Bursdag, jentekveld eller jul - slik lager du cookies til alle anledninger
Det internasjonale fenomenet «glazed cookies» spås som den neste store kaketrenden. Godt viser hvordan du kan pynte de lekre kjeksene helt selv.
Cookies er sannsynligvis de fineste små kakene du noen gang har sett. Lyse kjeks dekket med lekker glasur eller fondant er den nye store kaketrenden i utlandet.
På bakeriet Elenis i New York kan du bestille skreddersydde kjeks til alt fra Halloween til babyshowers.
– I USA og England er cookies-trenden like som stor som cupcakes, og da jeg så hvor stort det var i utlandet ville jeg introdusere det i Norge, sier Ingrid Hancock Bjerknes (26).
Ny søt trend
Ingrid er gründeren som for to år siden presenterte cupcakes for nordmenn gjennom boken «Cupcakes», som ble en kjempesuksess og oversatt til flere språk. I dag leverer firmaet hennes Hancock Cupcakes spesialdesignede cupcakes til både privatkunder og bedrifter, og omsetningen fortsetter bare å øke hvert år.
Nå har Ingrid imidlertid fått øyne opp for en ny søt trend. Hancock selger ikke cookies kommersielt, men håper å inspirere nordmenn til å lage egne designede kjeks med hennes siste bok «Cookies – pynt dem selv!».
– Cookies er ikke «bare» kjeks. Du kan skreddersy dem enda mer enn med cupcakes, cakepops eller makroner, og du kan servere dem til alle anledninger, sier hun.
Helårskjeks til alle anledninger
Det nye kakefenomenet er fortsatt noe ukjent i Norge, men designerkjeksene har faktisk en del likheter med en mer kjent og norsk tradisjon; nemlig pepperkakebaking.
– Mens pepperkaker forbindes med jul, kan disse lages året rundt, forteller Bjerknes og fortsetter:
– Du trenger ikke å være utdannet kakedekoratør for å kreere lekre cookies. Med rett utstyr blir pynteprosessen veldig forenklet, og en aktivitet der du kan engasjere både store og små.
Under deler Ingrid Hancock Bjerknes oppskrifter og pynteknikker på cookies!
Slik pynter du cookies
Å lage cookies og designe dem selv er mye enklere enn det ser ut. Kjeksdeigen kjevles ut og trykkes ut med forskjellige former. Til slutt pyntes kjeksene med glasur eller fondant i forskjellige farger og mønstre. Resultatet er garantert å bli en snakkis på neste arrangement - enten det er bursdag, jentekveld, babyshower eller julefest.
Utstyr som kan være kjekt å ha:
- Cookieformer - vanlige former og stempelformer med pushfunksjon
- Kjevle/rullepinne/målepinne
- Sprøyteposer og tipper
- Tynn pensel
- Trykkstensiler eller rullepinne med mønster
- Utsikkere til pynt (silikonformer til figurer og former med pushfunksjon)
- Spiselig lim
- Kakepynt, for eksempel perler, spiselig glitter og spray
Vaniljekjeks
Følgende grunnoppskrift gir lyse cookies som passer med alle slags typer pynt. Husk at cookies skal være gylne og ikke brune.
Dette trenger du:
200 gr usaltet smør, romtemperert
200 g melis eller fint sukker
Frøene fra 1 vaniljestang
1 vispet egg
400 gr hvetemel, siktet
Slik gjør du:
1. Rør smør, melis, frøene fra vaniljestangen og eventuell smakstilsetning lyst og luftig med en kjøkkenmaskin eller håndmikser. Ikke miks for lenge, for da kan kjeksene få for mye bobler i seg, og deigen renner lett under steking.
2. Bland inn egget, og sett mikseren på høy hastighet. Skru ned hastigheten litt, og vend inn siktet hvetemel. Du vil nå merke at deigen formes. Når deigen begynner å få små klumper og ikke er så «klissete» lenger, er den ferdig.
3. Samle deigen til en ball. Legg den i en lufttett boks, og la den ligge i kjøleskapet i cirka 20-30 minutter. Deigen blir lettere å jobbe med når den har stått i kjøleskapet og blitt kald.
4. Kjevle ut deigen jevn på en arbeidsbenk. Leiven har perfekt tykkelse når den er 3-5 mm tykk.
5. Bruk cookieformer til å stikke ut kjeksene. Bruk en stekespade til å flytte kjeksene over på en stekeplate med bakepapir.
6. Stek kjeksene på 180 grader på midterste rille i ovnen i cirka 6-10 minutter. Tiden kan variere, avhengig av størrelsen på kjeksen. Cookies skal stekes til de er såvidt lysebrune i kantene.
7. Når kjeksene er ferdigstekt, bruker du en stekespade og løfter dem over på en rist til avkjøling. Legg kjeksene i en lufttett boks, og oppbevar dem på et tørt sted. De holder seg i 2-4 uker.
Tips: Stek alltid like store cookies sammen i ovnen. Hvis du blander størrelser, vil nemlig de små være ferdigstekt mens de store fortsatt er rå i midten.
Tre pynteteknikker
Fondant er en myk sukkerpasta som egner seg godt til å dekorere med. De kommer i ferdigpakker i forskjellige farger. Du får tak i det blant annet hos Cacas eller andre forhandlere som fører kakeutstyr. Fondanten er enkel å kjevle ut og forme. Du kan dessuten tilsette smaksessenser (for eksempel LorAnne Flavors) for å variere smaken. Marsipan kan også brukes på samme måte.
Fondant kan pyntes på forskjellige måter til kjeksene. Tykkelsen på fondanten/marsipanen er perfekt når den er cirka 2,5 mm. Bruk gjerne bakepapir under når du kjevler ut fondant eller marsipan for å unngå å få støv på den.
Her viser Ingrid Hancock Bjerknes to varianter - en med trykkstensiler/rullepinner og en med stempelformer.
1. Fondant med trykkstensil
2. Fondant med stempelformer
3. Glasur
I tillegg til fondant og marsipan, kan du velge mellom melisglasur eller icing for å dekorere cookies.
Den aller vanligste ingrediensen når man skal pynte cookies med er icing. Du kan lage icingen selv eller kjøpe ferdig på tube, med og uten farge. Ingrid Hancock Bjerknes anbefaler at du lager icingen selv, da smaker den best.
Icing
4 eggehviter
Sitronsaft fra 1 sitron
1 kg siktet melis
Slik gjør du:
1. Pisk eggehvitene så den skummer. Bland i sitronsaften.
2. Sikt inn melis litt etter litt for å unngå klumper. Miks det hele sammen på lav hastighet.
3. Når alle ingrediensene er godt blandet, sjekker du konsistensen. Icingen skal verken være for fast eller flytende. Hvis sidene på bollen fortsatt er «tørre», tilsetter du litt mer sitronsaft, slik at icingen ser «myk» ut, men ikke flytende.
4. Øk hastigheten, og fortsett å mikse blandingen i 2-3 minutter. Ha icingen i en bolle, og dekk til med en fuktig, varm klut eller oppbevar i en lufttett boks. Sørg for at det ikke kommer luft til, for da vil icingen stivne.
Når man pynter cookies, bruker man to ulike tykkelser på icingen. Tykkelsen på oppskriften over brukes til å lage border, prikker, linjer og ytterkanten på kjeksene.
Tilsetter du litt vann/sitronsaft i oppskriften over (tilsett bittelitt væske om gangen), får du en mer flytende konsistens på icingen. Denne flytende icingen brukes når man skal legge icing på flatene innenfor ytterkantene på kjeksene.
Publisert: 04.11.2013 kl. 08:00
Oppdatert: 04.11.2013 kl. 12:36
Lag deg en gratis konto