Utfordrer fredagstacoen med ekte meksikansk taco
Dropp halvfabrikata og lag autentisk taco på den meksikanske måten. Oslos første skikkelige tacorestaurant Taco República deler oppskriftene med Godt.
Mellom grønnsaksforhandlere, asiatiske restauranter og kebabsjapper, har Torggata i Oslo endelig fått et etterlengtet skikkelig tacosted. Henrik Henriksen, Niklas Granlund og Magnus Castracane bak den nyåpnede restauranten har bokstaveligtalt hentet en liten bit av Mexico til Norge.
Med den meksikanske kjøkkensjefen Daniel Castillo Marroquín bak kjøkkenspakene har de nylig startet Taco República, som fremover skal tilby Osloborgere autentisk, meksikansk taco. Skal vi tro gutta er det nemlig stor forskjell på den og tacoen nordmenn er vant til å benke seg med foran TVen på fredager.
– «Norsk» taco var faktisk det første jeg fikk smake da kom hit for cirka 6 måneder. Jeg synes det var godt, men smakene er veldig forskjellige fra tacoen jeg er vant til og kan ikke sammenlignes, forteller kjøkkensjefen og fortsetter:
– Det er for eksempel en del spisskummen i norske tacokryddere. Det er ikke akkurat en hovedingrediens i meksikansk taco.
Mange chilisorter
Til gjengjeld finnes det ørten sorter chili, både frisk og tørket, som piffer opp maten på hver sin måte.
– Vi har importert cirka 12 ulike chilisorter, men det er kun en brøkdel av det som finnes i Mexico. Det er helt fantastisk hvordan de lukter og smaker helt forskjellig fra de er friske til tørkede, sier Marroquín.
Selv om den «norske» og meksikanske tacoen har noen likhetstrekk med faste innslag som salsa og guacamole, er det imidlertid forskjell på hvordan råvarene behandles.
– Mexico har flere tusen års erfaring med dyrking av grønnsaker som chili, tomat og avokado. Jeg lærte tidlig fra mamma hvordan jeg skal bruke og behandle de ulike ingrediensene.
Maismel fra Mexico
Det er ikke bare kokken og chilisortene den nye restauranten har fått fra Mexico - de har også importert andre autentiske ingredienser som maismel.
Masa-melet bruker de til å lage hjemmelagde lefser på rullende bånd i tortillamaskinen, også med opphav fra Sør-Amerika.
– Vi kaller henne bare Dora. Hun er en maskin på kjøkkenet, spøker kjøkkensjefen mens han ruller og steker lefser i et imponerende tempo.
Nå deler Taco República tre av sine oppskrifter på Godt med ingredienser som du ikke trenger å dra helt til Mexico for å få tak i.
Carnitas
1 kg svinenakke
1/2 appelsin
1/2 liter melk
1/2 kg svinefett (ribbefett)
20 g salt
1. Del nakken i store biter, ha på saltet og la det ligge en times tid.
2. Varm opp en kjele med resten av ingrediensene og legg nakkestykkene oppi.
3. Sett kjelen i ovnen på cirka 90 grader i 4-6 timer eller til stykkene faller fra hverandre. Rør om av og til.
4. Ved servering varmer man opp passende mengde i en panne og lar det brunes litt her og der mens man drar kjøttet fra hverandre. Server i tortillalefser.
Salsa Roja
400 g tomater
1/2 løk
2 hvitløksfedd
1 chile morita (eller en annen hel, tørket chilli)
2 ss hvitvinseddik
Noen kvaster koriander
Salt
1. Ha tomater, løk og hvitløk i en varm og tørr stekepanne til det blir brunsvarte flekker her og der.
2. Legg chilien i panna og varm den opp, men den må ikke bli brent.
3. Ha alt i en bolle med resten av ingrediensene og kjør det med en stavmixer eller i blender. Smak til med salt og eddik, og eventuelt mer chili hvis du ønsker den sterkere.
Guacamole
2 stk avocado, modne
2 ss koriander hakket
1 ss løk, finhakket
1 lime, saften
1 ss grønn chilli
Salt etter smak
Mos avocado og bland inn resten av ingrediensene. Juster med lime, salt og chilli etter smak. Vi liker den veldig sterk, veldig syrlig og passe salt.
Vis oss din meksikanske taco på Instagram ved å merke bildene med #godtno, så plukker vi deg til siden vår.
Publisert: 13.11.2013 kl. 06:47
Oppdatert: 13.11.2013 kl. 22:08
Lag deg en gratis konto