Slik feirer du St. Patrick's Day

13. mars 2014Aktuelt
FEIRING: Nå er det snart på tide å feire Saint Patrick's Day med kaker, øl og whisky! Foto: CasaResnick.com/MariannedeBourg.no
FEIRING: Nå er det snart på tide å feire Saint Patrick's Day med kaker, øl og whisky! Foto: CasaResnick.com/MariannedeBourg.no

I dag kan du drikke Irish Coffee og spise Guinness-brownies med god samvittighet. I dag feires nemlig irenes nasjonaldag over hele verden.

Grønne klær, trekløvere, og masse, masse Guinness. Tirsdag 17. mars er det nok en gang duket for irenes nasjonaldag, Saint Patrick's Day.

I løpet av de siste årene har dagen blitt en skikkelig festhøytid flere steder i verden, og særlig USA har kastet seg på den grønne bølgen. Her feires alt som er irsk med parader, kostymer og deilig mat og drikke.

GUINNESS: Bareier Jan Vardøen skal feire Paddie's Day hvis han får tid, sier han til Godt. FOTO: NILS BJÅLAND/VG
GUINNESS: Bareier Jan Vardøen skal feire Paddie's Day hvis han får tid, sier han til Godt. FOTO: NILS BJÅLAND/VG

Kokk og restauranteier Jan Vardøen vokste opp i Irland, og har selv feiret Saint Patrick's Day flere ganger. Han sier dagen er full av drikking, fest og moro.

- Irene er jo flinkest i verden til å være sosiale sammen, og på Saint Patrick's Day kommer det virkelig til sin rett. Alle som er litt irske, blir plutselig veldig irske, sier Vardøen til Godt.

- På Paddie's Day er det nesten obligatorisk med Guinness - altså stout, og irsk whisky, som jeg er veldig glad i. Og noen drikker også Irish coffee, fortsetter han.

Han er ikke i tvil om at Saint Patrick's Day bør feires.

- Irene er antakeligvis verdens triveligste folk, og alt som gjør verden til et hyggeligere sted må feires.

Festdagens popularitet vises blant annet hos burgerkjeden McDonalds, som årlig relanserer sin grønne, fyldige Shamrock Shake med mintsmak for en kort tidsperiode i USA. Og for de som heller har lyst på noe alkoholholdig, har det blitt en tradisjon å drikke store mengder grønt øl.

Selv om dagen nå feires med stor brask og bram, var høytiden opprinnelig ære for Irlands nasjonalhelgen, Saint Patrick. Han bygde blant annet skoler og kirker i Irland, etter å ha blitt kidnappet og bragt dit som slave på 300-tallet. En legende skal ha det til at han brukte trekløveret (eng. shamrock), for å forklare den hellige treenighet. I dag er kløveret et symbol for både nasjonaldagen og Irland.

Har du også lyst til å feire Saint Patrick's Day? Vi har samlet noen deilige søte og salte oppskrifter som passer perfekt til en skikkelig feiring.

Foto: MariannedeBourg.no
Foto: MariannedeBourg.no

Er det én dag man kan skeie ut med en skvett (eller tre) irsk whisky i morgenkaffen, er det på Saint Patrick's Day. Denne oppskriften er superenkel, fordi den bruker kapselkaffe, men det er minst like godt å lage en sterk og god kaffe fra bunnen av. Nam!

Foto: ASpicyPerspective.com
Foto: ASpicyPerspective.com

Kanskje det kan gjøre seg med en irsk potetpai til lunsj? Dette er en enkel potetpai med bacon, sjalottløk og deilige, friske urter. Ifølge Sommer fra A Spicy Perspective er denne irske potetpaien fyldig, med en crispy bunn. Ja, takk!

Foto: CasaResnick.com
Foto: CasaResnick.com

Etter en deilig lunsj kan det gjøre seg med en skikkelig god Shamrock Shake. Og hvis du synes det er litt langt å reise til USA for å smake denne grønne godsaken, kan du lage en selv. Kombinasjonen av vaniljeis og mynte kan få enhver i festhumør.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Dette er irenes nasjonalrett, og med langkokt lammebog og deilige rotgrønnsaker er denne varmende stuingen perfekt etter et par grønne øl eller to.

Foto: ButtercreamBlondie.com
Foto: ButtercreamBlondie.com

Det blir ikke Saint Patrick's Day uten «shamrocks», så hvorfor ikke lage disse kløverkjeksene med Bailey's og Irish Cream? Smaken av Bailey's balanserer ut de søte kjeksene, så her får man ikke sukkeroverdose. Med én gang, i hvert fall.

Foto: The-Baker-Chick.com
Foto: The-Baker-Chick.com

Guinness og sjokolade er en herlig kombinasjon. Selv om disse browniesene inneholder både øl og whisky, sier Audra fra The Baker Chick at dette ikke gjør at de smaker masse alkohol, men at de heller får en dyp og fyldig smak. De supersaftige browniesene toppes med en whisky- og karamellglasur, og fungerer som en perfekt avslutning på en morsom dag.

Hva er din kulinariske Saint Patrick's-favoritt? Legg ut bilder på Instagram, og merk dem med #godtno, så kan det hende vi plukker ut bildet ditt til forsiden!

Publisert: 13.03.2014 kl. 16:48
Oppdatert: 17.03.2015 kl. 14:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?