Dette er favorittråvaren til Even Ramsvik på vinteren

MESTERKOKK: Even Ramsvik er kokk og kokebokforfatter, og er også en del av kokkekollektivet LAVA. Foto: Anne Valeur/Sara Johannessen/VG
MESTERKOKK: Even Ramsvik er kokk og kokebokforfatter, og er også en del av kokkekollektivet LAVA. Foto: Anne Valeur/Sara Johannessen/VG
Maria Tveiten Helgeby

Mesterkokk Even Ramsvik elsker blåskjell på vinteren. – Det er befriende og digg å spise noe lett, sier han.

– Vinteren er den beste sesongen for blåskjell. De er lubne og gode, og smaken er på topp siden de ikke er i gytesesong, sier mesterkokk Even Ramsvik om sin favorittråvare i februar.

– Blåskjell er digg å spise på vinteren, enten som base i en god suppe, eller servert med pommes frittes til moules frites.

Kokken, som nylig fikk svært gode anmeldelser for sin første kokebok og er en del av kokkekollektivet Lava, trekker også fram at skjellene kan dampes i masse godt, som vin eller øl.

– De er veldig anvendelige, sier Ramsvik.

Han fortsetter:

– Vi spiser så mye tung mat på vinteren. Vilt eller braisert kjøtt, mye rotgrønnsaker og kraftige smaker dominerer ofte bordet. Da er det befriende og digg å spise noe lett du kan småplukke fra, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LETT: Ramsvik trekker fram at blåskjell er lettere enn gryterettene en ofte tyr til på vinteren. Foto: Sara Johannessen/VG
LETT: Ramsvik trekker fram at blåskjell er lettere enn gryterettene en ofte tyr til på vinteren. Foto: Sara Johannessen/VG

I motsetning til kraftige gryteretter man hiver i seg, trekker kokken fram at det tar litt tid å spise blåskjell.

– Da føles det også litt lettere, sier Ramsvik.

Selv er han glad i å lage moules frites.

– Da damper jeg blåskjellene i press slik at de ikke har mulighet til å åpne seg før presset er tatt bort. Dermed kokes skjellene mer i egen kraft, og blir veldig mye mer juicy enn de fort kan bli når de åpner seg underveis og blir tørre og innskrumpet, sier kokken.

Presset lager han ved å legge blåskjellene i en kjele, for så å legge en mindre kjele på toppen og fylle den med vann så den er «tung og god».

– Så legger du aluminiumsfolie over det hele, og lar det surre og godgjøre seg i egen kraft, tipser kokken.

Tilbehøret er selvfølgelig pommes frittes.

– Og de skal helst være laget etter triple cooked fries-prinsippet, der man varmebehandler pommes frittes-en tre ganger, sier Ramsvik.

Hvis du har sous vide-maskin, kan du lage blåskjell slik Ramsvik gjør når han skal servere dem på restaurant.

– Da legger vi blåskjellene i en vakuumpose med litt hvitvin og urter, og slenger den i kokende vann. Da holdes alle de gode kraftene inni der, og muskelen blir helt perfekt, sier kokken.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?