Til hovedinnhold

Sjekk hvordan resten av verden spiser pommes frites

11. september 2015Aktuelt
FLERE MÅTER: I Belgia spises french fries gjerne rett fra begeret. Mens i USA er chili cheese fries en stor favoritt. Foto: NTB Scanpix
FLERE MÅTER: I Belgia spises french fries gjerne rett fra begeret. Mens i USA er chili cheese fries en stor favoritt. Foto: NTB Scanpix

French fries, pommes frites, chips – kjært barn, mange navn, og ikke minst mange måter å nyte de populære, stekte potetbitene på.

Poteter er et fast innslag på det norske middagsbordet, og kan serveres i mange former. Mens kokte poteter er typisk norsk, er stekte potetbiter elsket over hele verden.

I USA kalles potetretten french fries, i Storbritannia oftest chips og i Norge pommes frites.

Og det finnes utallige versjoner av pommes frites: riflede, tykke, tynne, pommes bistro, potetbåter, med og uten skall.

Generelt serveres fries varme og saltede, enten som tilbehør til et måltid eller bare som snacks. Men når det kommer til topping eller dipp finnes det flere følgesvenner til pommes frites.

Inspirert av Huffington Posts video «Fries around the world», har vi samlet de mest interessante variantene fra verden rundt.

Belgia

RETT FRA BEGERET: French fries er å finne overalt i Belgia. Her nytes en porsjon kjøpt fra en gatematbod i Brussel. Foto: NTB Scanpix
RETT FRA BEGERET: French fries er å finne overalt i Belgia. Her nytes en porsjon kjøpt fra en gatematbod i Brussel. Foto: NTB Scanpix

Belgia er ansett som opphavslandet for french fries. Her serveres fries som et måltid i seg selv med følge av majones, remulade eller ketchup. Snacksen selges fra gatematboder overalt - ofte i et pappbeger. Moules frites, bestående av dampede blåskjell og fries, er også en kjent favoritt.

Canada

TOPPING-BONANZA: Såkalte gravy og cheese curds løfter french fries til nye høyder. Foto: NTB Scanpix
TOPPING-BONANZA: Såkalte gravy og cheese curds løfter french fries til nye høyder. Foto: NTB Scanpix

Den kanadiske retten poutine består av såkalte «cheese curds» (biter av fersk, umoden cheddarost, jour.anm.) og french fries toppet med en sjysaus. Hurtigmatretten er så populær at den også er å finne hos store kjeder som McDonalds, KFC, Wendy's og Burger King omkring i Canada. I dag finnes det flere varianter av den.

Frankrike

STEAK FRITES: Det enkle er ofte det beste, i hvert fall når kombinasjonen er biff og pommes frites. Foto: Mats Widen
STEAK FRITES: Det enkle er ofte det beste, i hvert fall når kombinasjonen er biff og pommes frites. Foto: Mats Widen

Det er stadig uenighet mellom Belgia og Frankrike om hvor opphavet til french fries egentlig kommer fra. Franskmennene hevder at fries ble solgt på historiske broen Pont Neuf før den franske revolusjonen i 1789. Uansett kommer betegnelsen pommes frites fra fransk pommes de terre frites, som betyr «stekte poteter».

Franskmennene spiser helst french fries med gaffel fra en tallerken, og ofte som tilbehør til kjøttretter. «Steak frites» er faktisk helt vanlig å bestille på franske brasserier og er nettopp biff og pommes frites.

Nederland

Nederlenderne dypper french fries i majones, men ikke nok med det. Den vanlige gatematretten «patatje oorlog» består av fries, majones, peanøttsausog fersk, finhakket løk. Enkelte steder foretrekker de også «joppiesaus» - som er en majones-aktig saus med smak av løk og karri. Den hemmelige oppskriften skal ha blitt oppfunnet av en kaféeier i Glanerburg som solgte den videre. Nå finnes sausen overalt i Nederland.

Storbritannia

SPRØTT: Fisk og chips er en klassiker som aldri går av moten. Smaker ekstra godt med tartarsaus. Foto: Sara Johannessen/VG
SPRØTT: Fisk og chips er en klassiker som aldri går av moten. Smaker ekstra godt med tartarsaus. Foto: Sara Johannessen/VG

Britene kaller ikke potetbitene for fries, men chips. Den tradisjonelle retten fish and chips, som navnet forteller, består av frityrstekt fisk og stekte, tykke potetbiter som toppes med eddik og salt. Chips skal helst være «chunky» med sprø overflate og myke inni. Et annet må-ha til de engelske chipsene er majones, som dipp.

USA

CHILI FRIES: Fries er ikke bare fries, her er de toppet med chili og smeltet cheddar. Foto: NTB Scanpix
CHILI FRIES: Fries er ikke bare fries, her er de toppet med chili og smeltet cheddar. Foto: NTB Scanpix

Fries er et fast innslag på menyen på de mange burger- og hurtigmatkjedene i landet. En av favorittene er imidlertid chili cheese fries, som viser at det enkle ikke alltid er det beste. Det finnes ørten varianter av retten i USA, men grunnlaget er en herlig miks av fries, chili med kjøttdeig eller bønner og revet cheddar.

Vietnam

Enkelte restauranter i Vietnam serverer den søte og salte kombinasjonen av sprø fries toppet med en klatt mykt smør og sukker.

Spania

FULL AV SMAK: Stekte poteter i en spicy tomatsaus passer like godt som tilbehør eller som en del av flere tapasretter. Foto: Magnar Kirknes/VG.
FULL AV SMAK: Stekte poteter i en spicy tomatsaus passer like godt som tilbehør eller som en del av flere tapasretter. Foto: Magnar Kirknes/VG.

Spania er kjent for sin tapas, der patatas bravas er en av de mest populære rettene. Her er potetene kuttet i små, kubeformede biter. For få de saftige, kokes potetbitene først i saltet vann før de friteres. De serveres gjerne varme med en krydret tomatsaus eller aioli.

Romania

Mujdei-saus er ikke laget spesielt for pommes frites, men i Romania er dette en stor favoritt. Den smaksrike sausen består av most hvitløk, olje, salt og eddik.

Japan

Japanerne kaller pommes frites for furaido potato og de spises med forskjellige typer kryddersalt - det kan være bladninger av salt, sesamfrø og tørket chili eller tørket soyasaus. Mange steder får du utdelt fries-ene sammen med en pose du kan riste dem i sammen med krydderet.

Australia

SØTT, SALT OG SPICY: Har du prøvd sweet chili saus som dipp til pommes frites? Foto: NTB Scanpix
SØTT, SALT OG SPICY: Har du prøvd sweet chili saus som dipp til pommes frites? Foto: NTB Scanpix

Mye av maten i Australia er inspirert av asiatiske kjøkken. Det gjelder også når de spiser pommes frites, de serverer nemlig sweet chili-saus ved siden av. For de som ikke elsker det altfor sterke, er det vanlig å døyve litt av chili-smaken med rømme.

Norge

Her hjemme er det mange av oss som sverger til pommes frites-krydder, som egentlig startet som et grillkrydder og før bare var vanlig i kiosker og bensinstasjoner. Fordi så mange av oss begynte å krydre fries-ene våre med det, fikk det navnet Pommes frites-krydder, og fås nå kjøpt i vanlige butikker.

Kilder: Wikipedia, Oksfood Japanese Food Guide, Mentalfloss.

Publisert: 11.09.2015 kl. 14:42
Oppdatert: 23.11.2016 kl. 15:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?