Til hovedinnhold

Mat på tur

13. november 2012Aktuelt
BLT er en favoritt til når Olav skal ut på tur. (Foto: Peder Austrud)
BLT er en favoritt til når Olav skal ut på tur. (Foto: Peder Austrud)
AvOlav BirkelandogPeder Austrud

Vi skal på stranden, på hytta, på biltur og båttur. Så vi må ha turmat.

Av en eller annen grunn kaster vi alle hemninger når vi skal ut og flytte på oss. Hverdagens gjennomtenkte kosthold og måltidsrytmer blir kastet på dør. Vi stoler plutselig på at landets bensinstasjoner skal sørge for å holde familien mett og fornøyd.

factbox

Denne ukens matblogger:

Olav Birkeland

Når Olav Birkeland trår til på hobbykokken.no er det med usedvanlig engasjement, kunnskapsrikt og personlig. Der har «kjøkkenmaskinen» gått i snart fem år, med stadig flere lesere.

I et nokså jentedominert bloggmiljø utmerker Olav seg med interesse for litt maskuline teknikker og redskaper. Men, jøss, han er kjempegod på kaker med rosa pynt, også.

Diskuterer du mye med brukerne av bloggen?

Jaja, både i kommentarfeltet og !på Twitter. Vi diskuterer ting jeg har skrevet om, og jeg svarer på spørsmål så godt jeg kan.

Hvor finner du inspirasjon til nye retter?

Overalt! På TV, i matblader, i kokebøker og på restauranter. Og ikke minst på andre matblogger. I Norge har vi fått mange fine, men jeg følger også med på utenlandske blogger. Dessuten tar jeg ofte på grønnsakene i grønnsaksdisken, inspirerende, det også.

Er et sant at menn er blitt flinkere på kjøkkenet?

Både og. Vi har et langt stykke igjen. Kjønnsrollemønstrene er der, og vi menn kan bli langt flinkere til å bidra med arbeid i huset generelt, og spesielt på kjøkkenet.

For vår lille familie er sandwicher en favoritt når vi skal ut på tur. Den store hemmeligheten bak en god sandwich er nemlig at det ikke finnes noen hemmelighet – bare gode råvarer. Halve jobben er gjort med å bruke et godt brød, og det kan du enten kjøpe eller bake selv.

Eltefritt brød, eller såkalt «no-knead bread» er veldig i vinden for tiden, og norske matbloggere skriver ofte om forskjellige varianter. Den inspirerende bloggen matpaabordet.com er vel den bloggen i Norge med flest varianter av dette deilige brødet, men jeg har også skrevet en del om hvordan man lager verdens enkleste og etter manges mening beste brød på hobbykokken.no/eltefritt.

Det er noe magisk med ferieturer med familien, og da er det ingen grunn til å være kjip med råvarene. Bruk god tid i grønnsaksdisken på å finne de beste tomatene og den sprøeste salaten. Kjøp litt bedre og dyrere kjøttvarer enn du pleier, og lag dressingene selv. Hjemmelaget majones smaker mye bedre enn kjøpevarianten, og det er ikke så vanskelig som enkelte skal ha det til.

Jeg har valgt ut tre forskjellige sandwicher som alle er favoritter når vi skal ut på tur. Felles for dem er at de er laget av gode råvarer som alle har hørt om og som det er lett å få tak i. En god dressing er nesten like viktig som det gode brødet, så jeg anbefaler virkelig å prøve å lage den selv. Kyllingkjøtt og bacon kan stekes kvelden før, og hvis du bruker lufttette bokser, kan du til og med kutte grønnsakene kvelden før.

Sett sammen sandwichene når det nærmer seg avgang, og pakk dem i plast eller matpapir. Hvis du ikke har kjøleboks med på turen, er det et godt tips å pakke sandwichene sammen med nedfryste juicebokser eller vannflasker. Det gir en god temperatur på sandwichene, og drikken har tint, men er fremdeles kald når det er tid for å spise.

Ha en riktig god sommer, og god tur!

Klassisk BLT

Foto: Peder Austrud
Foto: Peder Austrud

BLT. (Foto: Peder Austrud)

Til fire personer:

8 skiver godt brød

Crispi-salat, to store blader til hver sandwich

Store og modne tomater, fire skiver til hver sandwich

Bacon, 3 gode skiver til hver sandwich

Salt og pepper

Majones:

1 egg

3 ss hvitvinseddik

saften av 1/2 sitron

1 ss sennep

1/2 ts salt

2 dl solsikkeolje

Majones:

Ha alle ingrediensene til majonesen oppi etter målebeger og bland sammen med en stavmikser på høy hastighet i ca. 1 minutt. Hvis du søker på «majones» på ordentligmat.no, finner du en veldig god instruksjonsvideo.

Smør skivene med majones, ha på salat, tomater, bacon og salt og pepper. Pakk godt inn i plast eller matpapir.

Kyllingsandwich

Foto: Peder Austrud
Foto: Peder Austrud

Kyllingsandwich (Foto: Peder Austrud)

Til fire personer:

8 skiver godt brød, gjerne grovt

2 stekte kyllingbryst

10 striper bacon

Salat, gjerne lollo rosso eller rapidsalat

Tomater i skiver, 4 skiver til hver sandwich

Agurk – her kan du bruke vanlig agurk eller sylteagurk

Tomattapenade:

200 gram soltørkede tomater

Vann

2 dl olje

Salt og pepper

Tomattapenade:

Kokende vann helles over de soltørkede tomatene. La stå i ca. 15 minutter, og hell av vannet. Dette er for å fjerne den litt beske smaken som soltørkede tomater kan ha. Ha tomatene i en kjøkkenmaskin sammen med olje, og kjør sammen til en fin puré – det tar ca. tre minutter. Smak til med salt og pepper.

Smør tomattapenade på skivene. Ha på salat, tomat, agurk, kylling og bacon. Pakk godt inn i plast eller matpapir.

Skinkesandwich

Til fire personer:

8 skiver godt brød, gjerne grovt

Salat, prøv gjerne rød og grønn lollo

Store, modne tomater, fire skiver til hver sandwich

Westfalerskinke eller annen spekeskinke, 3–4 skiver pr. sandwich

Mozzarellaost. Laken helles av, og osten deles i biter og fordeles på sandwichene

Honning/sennepsmajones:

20 gram flytende honning

20 gram Dijon-sennep

100 gram majones

Foto: Peder Austrud
Foto: Peder Austrud

Honningsandwich. (Foto: Peder Austrud)

Honning/sennepsmajones:

Bland sammen flytende honning og Dijon-sennep med majones.

Smør skivene med honning-sennepsmajones. Ha på salat, spekeskinke, mozzarellaost og de øvrige ingrediensene. Pakk godt inn i plast eller matpapir.

Smak på nett

Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.

TEKST: Yngve Ekern

De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)

Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.

Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!

Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.

Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.

De du skal treffe er:

TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)

Vegetarbloggen.no (Mari Hult)

Hobbykokken.no (Olav Birkeland)

HeiaMat.no (Espen Nersveen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?