Slik lager du «dulce de leche»
Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt på alt fra brødskiva til havregrøten. Alt du trenger er en boks kondensert melk og en kjele med vann.
Dulche de leche stammer fra Sør-Amerika og kan oversettes til «melkesyltetøy», og kan minne om pålegget HaPå eller Prim. Det finnes mange forskjellige varianter, noen med kanel eller vanilje, men varianten jeg har laget er tilsatt havsalt etter koking for å balansere sødmen.
Dulche de leche er rett og slett melk og sukker kokt på lav temperatur over veldig lang tid. Den får en søt karamellsmak av sukkeret som karamelliseres.
En litt enklere måte å lage denne søtsaken på er å bruke kondensert melk i hermetikk. Da koker du hermetikkboksen mens du gjør andre ting hjemme, bare husk å etterfylle vann hver halvtime så ikke kjelen tørrkoker.
For å få dulche de leche-saus som passer godt på is holder det å koke i to timer. For å få en mer fudge-lignende konsistens som du kan smøre på brødskiva, må du koke minst tre timer, maks fire. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Dette er også godt, men da blir det som en slags Smørbukk-karamell.
Dulce de leche er kjempegodt sammen med is, på havregrøten, å dyppe frukt i og på brødskiva som pålegg.
Du kan bruke hvilken som helst type søtet kondensert melk (Obs! Vikingmelk er ikke søtet!). Disse får du tak i på de største matbutikker, helsekoster og i de fleste grønnsaksbutikker.
Slik gjør du:
Publisert: 25.06.2013 kl. 09:41
Oppdatert: 23.02.2015 kl. 17:20
Lag deg en gratis konto