
Pris: Kr. 271,10,-
Terningkast: 5
Poeng: 85
Land/region: Frankrike, Champagne
Står det Blanc de Noir på etiketten på en flaske champagne, forteller dette oss at vinen utelukkende er fremstilt av røde druesorter. Denne dufter av røde epler, toast og mineraler. Oppleves som fyldig og rund i munnen. Behagelige bobler. Frisk eplepreget avslutning. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i fem år til.
Prøv den sammen med Lises soppsalat, fårikål eller grillet vaktelbryst med morkelsaus.
1712301
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr. 124,90,-
Terningkast: 6
Poeng: 82
Land/region: Frankrike, Cahors
Er du på utkikk etter prisgunstige rødviner, finner du ofte mange gode kjøp sør-vest i Frankrike. Denne rødvinen, som er fremstilt av Malbec-druen, er et ypperlig eksempel. Dufter av plomme, røde bær, krydder og hint av lær. Oppleves som kraftfull og ungdommelig i munnen. Fast avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur: 14 til 16 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i ti år til.
Server den gjerne til lammelår med steinsoppsaus, rype eller hjortebiff.
1709501
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 148,-
Terningkast: 5
Poeng: 82
Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Traisental
Nok en flott hvitvin fra Østerrike, fremstilt av Grüner Veltliner-druen. Dufter av fersken, lime og hint av mineraler. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker best i ung alder.
Disse hvitvinene passer utmerket til asiatiskinspirerte retter. Prøv den til ristet kongekrabbe med soyasaus og shitakesopp, sushi eller en krydret grønnsakssuppe med frisk skogsopp.
Marcenasco 2010
3032201
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 299,-
Terningkast: 6
Poeng: 88
Land/region: Italia, Piemonte, Barolo
Fremragende Barolo fra Renato Ratti. Dufter av kirsebær, plomme, våt jord, løv og krydder. Oppleves som stor og kraftfull i munnen. Lang fast avslutning som sitter.
Anbefalt serveringstemperatur: 15 til 17 grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i flere tiår.
Rødvinene fra Barolo i Piemonte er som skapt for å nytes på høsten, til sesongens lam og viltretter. Prøv til hjortestek med ristet fåresopp og rødvinssaus, lammecarré eller reinsdyrfilet.
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.