Blindtest av jordbær: Norge mot Nederland

SANT ELLER IKKE?: Er det  bare en myte at norske bær er bedre enn utenlandske? Foto: Helge Mikalsen/VG.
SANT ELLER IKKE?: Er det bare en myte at norske bær er bedre enn utenlandske? Foto: Helge Mikalsen/VG.
Isabel Bech

Vi er flinke til å skryte av hvor gode norske jordbær er, men er det egentlig så stor forskjell på norske og utenlandske bær?

For å finne ut om det virkelig er slik at norske bær er bedre enn utenlandske, har vi foretatt en blindtest på gata og i parken. De utenlandske bærene vi testet kommer fra Nederland. Testpersonene fikk smake på et norsk jordbær og et nederlandsk bær, uten å vite hvilket de smakte på. Deretter skulle de gjette hvilket bær som var det norske.

De fleste i testpanelet mente at det kom til å bli en enkel oppgave å gjette hvilket bær som er norsk.

- Lett!, utbryter Line Marlene Midtskogen og Linn Nordbom når de får spørsmål om de tror de vil smake forskjellen. De mener at norske jordbær er og blir best.

- Norske jordbær har sødme. Alltid den sødmen, sier Midtskogen. Venninnen er enig.

- Vi spiser utenlandske jordbær siden de kommer først, men de norske er best, slår hun fast.

Grunnen til den berømte sødmen i de norske bærene kommer av at våren her til lands er lang og kald. Bærene får dermed lengre modningstid, og får dermed mer sukker fra bladene gjennom fotosyntesen.

Jonathan Pacevicius kommer opprinnelig fra Frankrike, men også han har fått med seg at det er noe spesielt med norske bær.

- Romkameraten min kom inn døra og ropte «jeg har fått tak i norske jordbær!», så jeg skjønte at de er veldig viktige.

Han har imidlertid rukket å bli lei dem allerede.

- De er jo overalt nå, det blir litt kjedelig, sier han.

Av ti testdeltakere var det kun to som ikke kjente forskjellen på norske og utenlandske bær. Konsistensen på de utenlandske bærene er annerledes, de smaker mindre og er ikke like søte, er dommen. De norske jordbærene virker dessuten mer naturlige, mener flere.

- De norske bærene ser mindre perfekte ut. De utenlandske virker kanskje mer genmanipulerte, mener Tobias Nordbø. Han vil imidlertidig ikke dømme de utenlandske bærene for hardt.

ALLTID DIGG: Tobias Nordbø og Daniel Vatsvåg gir tommel opp for jordbær - uansett nasjonalitet. Foto: Isabel Bech.
ALLTID DIGG: Tobias Nordbø og Daniel Vatsvåg gir tommel opp for jordbær - uansett nasjonalitet. Foto: Isabel Bech.

- Alle jordbær er like mye verdt, uansett søthet og konsistens. Jeg skulle egentlig ønske at jeg ikke kunne smake forskjellen. Helst ville jeg hatt en stor jordbærskål med masse jordbær, uten spørsmål om nasjonalitet, sier han.

De norske jordbærene er og blir en favoritt, og det er ikke bare sødmen som gjør at bærene faller i smak hos så mange. Flere har vel opplevd at en smak eller duft plutselig trigger minnene om opplevelser man har hatt. Dette spiller også en rolle for jordbærspisingen, skal vi tro flere av testdeltakerne.

SKRÅSIKRE: Caroline Krydsby og Truls Anthonisen er sikre på at de vil smake forskjellen på norske og utenlandske bær. Foto: Isabel Bech.
SKRÅSIKRE: Caroline Krydsby og Truls Anthonisen er sikre på at de vil smake forskjellen på norske og utenlandske bær. Foto: Isabel Bech.

Truls Anthonisen er en av de som mener at grunnen til at han kjenner en så tydelig forskjell på norske og utenlandske bær, er at smaken fra de norske umiddelbart tar han tilbake til barndommen. Han er ikke i tvil om hvilket bær som er norsk etter å ha smakt på dem.
- De norske bærene minner meg om de jeg spiste hos mormor da jeg var liten, forteller han.

Med åtte av ti personer i Norges favør, er det vel ingen tvil om at de norske jordbærene er best - eller i det minste en soleklar folkefavoritt.

Om jordbærene:

Kurven med norske jordbær ble kjøpt på Kiwi til 34,90 kr, mens kurven med nederlandske bær ble kjøpt på Coop Mega til 23 kr (originalpris 37,90).

Blir du fristet av å lese om jordbær? Prøv en av disse oppskriftene da vel!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?