Ferske sommerruller med reker og dipp
Knasende sprø sommerruller med reker og kreps er nydelig som lunsj, forrett, en del av tapasbord eller koldtbord. Med hoisin- og peanøtt-dipp, blir den passe spicy.
- Sommerruller lager jeg både som lunsj og forrett, eller jeg lager som en del av et tapasbord eller til koldtbord, sier ukens matblogger Sigrunn Eliassen til Godt.no.
- Jeg lager dem med det jeg har i skapet. Friske urter, salat, grønnsaker, og jeg bruker skalldyr, kylling eller svinekjøtt. Når jeg har gjester setter jeg bare frem alt i skåler, slik at alle lager sine egne ruller med det de har lyst på, sier hun.
- Det er ikke vanskelig å lage, men rullingen går lettere når du har gjort det noen ganger. Det viktigste er å ha alle ingrediensene ferdig kuttet, og ikke bløt rispapiret for lenge. Hold alle ingrediensene på plass med fingrene når du starter, og rull passe stramt uten at rispapiret revner, forklarer Sigrunn.
Dette trenger du til 12 ruller
- 0,5 kg ferske reker, kreps, kongekrabbe eller andre skalldyr
- 100 g risnudler (rice vermicelli)
- 12 store rispapir
- salatblader
- 1 agurk
- 1 gulrot
- 1 paprika
- 4-5 reddiker
- 1 mango
- en neve frisk koriander
- en neve frisk mynte eller thaibasilikum
Slik gjør du
Riv salatblader fra de harde bladfestene og kutt grønnsaker og mango i tynne staver. Rens skalldyrene og legg til kjøling. Kok risnudlene 2-3 min til de er myke og skyll dem deretter godt i kaldt vann så de blir mindre klebrige.
Dypp rispapiret i lunkent vann, kun 2-3 sekunder og legg papiret på et glatt underlag. Start med å legge salatblader 1/3 inn på rispapiret og fortsett med risnudler, urter og grønnsaker. Legg reker eller andre skalldyr 2/3 inn på papiret.
Ta tak i rispapiret og rull det over salat og grønnsaker. Bruk fingrene og press innholdet forsiktig mens du ruller papiret en drøy omgang. Brett inn sidene og fortsett rullingen over resten av ingrediensene.
Sommerruller er best når de er helt ferske, men de kan også pakkes i plastfilm og tas med til lunsj eller i piknikkurven.
Hoisin & peanøtt-dipp
2 dl Hoisin saus
1 dl vann
3 ss grovt peanøttsmør (eller ristede usaltede peanøtter)
1 ts grovhakket chili
Slik gjør du
Rør ut peanøttsmør i varmt vann og bland inn Hoisinsaus og chili. Serveres som dipp til sommerullene.
Publisert: 22.05.2014 kl. 08:23
Oppdatert: 07.07.2015 kl. 09:30
Lag deg en gratis konto