Til hovedinnhold

Hjemmelaget croissant med sjokolade: Pain au chocolat

KAFFEGODT: Med sjokoladefyll passer pain au chocolat godt til kaffe og kos. Foto: Elisabeth Dahl
KAFFEGODT: Med sjokoladefyll passer pain au chocolat godt til kaffe og kos. Foto: Elisabeth Dahl

Pain au chocolat er croissantens søte bror med fyll av deilig sjokolade. Den er lett å bake når du har lyst på noe ekstra godt, og lag mange for de er supre å ha i fryseren.


Ukens matblogger Elisabeth Dahl (32)Er regnskapsførerBor i OsloFavorittråvaren er vanilje, det er en veldig undervurdert råvare som burde få spille hovedrollen mye oftere.Favorittredskapen er slikkepott, ingenting skal gå til spille.Når jeg lager mat så liker jeg å prøve nye smakskombinasjoner, gjerne med dansbar musikk på full guffe.Blogg: missdahlsbakedlove.blogspot.no der jeg vil vise at jeg elsker å jobbe med sukker og søte ting på kjøkkenetFoto: Frode Isaachsen
Ukens matblogger Elisabeth Dahl (32)Er regnskapsførerBor i OsloFavorittråvaren er vanilje, det er en veldig undervurdert råvare som burde få spille hovedrollen mye oftere.Favorittredskapen er slikkepott, ingenting skal gå til spille.Når jeg lager mat så liker jeg å prøve nye smakskombinasjoner, gjerne med dansbar musikk på full guffe.Blogg: missdahlsbakedlove.blogspot.no der jeg vil vise at jeg elsker å jobbe med sukker og søte ting på kjøkkenetFoto: Frode Isaachsen

- Denne oppskriften er fin å starte med om man aldri har laget croissant-deig før. Alle kan få det til, bare sett av nok tid, sier ukens matblogger Elisabeth Dahl til Godt.no.

- Pain au chocolat er typisk fransk bakst, og jeg lager mange når jeg først starter siden de kan fryses ned og varmes opp igjen. Jeg har som regel noen i fryseren, i tilfelle jeg får lyst på noe godt til kaffen eller til en piknik ut i skjærgården, forteller hun.

- Hemmeligheten bak både croissanter og pain au chocolat, er å bruke godt smør og å jobbe raskt. De fine lagene får du ved å legge deig og smør lagvis oppå hverandre, og brette og kjevle i flere omganger. Det er viktig at deigen ikke blir for varm, for da får du ikke de fine lagene og den sprø overflaten, sier Elisabeth.

- Deigen skal hele tiden holde seg kald for å unngå at smøret smelter og at deigen begynner å heve. Det er også grunnen til at deigen skal hvile i kjøleskap mellom hver utkjevling, så da kan man sette seg med en god bok og kanskje en kopp kaffe mens man venter, sier hun.

Les bloggen til Elisabeth her, og følg henne på Facebook og Pinterest også.

Ingredienser

  • 25 g gjær
  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl vann
  • 900 g hvetemel
  • 10 g salt
  • 100 g sukker
  • 300 g smør
  • 200 g mørk sjokolade

Slik gjør du

Elisabeth bruker omtrent 4 timer på å lage disse, inkludert 1 time og 50 minutter hvile og 40 minutter heving.

Bland melk og vann og rør inn gjæren. Ha mel, salt og sukker i en bakebolle og tilsett det våte. Elt til du har en jevn, fin deig. Sett til hviling 20 minutter i kjøleskap.

Skjær smøret i cm tykke skiver og legg de litt overlappende på et bakepapir. Bank de så til en jevn firkant med en kjevle. Sett kaldt.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle ut til en firkant. Legg smøret i midten og pakk deigen rundt til alt smøret er dekket. Kjevle ut til et langt rektangel og brett inn den éne siden 1/3 inn, så den andre siden over så du har tre lag. Avkjøl ytterligere 40 minutter i kjøleskap.

Kjevle ut deigen motsatt vei, slik at siden du kan se de tre lagene på nå bli endestykkene, og gjenta brettingen. Legg deigen i fryseren i ca 30 minutter.

Gjenta kjevle og brette prosessen én gang til og la deigen på nytt hvile i 40 minutter i kjøleskap.

Kjevle deigen til et langt rektangel. Skjær deigen i 6-7 cm brede stykker. Legg på mørk sjokolade i to striper, like brede som deigstykkene, den første stripen 1 cm inn fra kortsiden og den neste litt forbi midten. Brett den ene siden med sjokoladen nærmest 1/3 inn, brett så denne delen over den gjenværende sjokoladen. Klem forsiktig enden skrått ned.

Settes til heving til de er ca. dobbelt så store, rundt 40 minutter. Pensle med egg. Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.

GANSKE ENKELT: Når du har kjevlet deigen legger du smør utover og bretter deigen noen ganger. Pass på at smøret ikke smleter inn i deigen, det skal ligge lagvis. Legg en stripe sjokolade i når du ruller sammen. Foto: Elisabeth Dahl
GANSKE ENKELT: Når du har kjevlet deigen legger du smør utover og bretter deigen noen ganger. Pass på at smøret ikke smleter inn i deigen, det skal ligge lagvis. Legg en stripe sjokolade i når du ruller sammen. Foto: Elisabeth Dahl

Ta bilde av dine bakverk, post det på Instagram og merk det med #godtno. De beste bildene publiserer vi på forsiden!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?