Sjekk hvordan resten av verden spiser pommes frites
French fries, pommes frites, chips – kjært barn, mange navn, og ikke minst mange måter å nyte de populære, stekte potetbitene på.
Poteter er et fast innslag på det norske middagsbordet, og kan serveres i mange former. Mens kokte poteter er typisk norsk, er stekte potetbiter elsket over hele verden.
I USA kalles potetretten french fries, i Storbritannia oftest chips og i Norge pommes frites.
Og det finnes utallige versjoner av pommes frites: riflede, tykke, tynne, pommes bistro, potetbåter, med og uten skall.
Generelt serveres fries varme og saltede, enten som tilbehør til et måltid eller bare som snacks. Men når det kommer til topping eller dipp finnes det flere følgesvenner til pommes frites.
Inspirert av Huffington Posts video «Fries around the world», har vi samlet de mest interessante variantene fra verden rundt.
Belgia
Belgia er ansett som opphavslandet for french fries. Her serveres fries som et måltid i seg selv med følge av majones, remulade eller ketchup. Snacksen selges fra gatematboder overalt - ofte i et pappbeger. Moules frites, bestående av dampede blåskjell og fries, er også en kjent favoritt.
Canada
Den kanadiske retten poutine består av såkalte «cheese curds» (biter av fersk, umoden cheddarost, jour.anm.) og french fries toppet med en sjysaus. Hurtigmatretten er så populær at den også er å finne hos store kjeder som McDonalds, KFC, Wendy's og Burger King omkring i Canada. I dag finnes det flere varianter av den.
Frankrike
Det er stadig uenighet mellom Belgia og Frankrike om hvor opphavet til french fries egentlig kommer fra. Franskmennene hevder at fries ble solgt på historiske broen Pont Neuf før den franske revolusjonen i 1789. Uansett kommer betegnelsen pommes frites fra fransk pommes de terre frites, som betyr «stekte poteter».
Franskmennene spiser helst french fries med gaffel fra en tallerken, og ofte som tilbehør til kjøttretter. «Steak frites» er faktisk helt vanlig å bestille på franske brasserier og er nettopp biff og pommes frites.
Nederland
Nederlenderne dypper french fries i majones, men ikke nok med det. Den vanlige gatematretten «patatje oorlog» består av fries, majones, peanøttsausog fersk, finhakket løk. Enkelte steder foretrekker de også «joppiesaus» - som er en majones-aktig saus med smak av løk og karri. Den hemmelige oppskriften skal ha blitt oppfunnet av en kaféeier i Glanerburg som solgte den videre. Nå finnes sausen overalt i Nederland.
Storbritannia
Britene kaller ikke potetbitene for fries, men chips. Den tradisjonelle retten fish and chips, som navnet forteller, består av frityrstekt fisk og stekte, tykke potetbiter som toppes med eddik og salt. Chips skal helst være «chunky» med sprø overflate og myke inni. Et annet må-ha til de engelske chipsene er majones, som dipp.
USA
Fries er et fast innslag på menyen på de mange burger- og hurtigmatkjedene i landet. En av favorittene er imidlertid chili cheese fries, som viser at det enkle ikke alltid er det beste. Det finnes ørten varianter av retten i USA, men grunnlaget er en herlig miks av fries, chili med kjøttdeig eller bønner og revet cheddar.
Vietnam
Enkelte restauranter i Vietnam serverer den søte og salte kombinasjonen av sprø fries toppet med en klatt mykt smør og sukker.
Spania
Spania er kjent for sin tapas, der patatas bravas er en av de mest populære rettene. Her er potetene kuttet i små, kubeformede biter. For få de saftige, kokes potetbitene først i saltet vann før de friteres. De serveres gjerne varme med en krydret tomatsaus eller aioli.
Romania
Mujdei-saus er ikke laget spesielt for pommes frites, men i Romania er dette en stor favoritt. Den smaksrike sausen består av most hvitløk, olje, salt og eddik.
Japan
Japanerne kaller pommes frites for furaido potato og de spises med forskjellige typer kryddersalt - det kan være bladninger av salt, sesamfrø og tørket chili eller tørket soyasaus. Mange steder får du utdelt fries-ene sammen med en pose du kan riste dem i sammen med krydderet.
Australia
Mye av maten i Australia er inspirert av asiatiske kjøkken. Det gjelder også når de spiser pommes frites, de serverer nemlig sweet chili-saus ved siden av. For de som ikke elsker det altfor sterke, er det vanlig å døyve litt av chili-smaken med rømme.
Norge
Her hjemme er det mange av oss som sverger til pommes frites-krydder, som egentlig startet som et grillkrydder og før bare var vanlig i kiosker og bensinstasjoner. Fordi så mange av oss begynte å krydre fries-ene våre med det, fikk det navnet Pommes frites-krydder, og fås nå kjøpt i vanlige butikker.
Kilder: Wikipedia, Oksfood Japanese Food Guide, Mentalfloss.
Publisert: 11.09.2015 kl. 14:42
Oppdatert: 23.11.2016 kl. 15:32
Lag deg en gratis konto