Bent Stiansens beste hverdagsrett: Biff med «juksebearnaise»

BIFF PÅ 1-2-3: Bent Stiansen trenger ikke å bruke mer enn 15 minutter for å lage et enkelt biffmåltid til hverdags. Foto: TV2/Alexander Benjaminsen
BIFF PÅ 1-2-3: Bent Stiansen trenger ikke å bruke mer enn 15 minutter for å lage et enkelt biffmåltid til hverdags. Foto: TV2/Alexander Benjaminsen
Natalie Ngo Granum

Når mesterkokk Bent Stiansen lager middag til seg selv, disker han gjerne opp biff på et blunk. Her deler han sine hverdagstips - enten du er alene eller flere rundt middagsbordet. 

Toppkokken Bent Stiansen (50) driver til daglig gourmetrestauranten Statholdergaarden. Verdensmesteren fra Arendal har lenge vært en guru for norske kokker, men denne høsten konkurrerer han blant gryter og stekepanner mot ni andre mesterkokker på TV-skjermen.

En gang i uken er det nemlig duket for «Kokkenes kamp» på TV2. I tillegg til konkurranser og sausdueller, hedres en kokk i hver episode ved at de andre kreerer en treretters vedkommende har valgt ut. Og allerede i første episode fikk Bent æren av å sitte i hedersstolen.

– Det var kjempehyggelig med sin egen festaften. Jeg fikk så god mat! Det var bedre enn jeg skulle laget det selv, innrømmer Stiansen.

Middag til en

Når kokken imidlertid lager mat, noe han også ofte gjør hjemme, er biff en av favorittene.

– Biff er fort gjort å slenge sammen, og en rett jeg disker ofte til meg selv når jeg er alene på hverdager, sier Stiansen til Godt.

En annen av hans kjappe favoritter til hverdags er et godt smørbrød med sopp og speilegg.

Bent er også kjent for sine matprogrammer og kokebøker. De siste årene har han levd mye alene, noe som trigget ham til å skrive den siste boken «Alene hjemme». Målet var å dele inspirerende hverdagsoppskrifter til alle i samme situasjon.

HVERDAGSMIDDAG: Med grønnsaker og kjøtt tilgjengelig, har du det du trenger for å lage en god hverdagsmiddag, mener Bent Stiansen. Foto: Robert Eik/VG
HVERDAGSMIDDAG: Med grønnsaker og kjøtt tilgjengelig, har du det du trenger for å lage en god hverdagsmiddag, mener Bent Stiansen. Foto: Robert Eik/VG

Grønnsaker og biff

Enten du skal middag til deg selv eller flere er kokkens beste hverdagstips å ha enkle, men gode ingredienser i skapet til enhver tid.

– Ha grønnsaker i kjøleskapet og biff i fryseren tilgjengelig. Da har du alltid middag uten å måtte løpe i butikken. Jeg kjøper ofte vakuumpakket entrecote-kjøtt som holder i flere uker, tipser kokken.

Men blir du noen gang matlei?

– Jeg spiser aldri maten jeg lager på restauranten, og derfor synes jeg det er deilig å fikse i stand noe annet hjemme. Mens når jeg på ferie og spiser mye på restauranter savner jeg å lage egen mat.

- Det er alltid vanskelig å vite om en biff er mør. Jeg ser alltid etter kjøtt som er marmorert med ispekket fett. Du kan gjenkjenne det, ved at det er små striper med fett bakt inn i kjøttet. Har kjøttet også en dyp mørk rødfarge begynner jeg å bli fornøyd, og gleder meg til en deilig mør og saftig biff. Mye av smaken og mørheten ligger i fettet. Entrecote er det kjøttstykket alle kokker foretrekker. Her finnes det mest fett, deilig! forteller Bent Stiansen.

Foto: Alexander Benjaminsen
Foto: Alexander Benjaminsen

Du trenger:

Til 2 personer

2 entrecote á 200 gram

1 ts salt

8 drag sort pepperkvern

2 ss solsikkeolje

Juksebearnaise

4 ss majones

2 ss creme fraiche eller seterrømme

2 ts estragon, hakket eller 1 ss frisk estragon

2 ts hvitvinseddik

5 drag hvit pepperkvern

½ ts salt

Slik gjør du:

1. Varm en grillstekepanne på sterk varme. Salte og pepre entrecoten og pensle den med solsikkeolje.

2. Legg entrecoten på grillepannen og stek den i ett minutt før den snus 90 grader for å få grillmønster.

3. Stek den videre i ett minutt før entrecoten snus og stekes 2 minutter på den andre siden. Ta entrecoten av pannen og la den hvile på en tallerken i fem minutter før den spises.

4. Juksebernaise: Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Server den romtemperert. Du kan ha sausen i en liten kjele og varme den opp til maks 50 grader og servere den varm.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?