Lise Finckenhagens julekonfekt

7. desember 2018Aktuelt
JULESNOP: Lise Finckenhagen deler fire oppskrifter på deilig julekos. På bildet ser du krakelerte sjokoladekaker, julekringle og sjokoladetrøfler med rom og rosin. Foto: Sara Johannessen/VG
JULESNOP: Lise Finckenhagen deler fire oppskrifter på deilig julekos. På bildet ser du krakelerte sjokoladekaker, julekringle og sjokoladetrøfler med rom og rosin. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Harde pakker - men myke kaker.

Julekake, julekake, hvor har du gjort av deg? Enkelte julekaker forsvinner så fort at de aldri når bunnen av kakeboksen. Ja, i julestria er det bare å verne om sine favoritter. Og har du ikke en favoritt det er verdt å kjempe litt ekstra for - så er det da ingenting i veien for å introdusere et par nye slag i år.

En god start er å ta utgangspunkt i hva du liker best selv, egen begeistring og entusiasme har nemlig en tendens til å smitte over på andre (med mindre du vil ha de nye slagene for deg selv da).

Og best av alt, det er ingen regel som sier at julekaker må være tørre. Selv er jeg langt mer begeistret for de myke og saftige, sånn som de krakelerte små sjokoladekakene. Kakene har en ganske kraftig smak av kakao, og et øyeblikk tenkte jeg at de ikke var så barnevennlige, men der tok jeg feil gitt. Absolutt alle kakene forsvant samme kveld, og det viste seg at de var perfekte å dyppe i iskald melk. Neste gang dobler jeg oppskriften og satser på at de holder et par dager i boksen.

Gjærbakst passer til alle anledninger. En supersaftig julekringle med en raus mengde fyll av smør, sukker, marsipan, rosiner, sukat og appelsin, har aldri ambisjoner om å pakkes vekk - den skal spises med samme! Lang holdbarhet og overlevelsesevne kan tørrere varianter ta seg av.

Sjokoladetrøfler er også et «must», spør du meg. Noen av det beste med julen er jo nettopp det at man kan ta seg en trøffel når som helst på døgnet. Denne gangen har jeg laget en gammel slager med kombinasjonen rom og rosin. Jeg har hoppet over dypping i sjokoladen og gått rett over til rulling i kakao. Oppbevar trøflene kjølig og unna barna, disse er kun for de voksne!

Følg oss på Instagram for mer matinspirasjon: @Godtno

Ny konfekt av året er også bringebærmarsipan med nougat og salte mandler. Her kan du enkelt gjøre egne forandringer. Bland eventuelt marsipanen med noe annet godt du liker som for eksempel lakris. Jeg vurderte lenge om jeg skulle bruke litt rå-lakrispulver i tillegg til bringebær, tror det kunne blitt ganske godt da bringebær og lakris er en super kombo. Du kan jo ta det opp til vurdering…

Denne julen satser jeg på myke kaker og harde pakker!

Publisert: 07.12.2018 kl. 11:09
Oppdatert: 10.12.2018 kl. 11:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?