Michelin-guiden: – Har fulgt med på Heidi Bjerkan lenge
AARHUS (Godt): Michelin-sjefene erkjenner at restaurantbransjen fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder likestilling. Men de deler ikke ut stjerner til kvinner bare fordi de er kvinner.
Mandag ble den nordiske Michelin-guiden for 2019 presentert i Aarhus i Danmark. Da kvelden var omme hadde Norden fått fire nye enstjerners restauranter. To av dem, Fagn og Credo, ligger i Trondheim.
Credo, med kjøkkensjef Heidi Bjerkan i spissen, mottok dessuten den helt nye prisen «Michelin Nordic Guide Sustainability Award» for sin innsats for å fremme økologiske kvalitetsråvarer og bærekraftig produksjon.
Ikke et aktivt grep fra Michelin
Michelin-guiden har tidligere fått kritikk for å nesten utelukkende fokusere på få, store byer, og nedprioritere gode restauranter i distriktene. Norge hadde fra før seks stjernerestauranter; fire i Oslo og to i Stavanger.
Trondheims Michelin-debut var derfor et kjærkomment tilskudd.
Sjefredaktør for den nordiske Michelin-guiden, Rebecca Burr, sier til Godt at kritikken tilhører fortiden, og at hun er glad for at guiden nå viser frem flere norske byer. Men at Trondheim nå er på kartet, kommer ikke av et aktivt inkluderingsgrep fra Michelin:
– Vi drar dit den gode maten er. Både Credo og Fagn er relativt nye restauranter (Credo åpnet på nytt i 2018, etter å ha vært stengt i over et halvt år, journ.anm.), selv om vi så klart visste om Heidi Bjerkan fra før, og har fulgt med på henne lenge. Men det er altså takket være de to restaurantene at Trondheim nå har fått sine første stjerner, sier hun.
Gwendal Poullennec, som nylig tiltrådte som internasjonal direktør for Michelin-guiden, forteller at hans mål er at guiden skal fortsette å utforske nye deler av verden som fortjener å være på kartet.
– Men når det er sagt, skal det være nøyaktig samme standard på en stjernerestaurant i USA som på lille Færøyene. Ingen får stjerner bare fordi vi skal løfte frem nye steder, sier han til Godt.
Nettopp Færøyene skapte også historie på mandag, da restauranten KOKS fikk sin andre Michelin-stjerne – og kjøkkensjef Poul Andrias Ziska (28) ble hedret med prisen «Young Chef Award».
Artikkelen fortsetter undet bildet.
– Vårt ansvar å løfte frem flinke kvinner
Søndag kunne Godt fortelle at kjønnsbalansen på de norske Michelin-restaurantene er svært ujevn: 39 av de 40 kjøkkensjefene som ble nevnt i 2018-guiden er menn, og den samme tendensen viser seg internasjonalt.
Når Godt legger frem tallene for Michelin Guide-direktøren, erkjenner han at det er et problem i bransjen.
– Det er åpenbart fortsatt altfor få kvinner i lederstillinger på kjøkkenet, sier Poullennec.
– Er dette noe Michelin-guiden kan, og vil, gjøre noe med?
– Vi kan aldri senke kravene våre, eller gi kokker utmerkelser bare fordi de er kvinner. Det må være likt. Men som en internasjonal organisasjon er det vårt ansvar å sette spotlighten på flinke kvinner når vi kommer over dem, og løfte dem frem. Slik kan vi inspirere unge kvinner, i stedet for at de tenker at fine dining-restauranter bare er for menn. For det er de ikke, sier han.
Også Burr mener at det er viktig å løfte frem flinke kvinner på de nordiske restaurantene:
– Men kjønn er dessverre ikke noe vi kan kontrollere. Vi deler ut stjerner til de som fortjener det, og det er først og fremst i restaurantbransjen problemet ligger. Men jeg er absolutt med på at vi trenger flere kvinner på toppen, sier hun, og legger til at hun er ekstra glad for at Heidi Bjerkan ble hedret med både stjerne og bærekraftspris.
Ikke fordi hun er en kvinne, men fordi hun er en dyktig kjøkkensjef.
– Det er virkelig fortjent, avslutter hun.
Publisert: 19.02.2019 kl. 14:24
Lag deg en gratis konto