Til hovedinnhold

Bursdag, jentekveld eller jul - slik lager du cookies til alle anledninger

4. november 2013Aktuelt
KAKETREND: Lekre cookies er den nye baksttrenden. Foto: Therese Alice Sanne/VG
KAKETREND: Lekre cookies er den nye baksttrenden. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Det internasjonale fenomenet «glazed cookies» spås som den neste store kaketrenden. Godt viser hvordan du kan pynte de lekre kjeksene helt selv. 

Cookies er sannsynligvis de fineste små kakene du noen gang har sett. Lyse kjeks dekket med lekker glasur eller fondant er den nye store kaketrenden i utlandet.

På bakeriet Elenis i New York kan du bestille skreddersydde kjeks til alt fra Halloween til babyshowers.

– I USA og England er cookies-trenden like som stor som cupcakes, og da jeg så hvor stort det var i utlandet ville jeg introdusere det i Norge, sier Ingrid Hancock Bjerknes (26).

INSPIRASJON: Ingrid Hancock Bjerknes håper å inspirere nordmenn til å lage cookies, som både smaker godt og ser fantastisk ut. Foto: Therese Alice Sanne/VG
INSPIRASJON: Ingrid Hancock Bjerknes håper å inspirere nordmenn til å lage cookies, som både smaker godt og ser fantastisk ut. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Ny søt trend

Ingrid er gründeren som for to år siden presenterte cupcakes for nordmenn gjennom boken «Cupcakes», som ble en kjempesuksess og oversatt til flere språk. I dag leverer firmaet hennes Hancock Cupcakes spesialdesignede cupcakes til både privatkunder og bedrifter, og omsetningen fortsetter bare å øke hvert år.

Nå har Ingrid imidlertid fått øyne opp for en ny søt trend. Hancock selger ikke cookies kommersielt, men håper å inspirere nordmenn til å lage egne designede kjeks med hennes siste bok «Cookies – pynt dem selv!».

– Cookies er ikke «bare» kjeks. Du kan skreddersy dem enda mer enn med cupcakes, cakepops eller makroner, og du kan servere dem til alle anledninger, sier hun.

Helårskjeks til alle anledninger

Det nye kakefenomenet er fortsatt noe ukjent i Norge, men designerkjeksene har faktisk en del likheter med en mer kjent og norsk tradisjon; nemlig pepperkakebaking.

Foto: Therese Alice Sanne/VG
Foto: Therese Alice Sanne/VG

– Mens pepperkaker forbindes med jul, kan disse lages året rundt, forteller Bjerknes og fortsetter:

– Du trenger ikke å være utdannet kakedekoratør for å kreere lekre cookies. Med rett utstyr blir pynteprosessen veldig forenklet, og en aktivitet der du kan engasjere både store og små.

Under deler Ingrid Hancock Bjerknes oppskrifter og pynteknikker på cookies!

Slik pynter du cookies

Å lage cookies og designe dem selv er mye enklere enn det ser ut. Kjeksdeigen kjevles ut og trykkes ut med forskjellige former. Til slutt pyntes kjeksene med glasur eller fondant i forskjellige farger og mønstre. Resultatet er garantert å bli en snakkis på neste arrangement - enten det er bursdag, jentekveld, babyshower eller julefest.

UTSTYR: Fondant eller sukkerpasta, fondantformer, kjeksformer, kjevle og mønsterkjevler er blant utstyret som gjør cookies-pyntingen til en lek. Foto: Therese Alice Sanne/VG
UTSTYR: Fondant eller sukkerpasta, fondantformer, kjeksformer, kjevle og mønsterkjevler er blant utstyret som gjør cookies-pyntingen til en lek. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Utstyr som kan være kjekt å ha:

  • Cookieformer - vanlige former og stempelformer med pushfunksjon
  • Kjevle/rullepinne/målepinne
  • Sprøyteposer og tipper
  • Tynn pensel
  • Trykkstensiler eller rullepinne med mønster
  • Utsikkere til pynt (silikonformer til figurer og former med pushfunksjon)
  • Spiselig lim
  • Kakepynt, for eksempel perler, spiselig glitter og spray

Vaniljekjeks

ALLE FORMER: Lek deg frem med ulike fasonger ut i fra hvilken anledning kjeksene skal serveres til. Foto: Therese Alice Sanne/VG
ALLE FORMER: Lek deg frem med ulike fasonger ut i fra hvilken anledning kjeksene skal serveres til. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Følgende grunnoppskrift gir lyse cookies som passer med alle slags typer pynt. Husk at cookies skal være gylne og ikke brune.

Dette trenger du:

200 gr usaltet smør, romtemperert

200 g melis eller fint sukker

Frøene fra 1 vaniljestang

1 vispet egg

400 gr hvetemel, siktet

Slik gjør du:

1. Rør smør, melis, frøene fra vaniljestangen og eventuell smakstilsetning lyst og luftig med en kjøkkenmaskin eller håndmikser. Ikke miks for lenge, for da kan kjeksene få for mye bobler i seg, og deigen renner lett under steking.

2. Bland inn egget, og sett mikseren på høy hastighet. Skru ned hastigheten litt, og vend inn siktet hvetemel. Du vil nå merke at deigen formes. Når deigen begynner å få små klumper og ikke er så «klissete» lenger, er den ferdig.

3. Samle deigen til en ball. Legg den i en lufttett boks, og la den ligge i kjøleskapet i cirka 20-30 minutter. Deigen blir lettere å jobbe med når den har stått i kjøleskapet og blitt kald.

4. Kjevle ut deigen jevn på en arbeidsbenk. Leiven har perfekt tykkelse når den er 3-5 mm tykk.

5. Bruk cookieformer til å stikke ut kjeksene. Bruk en stekespade til å flytte kjeksene over på en stekeplate med bakepapir.

6. Stek kjeksene på 180 grader på midterste rille i ovnen i cirka 6-10 minutter. Tiden kan variere, avhengig av størrelsen på kjeksen. Cookies skal stekes til de er såvidt lysebrune i kantene.

7. Når kjeksene er ferdigstekt, bruker du en stekespade og løfter dem over på en rist til avkjøling. Legg kjeksene i en lufttett boks, og oppbevar dem på et tørt sted. De holder seg i 2-4 uker.

Tips: Stek alltid like store cookies sammen i ovnen. Hvis du blander størrelser, vil nemlig de små være ferdigstekt mens de store fortsatt er rå i midten.

Tre pynteteknikker

DETALJER: Trykkstensiler og silikonformer kan gi det lille ekstra til kjeksene ved bruk av fondant eller marsipan. Foto: Therese Alice Sanne/VG
DETALJER: Trykkstensiler og silikonformer kan gi det lille ekstra til kjeksene ved bruk av fondant eller marsipan. Foto: Therese Alice Sanne/VG
KJAPT OG ENKELT: Bruker du pushformer med trykk får du enkelt et mønster i fondanten eller marsipanen i samme form som kjeksene. Foto: Therese Alice Sanne/VG
KJAPT OG ENKELT: Bruker du pushformer med trykk får du enkelt et mønster i fondanten eller marsipanen i samme form som kjeksene. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Fondant er en myk sukkerpasta som egner seg godt til å dekorere med. De kommer i ferdigpakker i forskjellige farger. Du får tak i det blant annet hos Cacas eller andre forhandlere som fører kakeutstyr. Fondanten er enkel å kjevle ut og forme. Du kan dessuten tilsette smaksessenser (for eksempel LorAnne Flavors) for å variere smaken. Marsipan kan også brukes på samme måte.

Fondant kan pyntes på forskjellige måter til kjeksene. Tykkelsen på fondanten/marsipanen er perfekt når den er cirka 2,5 mm. Bruk gjerne bakepapir under når du kjevler ut fondant eller marsipan for å unngå å få støv på den.

Her viser Ingrid Hancock Bjerknes to varianter - en med trykkstensiler/rullepinner og en med stempelformer.

1. Fondant med trykkstensil

Steg 1: Start med å kjevle ut en bit fondant/marsipan til passe tykkelse. Legg trykkstensilene på fondanten. Trykk ned stensilene med fingrene eller eventuelt en rullepinne med mønster.
Steg 1: Start med å kjevle ut en bit fondant/marsipan til passe tykkelse. Legg trykkstensilene på fondanten. Trykk ned stensilene med fingrene eller eventuelt en rullepinne med mønster.
Steg 2: Bruk samme form som du brukte på kjeksene for å stikke ut fondanten.
Steg 2: Bruk samme form som du brukte på kjeksene for å stikke ut fondanten.
Steg 3: Bruk en pensel og trykk spiselig lim eller icing på fondanten og fest den til kjeksen.
Steg 3: Bruk en pensel og trykk spiselig lim eller icing på fondanten og fest den til kjeksen.
Steg 4: For ekstra detaljer, kan du legge en annen fondant-farge i en silikonform. Trykk den ut i en sløyfeform som du fester på toppen av fondanten med spiselig lim eller icing.
Steg 4: For ekstra detaljer, kan du legge en annen fondant-farge i en silikonform. Trykk den ut i en sløyfeform som du fester på toppen av fondanten med spiselig lim eller icing.

2. Fondant med stempelformer

Steg 1: Start med å kjevle ut fondanten jevnt. Et tips er å bruke en målepinner der du kan justere tykkelsen.
Steg 1: Start med å kjevle ut fondanten jevnt. Et tips er å bruke en målepinner der du kan justere tykkelsen.
Steg 2: Bruk samme cookieformer med pushfunksjon som du brukte til å lage kjeksene med. Trykk ut en bit i fondanten.
Steg 2: Bruk samme cookieformer med pushfunksjon som du brukte til å lage kjeksene med. Trykk ut en bit i fondanten.
Steg 3: Bruk en ren pensel og påfør spiselig lim eller icing på kjeksen. Fest deretter fondant-biten som hører til på hver kjeks, og de er klare til servering!
Steg 3: Bruk en ren pensel og påfør spiselig lim eller icing på kjeksen. Fest deretter fondant-biten som hører til på hver kjeks, og de er klare til servering!

3. Glasur

ICING: Glasur kan anvendes til det uendelige, og det er kun kreativiteten som setter en stopper. Bruk konditorfarge for å blande forskjellige farger og lek deg frem med ulike detaljer og strøssel. Foto: Therese Alice Sanne/VG
ICING: Glasur kan anvendes til det uendelige, og det er kun kreativiteten som setter en stopper. Bruk konditorfarge for å blande forskjellige farger og lek deg frem med ulike detaljer og strøssel. Foto: Therese Alice Sanne/VG

I tillegg til fondant og marsipan, kan du velge mellom melisglasur eller icing for å dekorere cookies.

Den aller vanligste ingrediensen når man skal pynte cookies med er icing. Du kan lage icingen selv eller kjøpe ferdig på tube, med og uten farge. Ingrid Hancock Bjerknes anbefaler at du lager icingen selv, da smaker den best.

Icing

4 eggehviter

Sitronsaft fra 1 sitron

1 kg siktet melis

Slik gjør du:

1. Pisk eggehvitene så den skummer. Bland i sitronsaften.

2. Sikt inn melis litt etter litt for å unngå klumper. Miks det hele sammen på lav hastighet.

3. Når alle ingrediensene er godt blandet, sjekker du konsistensen. Icingen skal verken være for fast eller flytende. Hvis sidene på bollen fortsatt er «tørre», tilsetter du litt mer sitronsaft, slik at icingen ser «myk» ut, men ikke flytende.

4. Øk hastigheten, og fortsett å mikse blandingen i 2-3 minutter. Ha icingen i en bolle, og dekk til med en fuktig, varm klut eller oppbevar i en lufttett boks. Sørg for at det ikke kommer luft til, for da vil icingen stivne.

Når man pynter cookies, bruker man to ulike tykkelser på icingen. Tykkelsen på oppskriften over brukes til å lage border, prikker, linjer og ytterkanten på kjeksene.

Tilsetter du litt vann/sitronsaft i oppskriften over (tilsett bittelitt væske om gangen), får du en mer flytende konsistens på icingen. Denne flytende icingen brukes når man skal legge icing på flatene innenfor ytterkantene på kjeksene.

Steg 1: Bland først en porsjon med fast icing og tilsett eventuelt konditorfarge. Lag eventuelt flere porsjoner eller del opp icingen i skåler hvis du vil ha flere farger.
Steg 1: Bland først en porsjon med fast icing og tilsett eventuelt konditorfarge. Lag eventuelt flere porsjoner eller del opp icingen i skåler hvis du vil ha flere farger.
Steg 2: Start med å tegne en ytterkant rundt kjeksen med den faste icingen. Bruk gjerne en 4 Wilton-tipp for presis påføring.
Steg 2: Start med å tegne en ytterkant rundt kjeksen med den faste icingen. Bruk gjerne en 4 Wilton-tipp for presis påføring.
Steg 3: Tilsett litt vann/sitronsaft i glasuren, eller lager en ny porsjon som er mer flytende. Fyll opp en ny pose med den mer flytende icingen og fyll hele flaten med den. For å tegne detaljer inni den dekkende glasuren, bruk en annen farge og dekorer før icingen stivner.
Steg 3: Tilsett litt vann/sitronsaft i glasuren, eller lager en ny porsjon som er mer flytende. Fyll opp en ny pose med den mer flytende icingen og fyll hele flaten med den. For å tegne detaljer inni den dekkende glasuren, bruk en annen farge og dekorer før icingen stivner.

Publisert: 04.11.2013 kl. 08:00
Oppdatert: 04.11.2013 kl. 12:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?