Til hovedinnhold

Matblogger og kokebokforfatter Nevada Berg om suksessen - og veien dit

1. mars 2019Aktuelt
BERGTATT AV NORSK MAT: Berg, som bor på et småbruk, har alltid vært interessert i mat, men det var ikke før hun ble eldre at hun fikk lyst til å begynne faktisk å lage maten. Foto: Espen Rasmussen/VG
BERGTATT AV NORSK MAT: Berg, som bor på et småbruk, har alltid vært interessert i mat, men det var ikke før hun ble eldre at hun fikk lyst til å begynne faktisk å lage maten. Foto: Espen Rasmussen/VG
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Den prisbelønte, amerikanske bloggeren Nevada Berg (34) lager iskrem av risengrynsgrøt og dip av ertestuing. Hun flyttet til Norge uten å vite noe om norsk mat – og forelsket seg i det norske kjøkkenet.

PRISBELØNT: Nevada Berg har både blitt nevnt i New York Times og Saveur. Foto: Espen Rasmussen/VG
PRISBELØNT: Nevada Berg har både blitt nevnt i New York Times og Saveur. Foto: Espen Rasmussen/VG

Et flatbrød av grovt mel senkes ned i lunkent vann. Matblogger og forfatter Nevada Berg (34) dytter det forsiktig ned i bollen, slik at hele blir bløtt. Om noen minutter skal hun fylle det tynne brødet med ertemos, saltet svinekjøtt, byggryn og rå grønnsaker, for så å rulle det hele sammen, klar til en jafs. Ingrediensene til en ertesuppe – omgjort til en wrap, eller rull.

Du finner oppskriften nederst i saken.

Nevada er amerikaneren fra Salt Lake City i Utah, som flyttet til Veggli i Buskerud og startet matbloggen «North Wild Kitchen», som hun lanserte i januar 2016. Hun fokuserer på norsk matkultur og norske ingredienser. I Nevadas oppskriftsarkiv finner du tradisjonelle retter som rakfisk, rømmegrøt og brun lapskaus, men også norske klassikere med Nevadas egen en tvist. Eksempelvis: Risengrynsgrøt-iskrem, ertestuing-dip eller lapper med øl.

Bare ni måneder etter at første oppskrift var publisert på bloggen, vant hun den prestisjetunge prisen «Blog of the Year» under den internasjonale matblogg-konkurransen Saveur Blog Awards. Hun tok også med seg prisen for «Best new voice». I høst slapp hun sin første kokebok, «Nevadas kjøkken». I den amerikanske storavisen The New York Times ble boken i oktober trukket frem som en av høstens beste kokebøker.

– Det har vært helt vilt! Alt skjedde så fort, sier hun.

– Og når The New York Times nevner boken din, er det den største anerkjennelsen du kan få i USA.

Trøffeltang og norsk oregano

Nevada flyttet til Norge sammen med sin norske ektemann. Her kjøpte de et lite småbruk, hvor de nå bor sammen med sønnen på tre år. Før de flyttet hit, hadde Nevada vært hjemmeværende. Da sønnen var blitt stor nok til å begynne i barnehagen, ville hun begynne med noe eget. Valget falt på å starte blogg.

– Jeg tenkte at jeg kunne kombinere alle hobbyene mine, som å skrive, ta bilder, mat og kultur, og en blogg føltes riktig. Via en blogg kan du kommunisere til verden. Jeg ville ikke bare være en blogger som pøste ut innlegg. Jeg ville uttrykke meg, fortelle historier. Som i en bok, men likevel ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ERTESUPPE: Istedenfor å servere ertesuppe i skål, kan den serveres som en wrap. Fremgangsmåten finner du nederst i saken. Foto: Espen Rasmussen/VG
ERTESUPPE: Istedenfor å servere ertesuppe i skål, kan den serveres som en wrap. Fremgangsmåten finner du nederst i saken. Foto: Espen Rasmussen/VG

Før de hadde kommet seg på plass i sitt nye hjemland, forventet hun ikke at det skulle være så mye spennende å hente fra det norske kjøkkenet. Norske mattradisjoner hadde hun ikke hørt mye om, annet enn de helt klassiske tradisjonsrettene.

– Men jeg tenkte da jeg kom hit: «Det må jo finnes så mye mer …» sier Nevada.

Hun bestemte seg for å utforske hva som fantes der ute. Nå har hun forelsker seg i det norske kjøkkenet, og ikke minst, all den gode maten som er fritt tilgjengelig i naturen her.

– Det er mye der ute som jeg fortsatt ikke vet om! Dere har vill oregano, og det er ikke sånt som du forbinder med Norge. Jeg har ikke funnet det ennå, men det må jeg gjøre. Og så har dere tang som smaker som trøffel. Det er så mange interessante ting her, men jeg tror vi har en tendens til å se til utlandet for ideer og inspirasjon.

Oreganoen du kan finne i Norge går under navnet Bergmynte. Tangen som smaker likt den eksklusive soppen trøffel, heter helt enkelt Trøffeltang. Begge deler finner du i naturen rundt om i landet.

Deler historier

PÅ NYTT VIS: Flatbrød kan vætes og brukes som wrap. Foto: Espen Rasmussen/VG
PÅ NYTT VIS: Flatbrød kan vætes og brukes som wrap. Foto: Espen Rasmussen/VG

Nevada selv trenger ikke gå langt for å finne spiselig gull. Utenfor familiens hus vokser det blant annet kantareller, blåbær, tyttebær, bringebær og markjordbær. På gårdene i området bor mennesker med historier, oppskrifter og kokkeleringsteknikker de er villige til å dele med henne. Det er en del av konseptet hennes – å skrive historien bak oppskriftene hun deler.

– De som bor her er så herlige, varme og snille. De har ønsket meg velkommen, og gladelig delt oppskrifter, latt meg være med på jakt, tatt meg med i røykerier og vist meg teknikker, forteller hun.

I det kalde trapperommet ved gangen henger det fenalår og pinnekjøtt til tørking.

Flatbrødet er hentet opp fra vannbadet, og har blitt mykt. Nå har det blitt som en lefse eller tortilla, og kan fylles med grønnsaker og kjøtt. Denne dagen bruker hun kjøttet fra en svineknoke hun har kokt, men du kan også bruke saltet lammekjøtt. Vil du erstatte kjøttet med noe grønt, er stekte poteter et godt alternativ.

– Dette er en sunn lunsj, sier hun.

På kjøkkenbenken står det også ingredienser til en fargerik kålsalat med epler og hasselnøtter, ment for å serveres ved siden av noe som kylling eller fisk.

– Alt jeg har laget i det siste har vært så … du vet, bakervarer. Jeg laget akkurat tyttebær- og kanelsnurrer. De ble så gode! Bare tenk smør, kanel, saftige og seige, smiler hun:

– Tyttebær og kanel er en god kombinasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IDÉRIK: Berg lager mye tradisjonell norsk mat, men ofte med ny vri. Foto: Espen Rasmussen/VG
IDÉRIK: Berg lager mye tradisjonell norsk mat, men ofte med ny vri. Foto: Espen Rasmussen/VG

La ingrediensene skinne

Av ingredienser hun elsker å lage mat med, kommer kantareller, einebær, ramsløk, granskudd og bær høyt opp på listen.

– Og selvsagt kjøttet. Her i området har vi elg. Og jeg liker kålrabi, men har egentlig ikke noen favoritter. Jeg liker å følge sesongene, sier hun.

Matinteressen har Nevada alltid hatt, det ser hun nå som hun er blitt voksen. Moren hennes var glad i å stå på kjøkkenet og å invitere til middagsselskaper.

– Hun hadde også en drøss av kokebøker, som jeg elsket å sitte og bla gjennom, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGERIKT: Berg lager en frisk og deilig salat med rødkål, eple og kålrot. Foto: Espen Rasmussen/VG
FARGERIKT: Berg lager en frisk og deilig salat med rødkål, eple og kålrot. Foto: Espen Rasmussen/VG

Det var likevel ikke før Nevada ble eldre at hun fikk lyst til å begynne faktisk å lage maten. Hun kom skikkelig i gang med kokkeleringen da hun flyttet til Storbritannia for å studere, men mange av rettene hun kjente fra hjemme i USA, fant hun ikke ingrediensene til. På mange måter måtte hun begynne litt på nytt. Hva hadde de i England som hun kunne bruke? Hva spiste de der og hvordan lagde de det?

Det var også i Storbritannia at hun møtte ektemannen. I mange år jobbet han for FN, og paret bodde derfor i både Mosambik og Italia før de flyttet til Norge. Også i disse landene satte hun seg inn i lokal matkultur.

– Uansett hvor jeg har reist eller hvor jeg har bodd, er matkulturen det første jeg vil lære om. Vet du hva folk spiser, kan du lettere forstå hvem de er, sier hun.

Noe av det hun har lært av særlig italiensk mat, er at oppskriftene ikke trenger å være kompliserte for at maten skal bli velsmakende.

– Når du har ingredienser av god kvalitet, trenger du ikke mer. Du vil at ingrediensene i seg selv skal skinne, sier Nevada.

Inspirasjon overalt

Føler du deg inspirert til å lage noe nytt med ingredienser du allerede kjenner, men er usikker på hvordan? Bare kast deg uti det, mener Nevada.

– Bare gjør det, bare prøv. Selv om det ikke funker den første gangen, kan det funke gang nummer to, tre eller fire. Finn ut hvilke smaker du liker, og hvis det er noe du er usikker på, prøv å tenke: «Hva kan passe med denne ingrediensen?» Du kan søke på nettet etter hva som passer med hva, sier hun.

Et annet tips: Ha det gøy med matlagingen.

– Du kan finne inspirasjon overalt. Om det er fra noen du kjenner, kokebøker eller fra andre retter du liker. Jeg finner inspirasjon fra steder jeg tidligere har reist. Er det noe jeg liker godt fra Italia, prøver jeg å finne ut hvordan jeg kan gjenskape retten, men med andre ingredienser, sier Nevada.

Ta fredagstacoen, for eksempel. Tortillabrødet kan du bytte ut med lompe. Så kan du kanskje grille brødet litt over bålet, hvis du vil lage mat ute? Fyll med fisk eller kjøtt, urter og grønnsaker.

– Jeg elsker å lage salsa av tyttebær, med sitron og sukker. Det fungerer skikkelig bra, sier Nevada, som også tror det ville vært godt å lage salsa av blåbær.

En slik tilnærming til matlaging, kickstarter fantasien, mener hun.

– Og da kan du lage alle mulige slags crazy ting!

Prøv å lage Nevada Bergs oppskrifter:

Publisert: 01.03.2019 kl. 13:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?