Guide til Oslobukta: Oslos nye, trendy hotspot

26. juni 2020Aktuelt
DONUTSUKSESS: Talor Browne har åpnet sin andre Talormade-donutsjappe. Denne ligger i Oslobukta. Foto: Tjodunn Dyrnes
DONUTSUKSESS: Talor Browne har åpnet sin andre Talormade-donutsjappe. Denne ligger i Oslobukta. Foto: Tjodunn Dyrnes

Har du vært i Oslobukta? Her finner du trendy og tradisjonsmat side om side. Godt har laget en liten spiseguide med ni steder fra den nye bydelen.

Det er som å være i utlandet. I skyggen av det nye Munchmuseet Lambda har det vokst frem et trendy, arkitektonisk stilig boligområde med små cafeer, barer, restauranter og hurtigmatsteder side om side.

Fra soloppgang til solnedgang kan man nyte stemningen i Oslobukta. Småunger hopper i fontenene ved Vannkunsten og de litt større hopper fra bryggekanten og rett i fjorden i Bispevika.

Mange har gått tur langs bryggene her, men mye har vært stengt i coronaens tid. Nå slås dørene igjen opp og åpningstidene utvides. Oslobukta er virkelig blitt stedet du vil besøke i sommer. Luftigere enn Grünerløkka, mer avslappet enn Aker Brygge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVERBLIKK BJØRVIKA: Munch brygge ligger fra Munchmuseet og inn til Dronning Eufemies gate. Bispevika ligger til høyre for Munch brygge.
Fotoillustrasjon: Oslo S Utvikling AS
OVERBLIKK BJØRVIKA: Munch brygge ligger fra Munchmuseet og inn til Dronning Eufemies gate. Bispevika ligger til høyre for Munch brygge. Fotoillustrasjon: Oslo S Utvikling AS

Hele området fra Operaen og ut til Sørenga heter Bjørvika. Oslobukta består av Barcode bakerst, på Akerselvas sørlige bredde ligger Munch brygge og så følger Bispevika, og ytterst ligger Sørenga. I denne guiden har vi fokusert på den delen av Oslobukta som inkluderer Munch brygge og Bispevika.

Flere nye steder kommer

Stjernerestauranten Maaemo ligger bare et steinkast unna. Her nede i Oslobukta kommer også den restauranten vi i Godt-redaksjonen ser frem til med spenning: Esben Holmboe Bangs nye restaurant Vandalay.

Ida Sofie Grimstad, markedsansvarlig i Carucel eiendom kan bekrefte at det nye Maaemo-stedet åpner i samme bygg som selve Maaemo, men lenger ned mot vannet og smultringstedet Talormade.

Og det kommer også flere nye spisesteder.

Grimstad letter litt på sløret for Godt.

– Først kommer vel en filial av Lett på Munch brygge, hvor Leon lå tidligere. I september kommer Villa Paradiso nede ved siden av Brasseri Rivoli, omtrent på samme tid som Vandalay, tror vi, sier markedssjefen.

Vegansk og Munch-inspirert

Hun kan også avsløre at det kommer en indisk restaurant, en libanesisk, et sushisted og et vegansk spisested om ikke lenge, men det vil hun ikke avsløre mer om på det nåværende tidspunkt.

– Men jeg kan fortelle om et sted startet av Akershusgruppen (som blant annet driver Brasseri Hansken, Cafe Skansen og Nydalen Bryggeri og spiseri red. anm.) som skal hete «I baren», inspirert av Munchs maleri med samme navn, sier Grimstad.

Da Godt besøkte den hippe, nye bydelen innenfor Lambda var det 30 dirrende, varme i skyggen, den nye badebryggen var åpnet og tatt i bruk av ivrige badere, og dagen før hadde donut-dronningen Talor Browne åpnet dørene til sitt nyeste paradis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISKALD NYTELSE: Cold brew og egenprodusert softis servert i en cinnamon sugar donut hos Talormade.
Foto: Tjodunn Dyrnes
ISKALD NYTELSE: Cold brew og egenprodusert softis servert i en cinnamon sugar donut hos Talormade. Foto: Tjodunn Dyrnes

Talormade

De herligste donuts av alle slag blir her servert i Miami-rosa omgivelser på bryggekanten. Og en iskald nyhet.

Donuts er den amerikanske fetteren til norske smultringer, kanskje bare litt større, som jo nesten alt som kommer fra «over there» bruker være.

– Jeg har drømt om å servere softis i donuts, men softismaskiner er så dyre at det er først nå vi hadde muligheten til å investere i en, sier Talor Browne.

Hun forteller at de lager softisrøren selv, med ekstra vanilje. Ellers kan man velge i både kjente og kjære smaker, samt nye og spennende. Det utvikles og testes stadig nye versjoner her, så her har du muligheten til å bli overrasket.

Det er sitteplasser både ute og inne hos Talor i Bispevika i Oslobukta.

Operagata 69

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOLSKINNSBOLLER I OSLOBUKTA: Daglig leder Stine Røstadstuen byr på nybakte boller.
Foto: Tjodunn Dyrnes
SOLSKINNSBOLLER I OSLOBUKTA: Daglig leder Stine Røstadstuen byr på nybakte boller. Foto: Tjodunn Dyrnes

Godt Brød

På den andre siden av det lille torget ligger en avdeling av den velkjente bakerikjeden Godt Brød. Her er det godt med plasser både ute og inne, selv om det på grunn av coronasituasjonen er luftigere mellom bordene enn ellers.

– Vi har åpent fra 07.30 til 19.00, så her kan du kose deg fra frokost til middag, sier daglig leder Stine Røstadstuen. Foreløpig er det ikke alkoholservering på bakeriet, men de vurderer å søke om sjenkebevilgning.

Duften av gjærbakst siver ut fra bakeriet og lokker stadig forbipasserende inn i bakeriet. Bestselgeren er det ingen tvil om:

– Mandelbolle!

Operagata 29

Artikkelen fortsetter under bildet.

PINK FISH: Caroline Yin og daglig leder Stefan Cvijanovic har hendene fulle med takeawaybestillinger.
Foto: Tjodunn Dyrnes
PINK FISH: Caroline Yin og daglig leder Stefan Cvijanovic har hendene fulle med takeawaybestillinger. Foto: Tjodunn Dyrnes

Pink Fish

Bak fastfood-kjeden med sjømat på menyen står ingen ringere enn en Bocuse d'Or-vinner, nemlig Geir Skeie.

– Vi ønsker å bli veldig store og vi ønsker å bli kjent i hele verden, sa Skeie til Godt da det ble kjent at Pink Fish skulle åpne filial i Singapore.

I filialen på Munch brygge er det god plass både ute og inne. Her kan du også nyte en øl eller et glass vin til din burger, bowl, salat eller wrap.

– Det bestilles mye take away til kontorer og folk tar med seg maten ut på bryggekanten. Vi merker at det stadig kommer flere folk ned hit etter at badeplassen åpnet for en ukes tid siden, forteller daglig leder Stefan Cvijanovic.

Ble du fysen på sjømat og har lyst til å lage noe hjemme? Da kan du finne mesterkokk Geir Skeies oppskrift på herlig fiskesuppe her.

Operagata 35

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERNUDLER: Lorena Muñoz serverer rykende varme nudler hos Koie Ramen.
SOMMERNUDLER: Lorena Muñoz serverer rykende varme nudler hos Koie Ramen.

Koie ramen

Stramt, japansk design. Ingen uteplasser, men åpne dører og vinduer gjør restauranten deilig sval. Her sitter både unge studenter og voksne. Duftende boller med nudler og spennende topping passerer oss på veien inn.

– Mange tenker kanskje mer på vinter når vi nevner rykende varm nudelsuppe. Er heite nudler og suppe bra sommermat?

– Jeg synes ramen er sommermat og det samme gjør stamkundene våre. Men vi jobber også med noen sommerretter, blant annet en kald nudelsalat, forteller assisterende restaurantsjef Petter Odin Amundsen.

Det finnes også småretter på menyen som hot frityrstekt karaage kylling eller fylte japanske dumplinger, gyoza, som kan skylles ned med te eller en iskald øl.

Her kan du lese hva vår anmelder mente om Koie ramen da de startet opp i Osterhaus gate 13.

Operagata 39

Artikkelen fortsetter under bildet.

BURGER OG BADENYMFER: Burger er perfekt mat etter et bad, mener fra venstre Tonje Stene, Mari Mikkelsen og Merete Nyhammer.
Foto: Tjodunn Dyrnes
BURGER OG BADENYMFER: Burger er perfekt mat etter et bad, mener fra venstre Tonje Stene, Mari Mikkelsen og Merete Nyhammer. Foto: Tjodunn Dyrnes

Munchies

Er du mer kjøttfysen enn fiskesulten kan Munchies by på saftige burgere. Du kan også velge vegetar, om det passer bedre. Den lille burgerkjeden har nå tre filialer i Oslo: Grünerløkka, Frogner og nå også på Munch brygge.

På Munchs brygge kan du sitte både ute og inne, ta deg en øl eller en kald glasscola til fastfood'en.

– Det har vært en fantastisk dag og det passer perfekt med en burger og en brus, sier Tonje Stene, Mari Mikkelsen og Merete Nyhammer når Godt møter dem hos Munchies etter et avkjølende sjøbad.

Se hvordan det gikk med Munchies da vår anmelder testet takeaway-burgere levert på døra nå i coronatiden.

Operagata 13

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILLE FØR STORMEN: En time før åpning kan hovmester Ida Ræder Haraldsen fortelle at selv om mange bord er reservert, finnes det fortsatt muligheter.
Foto: Tjodunn Dyrnes
STILLE FØR STORMEN: En time før åpning kan hovmester Ida Ræder Haraldsen fortelle at selv om mange bord er reservert, finnes det fortsatt muligheter. Foto: Tjodunn Dyrnes

Brasseri Rivoli

For flere retters middag eller kanskje bare et glass vin og en forrett kan du besøke brasseriet på bryggekanten, Kari Innerås franskinspirerte Brasseri Rivoli.

Akkarringer, norske østers og klippfiskboller fikk vår anmelder til å male som en katt i spaltene da han besøkte stedet. Når Godt er innom denne sommerdagen står sjefen sjøl på kjøkkenet med fiskeslo til albuene, men hovmester Ida Ræder Haraldsen har tid til en liten prat før dørene åpnes for middagsservering.

– Nå i coronatiden har vi 12 spisebord og fire barbord ute og inne har vi kanskje en 60-70 plasser. Det er en god brasseristemning på bryggekanten her i de varme sommerkveldene, sier hovmesteren.

Like bra som i Paris, mente vår anmelder da han besøkte Brasseri Rivoli og her kan du lese mer om hva han trakk frem som godbiter.

Operagaten 3

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT UTVALG: – Vi har satset på mange viner på glass, slik at folk kan få smake mye forskjellig, sier daglig leder Jørn Damkjær.
Foto: Tjodunn Dyrnes
GODT UTVALG: – Vi har satset på mange viner på glass, slik at folk kan få smake mye forskjellig, sier daglig leder Jørn Damkjær. Foto: Tjodunn Dyrnes

Vin i Oslobukta

Med 140 viner på glass, og mer på flaske, burde man kunne finne noe som passer selv den særeste gane hos vinbaren med det treffende navnet Vin.

– Hit kommer både de som vet hva de skal ha og de som ikke er helt sikre på hva de skal velge. Vi har laget menyer som skal være hjelpsomme, basert på smaker og hva du liker og så kan selvfølgelig servitørene hjelpe til, sier daglig leder Jørn Damkjær.

– Og hvis man ikke drikker vin blir man kjeppjaget?

– Neida, her jager vi ingen og vi har et bra utvalg øl og drinker også, så det er ingen fare, sier Damkjær.

En liten meny med litt spekemat, suppe, paté og ost er perfekt følge til den store drikkemenyen. Her kan du nyte ditt glass ute eller inne, men bordene fylles fort opp, så det kan lønne seg i å være tidlig ute eller reservere. Riesling, bobler eller kanskje en rosé?

At nordmenn elsker rosé er det ingen tvil om. allerede i mai hadde salget av rosévin økt med 45 prosent på Vinmonopolet. Her kan du lese hvilke rosa viner vår anmelder anbefaler.

Operagata 11

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÅPEN BAR: Shutter var stengt for publikum da Godt var på besøk, men har nå åpnet dørene etter coronanedstengingen.
ÅPEN BAR: Shutter var stengt for publikum da Godt var på besøk, men har nå åpnet dørene etter coronanedstengingen.

Shutter

Da Godt besøker baren Shutter i Clarion Hotel Oslo er det hektisk aktivitet, selv om baren enda ikke har åpnet for publikum etter coronastengingen. Her skal det nemlig først være fest etter Gullruten-kåringen og så skal baren igjen åpnes for oss andre.

Når du leser dette er Gullrutefesten over og baren har igjen åpnet for oss vanlig dødelige. Med god plass både ute og inne er en cocktailbar på bryggekanten et kjærkomment tilskudd til et nabolag med hovedsaklig spisesteder.

Foreløpig er restauranten i hotellet, Fiskeriet, enda ikke åpnet, men nå er selve hotellet åpent igjen og cocktailbaren Shutter, så det kan ikke være så lenge til også denne slår opp dørene.

Shutter

Dronning Eufemiasgate 15

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ BØLJAN BLÅ: På Dialekt kan du både spise og drikke ombord.
PÅ BØLJAN BLÅ: På Dialekt kan du både spise og drikke ombord.
NYKOMMER: Barmanager Marting Gawlyta kan fortelle at båtbar og -cafe Dialekt la ut landgangen for publikum for to uker siden.
Foto: Tjodunn Dyrnes
NYKOMMER: Barmanager Marting Gawlyta kan fortelle at båtbar og -cafe Dialekt la ut landgangen for publikum for to uker siden. Foto: Tjodunn Dyrnes

Dialekt

Helt på tampen tar vi med denne nye båt-baren. Egentlig hører ikke Dialekt mat og vinbar med til Oslobukta eller Munch brygge, men vi tar likevel med denne kule nykommeren som flyter rett nedenfor i havnebassenget ved Operaen.

Det er nå to uker siden landgangen ble lagt ut for publikum for første gang og det har vært en flytende suksess siden, kan barmanager Martin Gawlyta fortelle. De har stengt mandager, men holder ellers åpent fra 15 til 23.30. Under pride week kan det også bli en tur ut på bølgen blå, sier Gawlyta, men vanligvis finner du Dialekt klappet til kai.

På båten kan du nyte både naturvin, naturlige cocktails eller hva med en syrinlemonade?

Kirsten Flagstads plass 28

Publisert: 26.06.2020 kl. 14:08
Oppdatert: 08.07.2020 kl. 13:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?