Jordskokk: Nå skal den utkonkurrere poteten

8. februar 2016Aktuelt
NØTTETE SMAK: Jordskokk minner om potet, men har en karakteristisk smak som passer bra i både supper og som chips. Foto: Sara Johannessen/VG
NØTTETE SMAK: Jordskokk minner om potet, men har en karakteristisk smak som passer bra i både supper og som chips. Foto: Sara Johannessen/VG
Monica Flatabø
Monica Flatabø

Sunn, kalorifattig, mild og søt smaksbombe - slik bruker du den i matlagingen.

Hun elsker jordskokk, fordi den er så sunn, mild og anvendelig. For litt siden var matblogger Helle Øder Valebrokk på Michelin-restauranten Marchal i København. Der fikk hun servert jordskokk på en fantastisk måte: Skallene var sprøstekt og fylt med pærekrem.

– Det var en skikkelig smaksbombe som jeg bare må prøve ut i mitt eget kjøkken en dag.

På bloggen Helles Kitchen skriver hun ofte om jordskokk. Den kan brukes til så mye.

– Jordskokk smaker som en mild artiskokk med et lett nøttepreg. Jeg bruker den ofte - ovnsbakt, som puré eller som chips. Og så er den perfekt å bruke i suppe. Jordskokksuppe med bacon er en flott måte å smake jordskokk på første gang.

«Fattigmannspotet» ble den tidligere kalt, fordi den var så lett å få tak i. Poteten derimot var eksklusiv og trendy. I 2016 håper Helle Øder Valebrokk at det norske folk for alvor skal gjenoppdage jordskokken.

Den ser kanskje rar og knudrete ut, men under skallet skjuler det seg vidunderligheter. Jordskokk inneholder fiberet inulin istedenfor stivelse - noe som gjør at den ikke øker blodsukkeret vårt. Inulinet hjelper også de sunne bakteriene i tarmen til å utkonkurrere dårligere bakterier som for eksempel salmonella. I tillegg er jordskokken kalorifattig.

– Den er rett og slett en perfekt erstatning for ris, poteter og pasta, sier Helle Øder Valebrokk.

KREMET: Jordskokksuppe med jordskokkchips, eplebiter og chorizopølse. Foto: Magnar Kirknes/VG
KREMET: Jordskokksuppe med jordskokkchips, eplebiter og chorizopølse. Foto: Magnar Kirknes/VG

Opprinnelig kommer jordskokken fra Nord-Amerika. Den kom til Europa på 1600-tallet. Likevel ble den raskt utkonkurrert av poteten, som ga større avlinger samtidig som den var lettere å skrelle. Jordskokkens fortreffelighet havnet derfor i skyggen av poteten.

Det bestemte norske forskere seg for å gjøre noe med for noen år siden. De tok for seg 40 varianter av jordskokk for å finne den som er sunnest og best egnet til å dyrke. Nå er det mange produsenter som leverer jordskokk av god kvalitet i Norge. Det første jordskokk-produktet kommet har også kommet på markedet: Jordskokkchips.

– Det smaker nydelig og går fint an å lage selv. Puré er også noe jeg varmt anbefaler. Fjern skallet før du kutter dem i biter og koker dem møre. Hell av vannet og kjør jordskokken i blender sammen med litt salt og pepper, en klatt smør og litt melk. Mye sunnere og bedre enn potetmos, sier Helle Øder Valebrokk.

Vil du dyrke selv?

Å dyrke jordskokker selv er lett. Du putter små jordskokk-knoller i jorda om våren, og kan høste kilovis med jordskokker til høsten og utover vinteren. Pene blomster er ekstrabonus. Har du ikke hage kan du putte en knoll i en stor krukke på terrassen.

Ingen unnskyldning

Jordskokk er kalorifattig, men inneholder kalium, kalsium, fosfor, jern og natrium og noe C-vitamin. Den er også en god kilde til fiberet inulin som stimulerer veksten av helsebringende tykktarmbakterier.

Jordskokkchips

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Skjær tynne, tynne skiver av jordskokk. Bruk gjerne en mandolin. De skal ikke være så tynne at de er gjennomsiktige, men nesten. Varm 0,5 liter nøytral olje i en kjele og legg jordskokkskivene i når oljen er skikkelig varm. Pass på. Her må du ha full oppmerksomhet til oljen. Stek gjerne chipsene i omganger. Når de er gylne, tar du dem over i et dørslag og salter dem lett med flaksalt. Server sammen med for eksempel elgbiff med deilig rosépeppersky.

Kilder: Forskning.no, Frukt.no.

Publisert: 08.02.2016 kl. 08:23
Oppdatert: 07.03.2016 kl. 09:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?