Til hovedinnhold

Lover verdenspremiere på flyvende kaker i Oslo

10. september 2013Aktuelt
Audun Beyer-Olsen
Audun Beyer-Olsen

Super-kokken Cristiano Rienzner (41) har ville Michelin-ambisjoner. Nå vil han servere «flyvende kaker» på ny Tjuvholmen-reastaurant.

Mannen med det kritthvite håret sitter ved et bord på Tjuvholmen Sjømagasin i Oslo. Her har sjefkokken de siste fire månedene jobbet med utprøving av nye retter basert på molekylær gastronomi og sin erfaring fra italienske, spanske, franske og kinesiske kjøkken.

Men nå vil han mer, forteller Rienzner til Godt.no.

– Jeg vil ha en liten restaurant med 15 til 20 bord, den skal være åpen fire til fem dager i uken med en tolv retters meny. Det skal være som om man kommer hjem til noen, og jeg skal være verten. Det skal være en avslappet og ledig stemning, forteller han.

Den italienske kokken har blant annet jobbet på restaurantene Le Calandre i Italia og elBulli i Catalonia - begge har tre stjerner i Michelin-guiden. Nå er Cristiano i Oslo, og har Michelin-ambisjonene klare.

– Jeg vil at restauranten skal bli verdenskjent, slik at kunder kommer fra hele verden kun for å besøke oss.

RÅTT: Christianos kamskjellsashimi med vårløk, grapefrukt og kirsebærgele, hvit sjokolademajones og crisp av sitronmelisse. Foto: Audun Beyer-Olsen
RÅTT: Christianos kamskjellsashimi med vårløk, grapefrukt og kirsebærgele, hvit sjokolademajones og crisp av sitronmelisse. Foto: Audun Beyer-Olsen

Vi er gale

Cristiano beskriver egen matlagning som avantgarde.

– Jeg ser mot fremtiden, ikke tilbake. Vi er bare fire-fem avantgardister i verden. Jeg har jobbet med Ferran Adrià på elBulli, Grant Achatz fra Chicago, Heston Blumenthal fra England og meg. Vi er gale, forteller sjefskokken.

Den nye sommermenyen hvor kjøkkenet blant annet har eksperimentert med flytende nitrogen og andre teknikker har blitt godt mottatt, forteller han.

Nordmenn = fett og smør

– Vi har prøvd ut om nordmenn liker denne typen mat, og har sett at de elsker det. Nordmenn er egentlig veldig konservative i matvanene. De er veldig glade i fett og matlaging med smør. Jeg kan skjønne det på grunn av den kalde vinteren, men etter ett måltid hos meg skal du ikke være så full i magen at du ikke orker å gå ut for å ta en cocktail etterpå, sier Rienzner.

GASS!: Kokosparfait laget med nitrogen. Foto: Audun Beyer-Olsen
GASS!: Kokosparfait laget med nitrogen. Foto: Audun Beyer-Olsen

Sjokolademajones

Denne kvelden får Godt.no en smak av Cristianos erfaring. På menyen står seks retter med inspirasjon hentet fra sjøen.

Østers, kamskjell og torsk er tradisjonelt, men med tilbehør som hvit sjokolademajones, gulrot-airbag, bacon-krokant. Det høres ekstravagant ut, ser rart ut, men smakene som blander seg faller allikevel på plass.

– Maten min er veldig spesiell. Du skal ikke forstå den bare mens du spiser, men også en dag senere. Når du står opp dagen etter, skal du tenke på maten, sier Rienzner.

Grillet torsk, hvitvinsmarinet vannmelongele, gultrotairbag, basilikumgranite og kålrabiposer med Bloody Mary. Foto: Audun Beyer-Olsen
Grillet torsk, hvitvinsmarinet vannmelongele, gultrotairbag, basilikumgranite og kålrabiposer med Bloody Mary. Foto: Audun Beyer-Olsen

Vil lage norsk Hells Kitchen

Rienzner hart flere ganger vist frem sin spesielle matlagningsteknikk på tysk TV. Han avslører at han godt kunne tenkt seg å gjøre det samme i Norge.

– Jeg vil spille inn et TV-show. For eksempel «Hells Kitchen» for det nordiske markedet. Vi snakker om det med et produksjonsselskap akkurat nå, avslører han.

Dessert av bjørkesevje

På Tjuvholmen Sjømagasin bruker Rienzner norske råvarer som fisk fra Frøya. Tiden i Norge har han også brukt til å hente inspirasjon fra naturen.

– For eksempel har vi tappet bjørkesevje og laget en dessert av det. Jeg tror ikke nordmenn vet at de har så mange gode produkter i nærheten, fordi når de går i matbutikken ser de kun vanlige varer.

Navnet på den nye restauranten, som skal ligge i tilknytning til Tjuvholmen Sjømagasin, er ennå ikke klart. Et alternativ som står på blokken er «Maremoto Oslo», navnebroren til hans restaurant i Berlin. Ett navn har han derimot klart:

– Navnet på menyen vil være «Carte Blanche» (blankt ark, jour. anm.). Kundene skal ikke vite hva som kommer. Man skal kun vite at det er noe helt spesielt.

BACON?: Lichefrukt, iskrem og baconkrokant. Foto: Audun Beyer-Olsen
BACON?: Lichefrukt, iskrem og baconkrokant. Foto: Audun Beyer-Olsen

Flyvende kaker

Alt dette høres dyrt ut, men Rienzner lover at prisene ikke vil være avskrekkende.

– Per kuvert vil det nok koste rundt 1800 kroner for maten. Det viktigste for meg er at kvaliteten på råvarene er god.

– Kan du avsløre en av rettene på menyen?

– Vi vil ha verdenspremiere på noe som jeg kaller flyvende kaker. Se for deg at kelneren kommer med tre til fire kaker og kaster de mot deg. De kommer til å flyte over bordet. Jeg har brukt noen år på å utvikle denne teknikken, og tror nordmenn kommer til å elske denne retten. Kakene er laget av en spesiell type lufttett pasta som kan fylles med helium-gass. Det vil være den siste retten på menyen.

AVANTGARDE: Tomatgconsomme med tørrfiskbachalaomousse, potetkuler, løkgele og pollentakrokant. Foto: Audun Beyer-Olsen
AVANTGARDE: Tomatgconsomme med tørrfiskbachalaomousse, potetkuler, løkgele og pollentakrokant. Foto: Audun Beyer-Olsen

Publisert: 10.09.2013 kl. 13:46
Oppdatert: 10.09.2013 kl. 15:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?