Verdens dyreste kaffe kommer fra en elefantstump
Når enden er nær, er allting godt. En canadisk gründer gjør suksess med eksklusiv kaffe som er spist, og fordøyd, av elefanter.
Det er ingen tvil om at nordmenn er glad i kaffe - hver og én av oss drikker i gjennomsnitt fem kopper daglig. Mon tro om den gjengse kaffedrikker hadde drukket like mye av det som nå er verdens dyreste kaffe. Kaffen heter Black Ivory Coffee, og en pakke med 35 gram koster hele 521 kroner. Den stive prisen kommer av at kaffebønnene har gått gjennom en nitid prosess:
Artikkelen fortsetter under bildet.
Elefantkaffen selges på noen av de mest luksuriøse hotellene i Thailand, og har nå skapt bølger på Internett. Store nettsteder som Huffington Post og Daily Mail har skrevet om luksusbønnene.
Blake Dinkin er mannen bak den eksklusive kaffen, og beskriver kaffen som «delikat og te-aktig».
- Den har en aroma av sjokolade, jungel og krydder, og en smak av mørk sjokolade, malt, [...] og et hint av gress. Noen mener også at kaffen lukter elefant, men ikke på en avføringsaktig måte, forteller Dinkin til Godt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kaffegründeren sier han valgte elefanter fordi de er rene, majestetiske, og fordi det har vært en konflikt mellom dyret og mennesker på grunn av elfenben. I tillegg trekker Dinkin frem elefantens evne til å «fermentere» bønnene: Ifølge Dinkin tar det 70 timer for elefantene å fordøye det de spiser, og på den måten fungerer magen som en «naturlig fermenteringstank» på lik linje med druer i tønner som skal bli vin.
- Siden elefanter er planteetere og må bryte ned cellulosen i plantene de spiser, bruker de fermentering i fordøyelsesprosessen i mye større grad enn kjøttetere. Fra et «foodie»-perspektiv kan man si at fermentering også brukes i kaffe-, vin-, sjokolade- og whiskeyproduksjon, sier Dinkin til Godt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dette er ikke første gang fordøyde kaffebønner har blitt solgt til en høy pris: I flere land i sørøst-Asia produseres «Kopi Luwak». Denne kaffen blir til ved at kaffebønnene blir spist og fordøyd av desmerkatter. Denne kaffeindustrien er svært kontroversiell, da det i senere tid har kommet frem at flere desmerkatter lider under produksjonen.
- Desmerkattene blir tatt fra naturen, og må leve under forferdelige forhold. De kjemper for å få være sammen, men blir separert, og må tåle en svært dårlig diett i veldig små bur, heter det på The Guardian.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På spørsmål om levestandarden til elefantene i kaffeproduksjonen, svarer gründer Blake Dinkin at han selv har jobbet med desmerkatter, og sluttet fordi dyrene ble tatt fra det fri og puttet i små bur under kummerlige forhold.
- Elefantene jeg jobber med har blitt reddet fra gatene i Thailand, og bor nå i det jeg mener er det beste elefantreservatet i Asia. Black Ivory Coffee ble laget for å snu en negativ situasjon til en positiv situasjon, sier Dinkin til Godt.
Melissa de Kock er seniorrådgiver i World Wildlife Fund for Nature, og sier elefantkaffeproduksjon nok kan være OK, men understreker at det avhenger veldig av forholdene elefantene lever under.
- Sånn jeg forstår det har [Dinkin] jobbet med en veterninær for å sjekke at elefantene ikke blir påvirket av koffeinen i kaffebærene. Så lenge dyrene ikke blir mishandlet eller skadet i prosessen, kan kaffeproduksjon som bruker elefanters fordøyelsessystem være akseptabelt, sier de Kock til Godt.
Hva tenker du om elefantkaffe? Noe for deg? Diskuter gjerne i feltet under.