Til hovedinnhold

Øl-guide 2018: Her drikker du godt øl

21. september 2018Aktuelt
SKÅL!: I guiden under finner du tips til øl-steder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. Foto: Shutterstock
SKÅL!: I guiden under finner du tips til øl-steder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. Foto: Shutterstock

Ølekspertene tipser om sine favorittsteder i noen av landets største byer.

EKSPERT: Linda Merete Skogholt driver BRUS Bar i Oslo, og er International Beer Sommelier. Foto: Privat
EKSPERT: Linda Merete Skogholt driver BRUS Bar i Oslo, og er International Beer Sommelier. Foto: Privat

I august ble det bekreftet at det verdenskjente mikrobryggeriet Mikkeller skal åpne sin første bar i Norge. Baren skal ligge i Oslo, og føyer seg med det inn i rekken av steder som fokuserer på øl.

– Norge teller i dag i overkant av 250 små- og store bryggerier, og utviklingen har gått i ekspressfart. Det henger nok noe sammen med butikkenes og Vinmonopolets satsing på øl, hvor mangfoldet i dag blomstrer, sier Jørn Tore Persen, markedssjef i Ølakademiet.

Linda Merete Skogholt er International Beer Sommelier, og driver ølbaren BRUS i Oslo. Hun kan fortelle at hun har sett øl-trenden vokse fram i løpet av de siste ti årene.

– Jeg tror det handler om en bevissthet rundt kvalitet. Vi har allerede vært opptatt av god vin og god brennevin lenge, og så måtte vi vente litt på at øltrenden skulle komme. Vi er tross alt en nasjon som har brygget øl mye lenger enn vi har drukket vin, sier Skogholt.

Innovasjon

Persen i Ølakademiet mener bryggerne i Norge lar seg inspirere av andre ølnasjoner, samtidig som de er innovative.

– De eksperimenterer, satser og lager egne variasjoner. Men også interessen for hjemmebrygging, smak og kvalitet har bidratt. Betalingsvilligheten er høy, bare vi får noe godt i glasset. I dag finnes det øl for alle ganer, både til drikke og øl til god mat, sier Persen.

– For mange serveringssteder er ølkartet blitt viktigere enn vinkartet. Øl skal passe til maten og mange steder har egne ølanbefalinger i sine menyer, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OGSÅ EKSPERT: Jørn Tore Persen er salgs- og markedssjef og gründer av Ølakademiet og fagutdannet kokk. Foto: Helge Mikalsen/VG
OGSÅ EKSPERT: Jørn Tore Persen er salgs- og markedssjef og gründer av Ølakademiet og fagutdannet kokk. Foto: Helge Mikalsen/VG

Ikke bare kortreist mat, men også kortreist øl er et begrep som de ser har spredt seg over hele landet.

– Øl fra småprodusenter lages veldig ofte i små «batcher» og tappelinjer, og flasker skiftes ut ukentlig. Det gir kunden variasjon, og når man besøker et utested, bar eller pub, så finner man hele tiden noe nytt på kranene eller kjøleskapet. Det er moro og spennende, sier Persen.

Utvalg og kyndig personale

Det er imidlertid ikke alltid like lett å navigere seg frem i jungelen av ølsteder, enten du er ny i en av byene eller bare på jakt etter nye steder å drikke øl.

– Et bra ølsted må selvfølgelig ha et godt utvalg av forskjellige typer øl, kyndig personale så du kan få god veiledning hvis du skal lære deg å drikke øl, og en god miks av flaske, fat, boks og alt som er godt, mener Skogholt.

Vi har fått ølkjennerne Linda Merete Skogholt og Jørn Tore Persen til å dele deres favorittsteder å drikke øl i Norge. Listen finner du her:

OSLO

Hopyard

Jørn Tore Persen trekker fram Hopyard. Hopyard har fokus på håndverksøl, og har stor lidenskap og kunnskap om det som skjenkes i glasset, ifølge hjemmesiden

Gamle Øltorget på Mathallen Vulkan, Maridalsveien 17

Café Sara

– Café Sara er kanskje de som er flinkest til å presentere nye bryggerier og gi nye folk en sjanse. Så hvis du er ute etter å holde deg oppdatert og prøve nye ting, er dette stedet å gå, tipser Skogholt.

Her er det også matservering.

Hausmanns gate 29

BRUS Bar

Persen trekker også fram stedet Linda Merete Skogholt driver, nemlig BRUS Bar. Her finner du blant annet 24 forskjellige håndverksøl på tapp, øl brygget av danske TO ØL, og en rekke andre variasjoner.

Osterhaus gate 11

Kulturhuset

– Kulturhuset har en stor mengde øl på både flaske, boks og fat, tipser Skogholt.

Youngs gate 6

RØØR

RØØR har 71 øl på tapp, og øl fra hele verden – De har et utrolig godt utvalg, sier Skogholt.

I tillegg har de shuffleboard.

Rosenkrantz’ gate 4

Schouskjelleren

– Schouskjelleren er ett av mikrobryggeriene i byen som gjør det bra. De har et utrolig koselig lokale, særlig på høst- og vinterstid, tipser Skogholt.

Schouskjelleren ligger i kjelleren på gamle Schous Bryggeri på Grünerløkka.

Trondheimsveien 2

BD57

BD57 er den første norske baren drevet av det kjente bryggeriet BrewDog. De har et godt utvalg, ifølge Skogholt.

Markveien 57

Håndslag

Håndslag er en del av Youngskvartalet, og trekkes fram av både Skogholt og Persen. Her serveres både øl på tapp – og spekevarer som snacks. De tar inn et nytt mikrobryggeri hver måned.

Youngs gate 19

BERGEN

Apollon

Apollon trekkes frem av både Persen og Skogholt. – Dette er et av mine absolutte favorittsteder i Bergen, og det har det vært i mange år, sier Skogholt. Hun fortsetter: – De har et fantastisk ølutvalg og veldig bra musikk. Apollon er alltid en vinner.

Nygårdsgaten 2A

Biskopen

Særdeles godt ølsted med mangfoldige utvalg, tipser Persen om både Biskopen og Apollon.

Neumanns gate 18

Henrik øl & vinstove

Her finner du 150–200 forskjellige flaskeøl og 54 øltyper på fat. Kanskje det beste stedet i Bergen utvalgsmessig, ifølge Skogholt.

Engen 10

TRONDHEIM

Habitat

– I Trondheim er Habitat stedet å være for alle som er glade i godt håndverksøl, tipser Persen. Her finner du både mikrobrygg og håndverkspizza.

Olav Trygvassons gate 30

Den gode nabo

Kanskje de som har det største utvalget. Her kan du finne øl som er litt spesielle, ifølge Skogholt.

Øvre Bakklandet 66

Bror, Sot og Selma

– Disse tre stedene er kanskje ikke like kjente som de andre som er nevnt, men både Bror, Sot og Selma har alle gode utvalg av øl, sier Skogholt.

Bror: Olav Tryggvasons gate 29, Sot: Tmv-kaia 3, Selma: Tmv-kaia 13

STAVANGER

Cardinal

Den ubestridte ener i pub-Norge med helt klart best og størst ølutvalg, ifølge Ølakademiet. Stedet har elektronisk meny via egen app, og har i dag 21 linjer på tapp og cirka 550 ulike typer øl på flaske. Cardinal er av RateBeer kåret til Norges beste pub og en av verdens 21 beste ølbarer.

– Her finner du et fantastisk ølutvalg i to store etasjer med øl fra alle verdenshjørner. Staben holder høy kvalitet og ølanbefalingene lar seg ikke vente på. Lyst eller mørkt, fruktig eller bittert? Det finnes øl for enhver smak, forteller Persen.

Skagen 21

Øst

Øst i Stavanger ligger i de gamle lokalene til bryggerstuen på Tou Bryggeri, og er byens egen ølpub. I tillegg til 12 øl på tapp, har de også et stort utvalg av øl på flaske. Baren inviterer også til arrangementer som «tap takeover» med forskjellige bryggerier og temakvelder med mat som passer til øl eller mat med øl i.

Kvitsøygata 25

KRISTIANSAND

Christianssand brygghus

Christianssand brygghus er et mikrobryggeri som blant annet selger egenproduserte øl. Stedet arrangerer også faste ølsmakinger med eget produsert øl og omvisninger i bryggeriet.

Tollbodgata 9

Patricks

Patricks er en koselig irsk pub med hyggelig uteservering. Her er det godt utvalg på tapp.

– På Patricks får du de gode ølanbefalingene fra svært kunnskapsrike ølkelnere, forteller Persen.

Markensgate 10

TROMSØ

Ølhallen

Ølhallen i Tromsø har hele 67 øllinjer på tapp, hvorav alle er norske. Her finner du kvalitet og håndverksøl tilpasset din smak. Ølhallen er og har alltid vært et sted for fiskere, fangstfolk, bønder og byfolk, og åpnet i 1928.

– Du har ikke vært i Tromsø før du har besøkt Ølhallen, sier Persen.

Storgata 4

Publisert: 21.09.2018 kl. 10:40
Oppdatert: 09.02.2023 kl. 09:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?