Slik lager du «dulce de leche»

25. juni 2013Aktuelt
KARAMELLAKTIG: Dulce de leche piffer opp havregrøten og gir en deilig og balansert karamellsmak som du fort blir hekta på. Dessuten er det superenkelt å lage. Foto: Julie Ilona Balas
KARAMELLAKTIG: Dulce de leche piffer opp havregrøten og gir en deilig og balansert karamellsmak som du fort blir hekta på. Dessuten er det superenkelt å lage. Foto: Julie Ilona Balas

Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt på alt fra brødskiva til havregrøten. Alt du trenger er en boks kondensert melk og en kjele med vann. 

Dulche de leche stammer fra Sør-Amerika og kan oversettes til «melkesyltetøy», og kan minne om pålegget HaPå eller Prim. Det finnes mange forskjellige varianter, noen med kanel eller vanilje, men varianten jeg har laget er tilsatt havsalt etter koking for å balansere sødmen.

Dulche de leche er rett og slett melk og sukker kokt på lav temperatur over veldig lang tid. Den får en søt karamellsmak av sukkeret som karamelliseres.

Kondensert melk og litt havsalt for å balansere den søte smaken. Foto: Julie Ilona Balas
Kondensert melk og litt havsalt for å balansere den søte smaken. Foto: Julie Ilona Balas

En litt enklere måte å lage denne søtsaken på er å bruke kondensert melk i hermetikk. Da koker du hermetikkboksen mens du gjør andre ting hjemme, bare husk å etterfylle vann hver halvtime så ikke kjelen tørrkoker.

For å få dulche de leche-saus som passer godt på is holder det å koke i to timer. For å få en mer fudge-lignende konsistens som du kan smøre på brødskiva, må du koke minst tre timer, maks fire. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Dette er også godt, men da blir det som en slags Smørbukk-karamell.

Dulce de leche er kjempegodt sammen med is, på havregrøten, å dyppe frukt i og på brødskiva som pålegg.

Du kan bruke hvilken som helst type søtet kondensert melk (Obs! Vikingmelk er ikke søtet!). Disse får du tak i på de største matbutikker, helsekoster og i de fleste grønnsaksbutikker.

Slik gjør du:

Steg 1: Ta av etiketten på hermetikkboksen og legg den vannrett i en kjele. Fyll vannet opp så det dekker ca ⅔ av boksen. Det skal hele tiden stikke litt opp fra vannet. Etterfyll med en kopp varmt vann hver halvtime. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 1: Ta av etiketten på hermetikkboksen og legg den vannrett i en kjele. Fyll vannet opp så det dekker ca ⅔ av boksen. Det skal hele tiden stikke litt opp fra vannet. Etterfyll med en kopp varmt vann hver halvtime. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 2: Hell av vannet og avkjøl boksen under rennende kaldt vann før du åpner den. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 2: Hell av vannet og avkjøl boksen under rennende kaldt vann før du åpner den. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 3: Hell innholdet over i en bolle og tilsett cirka en teskje havsalt om du vil. Det går også an å tilsette kanel eller vanilje da dette er mer klassiske varianter av dulce de leche. Rør sammen med en visp eller en gaffel. Melken kan ha blitt litt ujevnt kokt, men det går bra så lenge du visper det sammen. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 3: Hell innholdet over i en bolle og tilsett cirka en teskje havsalt om du vil. Det går også an å tilsette kanel eller vanilje da dette er mer klassiske varianter av dulce de leche. Rør sammen med en visp eller en gaffel. Melken kan ha blitt litt ujevnt kokt, men det går bra så lenge du visper det sammen. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 4: Hell dulce de lechen over i en lufttett boks. Dette holder i en evighet siden det er laget på kondensert melk, men det blir nok spist opp i løpet av noen dager. Foto: Julie Ilona Balas
Steg 4: Hell dulce de lechen over i en lufttett boks. Dette holder i en evighet siden det er laget på kondensert melk, men det blir nok spist opp i løpet av noen dager. Foto: Julie Ilona Balas

Publisert: 25.06.2013 kl. 09:41
Oppdatert: 23.02.2015 kl. 17:20


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?