Endrer smaken på Coca-Cola uten sukker

22. april 2021Aktuelt
IKKE SOM FØR: De nye Coca-Cola uten sukker-boksene kan minne om de klassiske «sukkercola»-boksene. For ordens skyld, boksene på bildet er sendt til oss av Coca-Cola fordi de ennå ikke er tilgjengelige i butikk.
IKKE SOM FØR: De nye Coca-Cola uten sukker-boksene kan minne om de klassiske «sukkercola»-boksene. For ordens skyld, boksene på bildet er sendt til oss av Coca-Cola fordi de ennå ikke er tilgjengelige i butikk.
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Ingrediensene er de samme, men smaken skal være annerledes. Nå endrer Coca-Cola i Norge på sin sukkerfrie variant - igjen!

Er du en klassisk (C)Ola Nordmann, med hang til lettbrus? Da kan det hende at du blir overrasket neste gang du smaker på Coca-Cola uten sukker, eller «zero», som den kanskje er kjent som for mange.

Nå endres nemlig smaken, forteller kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola, Per Hynne, til Godt. Den nye smaken skal ligge tettere opp til den originale Coca-Colaen med sukker, og designet blir i tillegg endret for å likestilles med den originale sukkerholdige varianten.

– Alle ingrediensene er de samme, det er bare smaksblandingen som er justert, skriver Hynne i en e-post.

Dette er ikke første gang brusgiganten har endret på smaken til Zero. I 2017 endret de også på oppskriften, da for å få den til å smake enda mer som vanlig Cola, skrev TV2.

– Etter at vi endret oppskriften på daværende Coca-Cola zero sugar for noen år tilbake, fortsatte vår sukkerfrie variant å vokse. Vi har derfor jobbet med å utvikle smaken videre, sier kommunikasjonsdirektøren.
VGTV testet smaken, både på kolleger og med VGs vinanmelder:

Tester ny Cola-smak - se reaksjonen

«Fikk sjokk»

Coca-Cola rullet allerede i mars ut den nye varianten i Sverige, og endringen fikk flere i nabolandet til å reagere.

Aftonbladet skriver blant annet om bruselsker Frida Olsson fra Gävle som startet en underskriftskampanje i et håp om Coca-Cola skulle få med seg misnøyen, og om 29-åringen Linnea som i en Facebook-kommentar regelrett slakter den nye smaken.

– Den smaker jo ikke i det hele tatt som før, det er en helt ny smak. Den smaker nesten ingenting. Kullsyren er borte, som dø billig-cola. Jeg fikk sjokk, og ville ikke drikke mer av den, sier hun til avisen.

Den svenske kommunikasjonsdirektøren i Coca-Cola, Frida Keane, sa at det alltid ville komme reaksjoner, og at den nye varianten hadde de samme ingrediensene, men nye aromaer.

På spørsmål om de kommer til å endre brusen tilbake til den gamle smaken hvis den ikke faller i smak blant de norske forbrukerne, svarer Per Hynne dette:

– Vi er trygge på at den faller i smak. Vi får alltid reaksjoner når vi gjør endringer, men den nye smaken har blitt testet av forbrukere i en rekke sammenhenger, og har fått svært gode tilbakemeldinger.

Mange millioner liter

GAMMELT DESIGN: Slik skal ikke Coca-Cola uten sukker se ut lenger.
GAMMELT DESIGN: Slik skal ikke Coca-Cola uten sukker se ut lenger.
Foto: Berit Roald

Ifølge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen drakk vi i fjor intet mindre enn 540 804 000 liter brus, over 540 millioner liter der, altså.

Og det er tydelig at brus som er tilsatt søtstoff er mest populært: De siste tolv månedene har vi drukket over 122,9 millioner liter (122 942 518) mer brus med søtstoff, enn brus tilsatt sukker. Og salget av brus med søtstoff øker også betraktelig mer enn salget av sukkerbrus.

Coca-Cola ønsker ikke å oppgi hvor store markedsandel deres sukkerfrie cola har av konkurransemessige hensyn. Ringnes derimot opplyser at Pepsi Max har stått for 32 prosent av salget i det totale brusmarkedet. Mens i det sukkerfrie brusmarkedet står Pepsi Max for 51 prosent av totalsalget, ifølge Ringnes.

Cola-eksperter

Coca-Cola har alltid konkurrert mot Pepsi i kampen om colatørste kunder i hele verden. Her til lands har Pepsi Max hele tiden vært den desidert mest solgte sukkerfrie brusen.

Norge er også verdensledende når det gjelder konsum av sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. Nå er andelen nede i 44 prosent, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

– Pepsi Max er det solklart det største sukkerfrie brusmerket i Norge, og det er unikt i verdenssammenheng at en sukkerfri brus står så sterkt, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.

Han frykter ikke at storkonkurrenten skal ta innpå forspranget etter smaksendringen.

– Det er naturlig at konkurrenter tar grep for å få opp salget, men vi er mest opptatt av å gjøre det godt selv, sier han.

Sukkerfri brus dukket opp her til lands på 70-tallet, aller først med Tab. I 1983 kom Coca-Cola light på det norske markedet, mens Pepsi Max kom på det norske markedet i 1994, samtidig med Tab X-tra.

Så sent som i 2006 ble Coca-Cola zero lansert i Norge. Og i februar 2017 ble altså Coca-Cola zero relansert med ny smak og nytt navn: Coca-Cola zero sugar. Pepsi Max har aldri tatt liknende grep.

– Vi har hatt ulike smaksvarianter, men aldri endret på smaken på Pepsi Max. Den har vært lik siden lansering og det har aldri vært aktuelt å gjøre noe med den, sier Bruusgaard.

Det har aldri vært noen tvil om at nordmenn kan sin cola: I en uformell blindtest VG utførte i 2014 klarte nesten tre av fire av de spurte å identifisere sin favoritt-colatype!

Og i en stor smakstest av sukkerfri brus i samme avis i 2017, var det Pepsi Max som stakk av med en soleklar seier.

I TV2 Matkontrollens blindtest gjennomført i 2018 synes et flertall at Pepsi Max smakte best av den og Cola cola zero sugar.

I den opprinnelige teksten var tittelen «Endrer smaken på Coca-Cola zero, og vi skrev også at Coca-Cola uten sukker het Coca-Cola zero sugar. Det korrekte er at brusen heter «Coca-Cola uten sukker». Kl. 11.09 ble dette justert.

Publisert: 22.04.2021 kl. 10:10
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 11:11


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?